Доналд Тръмп обмисля въвеждането на мита в размер на 60 млрд. долара за редица китайски стоки

Си Цзинпин и Доналд Тръмп
ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля да наложи митнически тарифи в размер до 60 млрд. долара годишно за вноса на голям кръг от китайски стоки, акцентирайки най-вече върху технологичния сектор и телекомуникациите, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки две неназовани лица, които са обсъдили във вторник този въпрос с администрацията на Белия Дом.

Трети източник на агенцията пък заяви, че подобни мита ще бъдат факт в "близко бъдеще" и ще бъдат насочени основно към китайски стоки от областта на информационните технологии, към потребителската електроника и телекомуникациите, като списъкът може да се окаже много по-широк и да достигне 100 отделни продукта.

На този етап от Белият дом отказват да коментира размера или времето, когато може да бъде предприета подобна стъпка за въвеждането на нови тарифи за китайски стоки.

Администрацията на Тръмп също така обмисля налагането на инвестиционни ограничения на китайските компании, затягайки националните ограничения, свързани със сигурността, но все още не са известни подробности. Говорител на щатското министерство на финансите не отговори на искания на Ройтерс за коментар на тази информация.

Агенцията също така цитира лобисти във Вашингтон, изразяващи загриженост, че амбициозният план на Тръмп за митнически тарифи ще включва и други трудоемки потребителски стоки като облекло, обувки и играчки. "По-високи мита за тези продукти биха навредили на американските семейства", заяви Хун Куач, търговски лобист за Асоциацията на лидерите в сферата на търговията на дребно. "Ние не говорим за въображаеми кашмирени пуловери, ние говорим за памучни тениски, дънки и обувки, които децата носят, когато се връща от училище", добави тя.

Трябва да се има предвид, че Китай има търговски излишък със САЩ в размер на цели 375 млрд. долара и когато върховният икономически съветник на президента на Китай Си Цзинпин посети неотдавна Вашингтон, администрацията на Белия дом го подложи на натиск да намери начин за намаляване на този огромен търговски дисбаланс.

Според анализатори, докато обявените през миналата седмица мита за вноса на стомана и на алуминий в САЩ имат относително незначителна тежест върху данните за импорта и експорта, обмисляните нови тарифи, които са насочени конкретно към редица китайски стоки рискуват да доведат до директен и жесток отговор от страна на властите в Пекин.

"Ако тези предложения са сериозни, китайците ще отмъстят. Ключовият въпрос е, дали САЩ ще предприеме контрамерки на китайския отговор", зави за Ройтерс Дерек Скисърс, който е експерт по китайската търговия в Американския институт за предприемачество - пробизнес ориентиран мозъчен тръст.

Според него това би се отразило негативно на фондовите борси, като Скисърс допълни, че колкото е по-сериозен назряващият конфликт, толкова по-агресивна ще стане позицията на Пекин с оглед на силното значението за китайската икономика на търговския излишък със САЩ.

По-рано днес сайтът Politico.com съобщи, че през миналата седмица офисът на Търговското представителство на САЩ е представил на Доналд Тръмп пакет от нови мита за 30 млрд. долара, но президентът е заявил на своите съветници, че този размер не е достатъчно висок.

И сайтът Politico, подобно на Ройтерс, цитира свои източник от Вашингтон, участвал в обсъжданията по тази тема, да заявява, че сумата вече е нараснала до около 60 млрд. долара, като има възможност за още по-широк спектър от китайски стоки, които да бъдат обмитявани.

Според друг източник на сайта, процесът се ръководи от известния протекционист Питър Наваро и от търговския представител на САЩ Робърт Лайтизър, който също подкрепя митническите тарифи като инструмент за ребалансиране на международната търговия.


Още от категорията

Белият дом изключи официално ЕС от митата за вноса на стомана и алуминий, но само до началото на май

Белият дом направи официално изявление в което потвърди, че изключва страните - членки на Европейския съюз и още няколко държави - Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Мексико и Южна Корея от влизащите днес (23-ти март) в сила нови мита от 25% за вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий в САЩ. Управляващите във Вашингтон обаче уточниха,..

публикувано на 23.03.18 в 10:11

Китай планира да наложи мита върху американски внос на стойност до 3 млрд. долара

Китай обяви, че планира да наложи мита върху американски внос на стойност до 3 милиарда долара в отговор на митата от страна на САЩ върху китайски стоманени и алуминиеви продукти . Пекин е съставил списък със 128 американски стоки, които може да бъдат засегнати, ако не се постигне споразумение по търговските въпроси. Европейският съюз все още..

публикувано на 23.03.18 в 07:53
Доналд Тръмп подписва „президентски меморандум срещу китайската икономическа агресия“ в Белия дом. С него се налагат наказателни мита за китайски внос, които може да достигнат $60 млрд.

Тръмп обяви търговски санкции срещу Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви днес, че активира търговски санкции срещу Китай, които могат да достигнат $60 млрд. заради нарушаване на права върху американска интелектуална собственост и технологии, съобщи Ройтерс. Това става с активиране на секция 301 от търговския закон на САЩ от 1974 г., като наказателните мерки ще са под формата..

публикувано на 22.03.18 в 19:33

60% от работните места у нас в близкото бъдеще ще бъдат заети от роботи

60% от работните места у нас в близкото бъдеще ще бъдат заети от роботи, а десетки професии, свързани с рутинни дейности ще изчезнат. Данните съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на конференция на европейските работодатели у нас. Изследване на Европейската инвестиционна банка сочи, че в България компаниите не инвестират достатъчно в ново..

публикувано на 22.03.18 в 19:03
Новината за временните изключения за новите US мита съобщи американският търговски представител Робърт Лайтхайзър.

Изключват ЕС и още шест страни от наказателните US мита за стомана и алуминий

Европа и още шест страни временно ще бъдат изключени от новите американски мита за внос на стомана и алуминий, наложени от президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде АФП.  Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър заяви пред сенатска комисия днес, че Тръмп е позволил „пауза“, докато вървят преговори в търсене на по-постоянно решение...

публикувано на 22.03.18 в 17:31

Негативен старт на търговията на Уолстрийт след подновени страхове за назряваща търговска война

Подновените страхове за предстояща търговска война допринасят за негативен старт на търговията на акции на Уолстрийт, тъй като инвеститорите са в напрегнато очакване на новите митнически тарифи за редица китайски стоки, които администрацията на Доналд Тръмп планира да анонсира още днес . Инвеститорите продължават да обмислят и изхода на..

публикувано на 22.03.18 в 16:48

До 10 години роботите ще изместят хората от 800 милиона работни места

До 10 години роботите ще изместят хората от 800 милиона работни места. Тази прогноза на Института "Макензи Глобул" беше цитирана от Адриана Сукова , заместник-генерален директор в Дирекция "Заетост" на Европейската комисия. Според нея е необходима спешна реформа на системите за преквалификация и социална защита. На конференцията за „Бъдещето на..

публикувано на 22.03.18 в 16:37