Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирена Филипова: Сегашният данъчен модел задълбочава неравенствата

ЕК поощрява прилагането на различни ставки на ДДС съобразно националните приоритети, напомнят от Гражданската инициатива "За справедливи данъци"

Снимка: БГНЕС

На заседание на Обществения съвет на парламентарната комисия за взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите ще бъдат обсъдени  предложенията за по-поносими данъци на Гражданската инициатива "Да спрем машината на неравенството". В предаването "Преди всички" Мирена Филипова, координатор на Гражданската инициатива "За справедливи данъци", нарече срещата с Обществения съвет закъсняла, защото вече има гласувано становище на парламентарната комисия. То гласи, че предложенията кореспондират със становища на европейски органи за по-големи възможности държавите-членки да прилагат различни ставки на ДДС съобразно националните си приоритети, посочи Филипова:

"Като аргументите на Европейската комисия за приемането и прилагането на намалени ставки бяха следните: че данъчната политика е основен инструмент за провеждане на политика и постигане на националните приоритети. С по-ниски данъци за определени стоки се насърчава тяхното потребление (което и ние се опитваме да обясним). Това е ефектът на мултипликатора. Когато ти оставиш (тук важи и за необлагаемия минимум) дори повече пари в група от хора, които потенциално повече биха ги харчили (защото те по принцип се лишават от това да харчат пари, тъй като просто ги нямат), тези пари веднага ще се върнат в икономиката, тоест те ще бъдат похарчени."

Институтът за пазарна икономика критикува проекта с мотивите, че предложенията не калкулират колко биха стрували данъчните промени на бюджета и липсва прогноза дали ще се постигне по-голяма ефективност на данъчната система. "Имаме разчети. ИПИ се гордее да бъде сред авторите на сегашната данъчна реформа и е нормално да защитава прилагането на сегашната данъчна политика", изтъкна Мирена Филипова.

Сегашният данъчен модел не работи и това е мнение дори на част от бизнеса, категорична е тя:

"След въвеждането на плоския данък през 2008 година - единият от аргументите всъщност за неговото въвеждане бе изсветляване на сивата икономика. Само преди няколко месеца от Българска стопанска камара излязоха със становище, че сивата икономика в момента е в значителен разцвет. Друг аргумент бяха привличането на чуждестранни инвестиции, а както знаем, преките чуждестранни инвестиции в България, за съжаление, са с изключително нисък процент. Така че може би от ИПИ е редно да преосмислят цялостното си мнение за въвеждането на плоския данък."

Превърнахме се в единствената държава в ЕС, в която няма необлагаем минимум, коментира още Филипова, като се позова на последния евродоклад, който отчита, че равнищата на бедност и неравенства в доходите в България продължават да са много високи:

"И на практика между 2012-а и 2016-а година те са се повишили, тоест неравенството се е повишило от 6,2 пункта на 7,2, което на практика поставя България на първо място по неравенство между доходите на 12-те процента най-богати и 20-те процента най-бедни в Европейския съюз, което е плашещо."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени