Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Водеща тема за руските всекидневници днес е уволнението на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън от президента Доналд Тръмп и замяната му с досегашния шеф на ЦРУ Майк Помпейо. 

В руски и западни експерти отбелязват, че рокадите в американското правителство не вещаят нищо добро за Русия, пише Независимая газета

Професорът от Джорджтаунския университет във Вашингтон и водещ сътрудник на Атлантическия съвет Андерс Аслунд коментира: "Тилърсън е станал най-неефективният и нефункциониращ държавен секретар след Втората световна война. Ще го запомнят като човек, който нарече Тръмп глупак. Той не намираше общ език нито с президента, нито с останалите хора от екипа му". По думите му досегашният шеф на ЦРУ Майк Помпейо на този фон изглежда способен републиканец от главното течение, който е в добри отношения с всички. 

Според друг влиятелен руски вестник – Известия, Тръмп е избрал Помпейо заради ястребовите му възгледи за ролята на Америка в света, които са сходни с позицията на президента, който силно разчита на генералите. 

Британският вестник Индипендънт допълва, че в рамките на своята реч по случай напускането на Държавния департамент Тилърсън е споменал всички свои подчинени, но така и не спомена президента Доналд Тръмп.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна