"Проповед за падането на Рим" на Жером Ферари - библейски разказ за макро и микросвета

Фрагмент от корицата

Малките и големи неща си приличат, а разпадането на една империя е подобно на разпадането на нечий микросвят. За това разказва романът на Жером Ферари  "Проповед за падането на Рим". Авторът ще представи лично книгата си тази вечер във Френския културен институт. Романът е носител най-голямата френска годишна литературна награда "Гонкур. 

Проповедта на Св. Августин за падането на Рим е червена нишка, която пада през целия роман, каза пред "Хоризонт" преводачът на книгата Александра Велева:  

"Много прилича на Маркес. Езикът е епичен, а подредбата на фразите създава чувството, че човек чете мит за началото и края. Темите са много дълбоки и засягат същностното - не само в живота на отделния човек, но и в живота на империите. Именно затова този текст звучи библейски."

Романът описва малко планинско градче в Корсика и двама приятели, решили да наемат и съживят един от западналите му барове.

 "Рим пада така, както може да се разруши животът в един бар, микросветът и макросветът са съпоставими. Рим е големият свят, голямата империя, а малкото селце в Корсика е частица от живота, който се възпроизвежда. Малкото прилича на голямото, а голямото - на малкото", допълни преводачът.

Жером Ферари е роден 1968 година. Завършва и преподава философия в лицеите в Порто-Векио, Алжир, Абу Даби и понастоящем в БастияИма още пет издадени романа.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Още от категорията

"Години любов" – нова книга за Невена Коканова

"Години любов " – така се казва втората книга на Георги Тошев, посветена на Невена Коканова. Днес се навършват 80 години от рождението на голямата актриса. "Личности като Невена Коканова не могат да бъдат разказани само в една книга. Коканова трябва да бъде доразказвана на новите поколения. Открих нови свидетелства за този необикновен живот и..

публикувано на 12.12.18 в 18:04

Димитър Бочев: Георги Марков има място и в учебниците по история

"Едва сега тръгваме към реабилитация на име, което краси националната ни култура, каза  в студиото на "Нещо повече" писателят Димитър Бочев. "Задочните репортажи" на Георги Марков влизат в учебната програма в 11-и клас. "Той беше убиван и доубиван духовно и политически чрез премълчаване на името и  наследството му.  Явно сега общественият интерес е..

публикувано на 12.12.18 в 17:50

Валентин Балабанов е новият директор на Общинския драматичен театър "Невена Коканова" в Дупница

Актьорът и режисьор Валентин Балабанов е новият директор на Общинския драматичен театър "Невена Коканова" в Дупница, съобщиха от общинската администрация. От поста се е отказал Славчо Пеев, който остава да работи като художествен ръководител. Кадровата промяна е съгласувана с ръководството на Община Дупница, която е принципал на театъра...

публикувано на 12.12.18 в 17:34
Фотоколаж: Даниела Манолова

Видеопрожекция за 80-годишнината на Радиотеатъра

За първи път в своята 80-годишна история Радиотеатърът на БНР ще представи видеовариант на радиопиеса. Записът на „Кредитът“ от Жорди Галсеран в превод на Нева Мичева и с участието на Веселин Ранков и Ованес Торосян, под режисурата на Петър Бакалов е осъществен във Второ студио на БНР.  Радиопостановката е реализирана с подкрепата на Институт Сервантес –..

публикувано на 12.12.18 в 16:36
Жюстин Томс и Вася Атанасова

Българската Уикипедия на 15 години

На 6 декември 2003 година у нас се ражда българската Уикипедия- най-голямата онлайн енциклопедия в света. Към днешна дата в нея има близо 250 000 статии, а около 150 активни редактори работят единствено на доброволни начала. В световен план Уикипедия е петият по популярност сайт, който създава съдържание на повече от 300 езици, включително и..

публикувано на 12.12.18 в 15:40
Част от фасадата на Кралския замък

Кралският замък във Варшава – образец за реставриране на културното наследство

Кралският замък във Варшава, който е бил официалната резиденция на полските монарси години наред, след разрушаването му от нацистите в края на Втората световна война бива възстановен с дарения от поляците. Това е единственият пример в света на пълно възстановяване на толкова голяма сграда. Точно век се навършва тази година от възстановяването..

обновено на 12.12.18 в 15:36

Забине Бокмюл: Чрез писането се чувствам свободна

Писателката от Лихтенщайн Забине Бокмюл днес се среща днес с читатели и посетители на Софийския международен литературен фестивал, за да разкаже каква е идеята за обикновените хора, които крият необикновени истории. В предаването "Радиоприемница" на Радио София тя обясни, че писателският й интерес е насочен предимно към нормалните, ежедневни истории..

публикувано на 12.12.18 в 15:32