Доналд Тръмп обмисля въвеждането на мита в размер на 60 млрд. долара за редица китайски стоки

Си Цзинпин и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля да наложи митнически тарифи в размер до 60 млрд. долара годишно за вноса на голям кръг от китайски стоки, акцентирайки най-вече върху технологичния сектор и телекомуникациите, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки две неназовани лица, които са обсъдили във вторник този въпрос с администрацията на Белия Дом.

Трети източник на агенцията пък заяви, че подобни мита ще бъдат факт в "близко бъдеще" и ще бъдат насочени основно към китайски стоки от областта на информационните технологии, към потребителската електроника и телекомуникациите, като списъкът може да се окаже много по-широк и да достигне 100 отделни продукта.

На този етап от Белият дом отказват да коментира размера или времето, когато може да бъде предприета подобна стъпка за въвеждането на нови тарифи за китайски стоки.

Администрацията на Тръмп също така обмисля налагането на инвестиционни ограничения на китайските компании, затягайки националните ограничения, свързани със сигурността, но все още не са известни подробности. Говорител на щатското министерство на финансите не отговори на искания на Ройтерс за коментар на тази информация.

Агенцията също така цитира лобисти във Вашингтон, изразяващи загриженост, че амбициозният план на Тръмп за митнически тарифи ще включва и други трудоемки потребителски стоки като облекло, обувки и играчки. "По-високи мита за тези продукти биха навредили на американските семейства", заяви Хун Куач, търговски лобист за Асоциацията на лидерите в сферата на търговията на дребно. "Ние не говорим за въображаеми кашмирени пуловери, ние говорим за памучни тениски, дънки и обувки, които децата носят, когато се връща от училище", добави тя.

Трябва да се има предвид, че Китай има търговски излишък със САЩ в размер на цели 375 млрд. долара и когато върховният икономически съветник на президента на Китай Си Цзинпин посети неотдавна Вашингтон, администрацията на Белия дом го подложи на натиск да намери начин за намаляване на този огромен търговски дисбаланс.

Според анализатори, докато обявените през миналата седмица мита за вноса на стомана и на алуминий в САЩ имат относително незначителна тежест върху данните за импорта и експорта, обмисляните нови тарифи, които са насочени конкретно към редица китайски стоки рискуват да доведат до директен и жесток отговор от страна на властите в Пекин.

"Ако тези предложения са сериозни, китайците ще отмъстят. Ключовият въпрос е, дали САЩ ще предприеме контрамерки на китайския отговор", зави за Ройтерс Дерек Скисърс, който е експерт по китайската търговия в Американския институт за предприемачество - пробизнес ориентиран мозъчен тръст.

Според него това би се отразило негативно на фондовите борси, като Скисърс допълни, че колкото е по-сериозен назряващият конфликт, толкова по-агресивна ще стане позицията на Пекин с оглед на силното значението за китайската икономика на търговския излишък със САЩ.

По-рано днес сайтът Politico.com съобщи, че през миналата седмица офисът на Търговското представителство на САЩ е представил на Доналд Тръмп пакет от нови мита за 30 млрд. долара, но президентът е заявил на своите съветници, че този размер не е достатъчно висок.

И сайтът Politico, подобно на Ройтерс, цитира свои източник от Вашингтон, участвал в обсъжданията по тази тема, да заявява, че сумата вече е нараснала до около 60 млрд. долара, като има възможност за още по-широк спектър от китайски стоки, които да бъдат обмитявани.

Според друг източник на сайта, процесът се ръководи от известния протекционист Питър Наваро и от търговския представител на САЩ Робърт Лайтизър, който също подкрепя митническите тарифи като инструмент за ребалансиране на международната търговия.


Още от категорията

Осигуряват близо 600 млн. лева под формата на кредити за развитието на градската среда в 39 общини

Близо 600 милиона лева под формата на кредити ще бъдат осигурени за развитието на градската среда в 39 общини. Това стана възможно, след като бяха подписани споразумения с два финансови посредника от страна на Фонда на фондовете. Публичният ресурс е над 350 милиона лева и е осигурен от оперативната програма "Региони в растеж". Останалите средства..

публикувано на 20.09.18 в 17:40

Силно позитивен старт на търговията на акции на Уолстрийт

Американските пазари на акции стартират на позитивна територия за поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите продължават да игнорират новините за последните мита и контрамита, въведени от САЩ и Китай, надявайки се, че двете водещи световни икономики в крайна сметка ще седнат на масата на преговори. Подкрепа за днешния солиден ръст на..

публикувано на 20.09.18 в 17:11

Всяка четвърта компания се страхува от фалит

Близо два месеца чака бизнесът, за да събира забавени плащания. Гражданите бавят средно с 15 дни своите задължения. Всяка четвърта компания се страхува от фалит, заради невъзможността да събира вземанията си навреме. Масово бизнесът работи с отложени плащания, а гражданите рискуват да изпаднат в задлъжнялост, поради недостига на кешова наличност...

публикувано на 20.09.18 в 16:41

Понижение на молбите за помощи при безработица в САЩ до ново 49-годишно дъно от 201 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи през последната седмица до ново 49-годишно дъно, което е пореден ясен знак за продължаващото много силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 15-и септември се понижиха с 3000 до 201..

публикувано на 20.09.18 в 16:35

КЕВР: Парното и топлата вода в София трябва да поскъпнат с 8% от октомври

Парното и топлата вода в столицата трябва да поскъпнат с 8 на сто от октомври. Това става ясно от публикуваните разчети на Комисия по енергийно и водно регулиране /КЕВР/.  Увеличението се налага, поради планираното за 1 октомври поредно поскъпване на природния газ, използван за гориво от топлофикациите. Очаква се от октомври новите..

публикувано на 20.09.18 в 16:21

130 млн. евро е обемът на германските инвестиции в България през последната година

130 млн. евро е обемът на германските инвестиции в България през последната година. Немският бизнес оценява икономическата среда у нас като стабилна и предсказуема и планира нови бъдещи проекти. С голяма конференция днес Германо-българската индустриално-търговска камара ще отбележи 25 години германска икономика в страната. Първото в света..

обновено на 20.09.18 в 15:47

Еврокомисарят за правата на потребителите на среща с финансовите министри на Дания и Естония заради „Данске банк“

Еврокомисарят по правосъдието и правата на потребителите Вера Йоурова заяви, че ще се срещне с министрите на финансите на Дания и Естония на 2-ри октомври, за да обсъди подозренията за пране на пари през естонския клон на „Данске банк“: "Искам да разбера по-добре къде са основните грешки - дали предимно в липсата на достатъчно внимание от страна..

публикувано на 20.09.18 в 15:10