Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Пролетни алергии ни атакуват след грипа, предупреждава ТРУД. След грипа и есенно-зимните вирусни инфекции идва ред на алергиите, които при много хора се отключват именно през пролетта. Всеки трети българин страда от някаква форма на алергия като честотата на този проблем се увеличава всяка година. През последните две десетилетия специалисти от всички държави, особено от индустриално развитите, отчитат, че все повече деца и възрастни развиват алергия. Очакванията са след 10-15 години 50% от населението да страда от този проблем, обяснява алергологът д-р Симеон Узунов от Клиниката по клинична алергология в Александровска болница. През пролетта алергиите най-често са към полени. Те започват още от средата и края на февруари до април, с цъфтежа на дърветата, дървесни полени – бреза, следвани от цъфтеж на треви, тревни полени – от май до юли.

Виж повече

НЗОК ще плаща нови лекарства само срещу резултат, сочи СЕГА. И тази година здравната каса очаква сериозен преразход в бюджета си за лекарства, който трудно ще бъде покрит. Затова в надзорния съвет се обмисля коренна промяна на плащането на медикаментите, с което поне през 2019 г. тази тенденция да бъде ограничена. "Очаква се до 5% ръст в лекарствата, което означава 50 милиона на досегашния разход отгоре, които ги нямаме. И от новите молекули още 35-85 отидоха", прогнозира по време на заседание на надзора зам. здравният министър Бойко Пенков. Това значи, че очакваният дефицит в бюджета за лекарства е 85 млн. лв., въпреки че за целта касата разполага с точно 1 млрд. лв. "Имаме само един изход - да въведем въвеждащи договори и договори за резултат. Това означава, че уважаемата компания, която предлага новата молекула, вътре пише какво иска да постигне," смята Пенков.

Виж повече

Дупките по улиците гълтат 54 млн. лв., изчислява МОНИТОР. Близо 54 млн. лв. са отделили общинските управи на големите градове за справяне с пораженията по улиците след зимните снегове. Това показа проверка на „Монитор“ в София, Пловдив, Варна и Бургас. Част от средствата, отпуснати от общините, ще отидат за поправяне както на пътни настилки, така и за тротоарните пространства. Програмите за реконструкции и справяне с последиците от зимата в големите градове предвиждат цялостни ремонти, които да избегнат практиката да се работи „на парче“. Рекордьор по отпуснати средства за справяне с последиците от зимата по улиците и тротоарите е София. 37,7 млн. лв. ще отдели Столичната община за запълване на дупките по улиците, които са се образували след зимните месеци.

Виж повече

1200 евро намесец за стаж към Европейската комисия в Брюксел, извежда в заглавие ТРУД. Напливът от желаещи е голям и 20 000 души се борят за 1300 позиции. Изискванията към кандидатите са да имат бакалавърска степен и да владеят минимум един чужд език – английски, френски или немски. Това коментираха представители на комисията, които търсят нови попълнения в рамките на „Национални дни на кариерата“. Студентите у нас могат да стажуват и в държавната администрация. Те обаче ще практикуват безплатно между 10 и 45 дни. Най-търсените познания и за двете практики са в сферите – икономика, администрация и управление и право.

Виж повече

200 БГ студенти на Острова търсят работа в България, четем в МОНИТОР. Над 200 наши студенти и млади специалисти, живеещи във Великобритания, посетиха шестото издание на Българския кариерен форум в Лондон. 22 утвърдени на родния пазар компании се срещнаха с гостите на събитието, което по традиция се проведе в посолството ни и Българския културен институт. "Сериозно се замислям за завръщане в България - донякъде заради чисто сантименталната връзка с дома, но и защото в България има достатъчно добри възможности за развитие, както става ясно и от страхотните компании“, разказа Божидар Горанчев, който се дипломирал и работел на Острова. Българският кариерен форум се организира от и за студенти, като кампанията се провежда изцяло на доброволни начала. Следващото кариерно изложение ще се проведе на 21 април в Берлин, а домакин на събитието ще бъде зала Forum Factory.

Виж повече

Емил Табаков открива "Мартенски музикални дни", научаваме от СЕГА. 58-ото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни" се открива на 16 март със световна премиера на Симфония №9 от Емил Табаков е под диригентството на самия автор. В програмата ще прозвучи и Концерт за цигулка, виолончело и оркестър от Йоханес Брамс със солисти емблематичния цигулар Минчо Минчев и един от водещите виолончелисти в света - Робърт Коен. Два дни по-късно, на 18 март, в зала "България" софийската публика също ще има удоволствието да се наслади на тримата виртуози.

Освен концертите през март на 28 юни Емил Табаков ще дирижира Осмата симфония на Малер. Мащабният концерт ще събере на една сцена оркестрите на Софийската филхармония и БНР, Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" и Детския филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, Детския и Смесения хор на БНР с диригент Любомира Александрова.

Виж повече


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени