"Проповед за падането на Рим" на Жером Ферари - библейски разказ за макро и микросвета

Фрагмент от корицата

Малките и големи неща си приличат, а разпадането на една империя е подобно на разпадането на нечий микросвят. За това разказва романът на Жером Ферари  "Проповед за падането на Рим". Авторът ще представи лично книгата си тази вечер във Френския културен институт. Романът е носител най-голямата френска годишна литературна награда "Гонкур. 

Проповедта на Св. Августин за падането на Рим е червена нишка, която пада през целия роман, каза пред "Хоризонт" преводачът на книгата Александра Велева:  

"Много прилича на Маркес. Езикът е епичен, а подредбата на фразите създава чувството, че човек чете мит за началото и края. Темите са много дълбоки и засягат същностното - не само в живота на отделния човек, но и в живота на империите. Именно затова този текст звучи библейски."

Романът описва малко планинско градче в Корсика и двама приятели, решили да наемат и съживят един от западналите му барове.

 "Рим пада така, както може да се разруши животът в един бар, микросветът и макросветът са съпоставими. Рим е големият свят, голямата империя, а малкото селце в Корсика е частица от живота, който се възпроизвежда. Малкото прилича на голямото, а голямото - на малкото", допълни преводачът.

Жером Ферари е роден 1968 година. Завършва и преподава философия в лицеите в Порто-Векио, Алжир, Абу Даби и понастоящем в БастияИма още пет издадени романа.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Още от категорията

“Балканска рапсодия“ на Мария Касимова - роман за любовта, а не любовен роман

Тази вечер в Националния дворец на културата е премиерата на романа “Балканска рапсодия“ на Мария Касимова. Книгата вече бе представена на Празниците на изкуствата Аполония.      В основата на романа стои семейна история, но това не е документален роман.  Действието се развива отчасти в Бургас, с който авторката е много свързана, и отчасти в..

публикувано на 25.09.18 в 18:29

Отбелязваме 120 години от рождението на Христо Смирненски с литературно четене и юбилеен вестник

Поети и приятели на българската поезия ще почетат 120-годишнината от рождението на Христо Смирненски   на 26 септември  от 18 часа в клуб „Журналист” на  СБЖ. Литературната вечер под наслов „Ний всички сме деца на майката земя” е организирана от Националния литературен салон „Старинният файтон”, с участието на Атанас Капралов, Атанас Звездинов,..

публикувано на 25.09.18 в 16:59

Поетесата Валентина Радинска представи новата си книга „Защото е студено”

Защото е студено, Господи, защото е студено… Защото плачат ветровете във скута бял на февруари. Защото времето отлита, защото между теб и мене е само тишина и зима... Нататък – здрачът се повтаря. Защото в пустите градини следите ни са заличени… Защото си подминал всяка сълза, която съм посяла. Защото страшно съм ранена…Защото всичките значения на..

публикувано на 25.09.18 в 16:38
Георги Василски

Памет за Георги Василски в "Артефир"

"Ние не бяхме подготвени за внезапната му кончина, защото дори и след краткия престой в болницата, необикновеният му дух продължаваше да бъде нахъсан за живот и за творчество, за нови срещи с многобройните му приятели. А такива той имаше из цялата страна, защото някога, като млад радиорепортер, той е посетил и опознал всяко кътче от бившата ни и днешна..

публикувано на 25.09.18 в 16:16
Шаржовата рисунка от 1935 г. на 106 видни български поети, писатели, критици, певци, артисти, художници, архитекти, индустриалци, политици в някогашното кафене

Александър Добринов – майсторът на портретния шарж

През 30-те години на миналия век в София имало няколко заведения на столичната бохема – Арменското кафене, кръчмите Копривщица, Луката. Но творческата ни интелигенция се събирала в кафе-сладкарницата „Цар Освободител“ до Руската църква. Тук всеки имал своя определена маса. На една маса седели Константин Петканов, Илия Бешков, композиторът Любомир Пипков...

публикувано на 25.09.18 в 15:46

Младите в театъра и усещането за общност

„Идеята на създаването на новото сдружение дойде най-вече от проблемите в театъра и това беше ключовото, за да стане „ Спам студиос “ факт и да съберем млади хора и млади артисти, които са будни“, казва режисьорката Ана Батева. Първото представление на новото театрално сдружение вече е на сцена – спектакълът „Кокошка“ по текстове на Антон..

публикувано на 25.09.18 в 14:39

"Портретът на Словакия в Европа" - фотографска изложба

"Портретът на Словакия в Европа“ - така се нарича изложбата, в която фотографи от Словакия представят по невербален начин словаците и техните ценности. Как се самоопределят в рамките на Европа преди и сега, какви неща ги вълнуват, какви са спомените от прехода, различните поколения и възгледи, сблъсъци и промени?  Екзистeнциална идентичност, семейни..

публикувано на 25.09.18 в 12:56