"Проповед за падането на Рим" на Жером Ферари - библейски разказ за макро и микросвета

Фрагмент от корицата

Малките и големи неща си приличат, а разпадането на една империя е подобно на разпадането на нечий микросвят. За това разказва романът на Жером Ферари  "Проповед за падането на Рим". Авторът ще представи лично книгата си тази вечер във Френския културен институт. Романът е носител най-голямата френска годишна литературна награда "Гонкур. 

Проповедта на Св. Августин за падането на Рим е червена нишка, която пада през целия роман, каза пред "Хоризонт" преводачът на книгата Александра Велева:  

"Много прилича на Маркес. Езикът е епичен, а подредбата на фразите създава чувството, че човек чете мит за началото и края. Темите са много дълбоки и засягат същностното - не само в живота на отделния човек, но и в живота на империите. Именно затова този текст звучи библейски."

Романът описва малко планинско градче в Корсика и двама приятели, решили да наемат и съживят един от западналите му барове.

 "Рим пада така, както може да се разруши животът в един бар, микросветът и макросветът са съпоставими. Рим е големият свят, голямата империя, а малкото селце в Корсика е частица от живота, който се възпроизвежда. Малкото прилича на голямото, а голямото - на малкото", допълни преводачът.

Жером Ферари е роден 1968 година. Завършва и преподава философия в лицеите в Порто-Векио, Алжир, Абу Даби и понастоящем в БастияИма още пет издадени романа.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Още от категорията

Изложба с портрети на френския фотограф Феликс Надар се открива тази вечер в Националната галерия

Изложба от 40 от най-добрите портрета на световноизвестния френски фотограф Феликс Надар се открива тази вечер в Националната галерия. Зрителите ще видят снимки на Александър Дюма, Шарл Бодлер, Емил Зола, Жул Верн. Изложбата се организира от Френския културен институт, разказа пред „Хоризонт“ Мария Конакчиева, която оглавява пресслужбата на института в..

публикувано на 21.06.18 в 09:22
Ина Кънчева

Фондация „Културни перспективи“ ще раздаде стипендии за насърчаване на млади артисти

Фондация „Културни перспективи“ ще раздаде за първа година стипендии за насърчаване на млади артисти. Проектът е озаглавен “ С усилия към звездите“ , а целта е да се подкрепят млади артисти в пет области на изкуството. българското националното радио е медиен партньор на тази инициатива. Насърчаването на млади артисти е един от..

публикувано на 20.06.18 в 18:50

Екипът на Пловдивския драматичен театър постави началото на мащабния проект "Европейска Одисея 2019: Пътуващият човек"

Мечтите  от днес започват да стават реалност за екипа на Пловдивския драматичен театър, който  постави началото на мащабния  проект  "Европейска Одисея 2019: Пътуващият човек". Премиерата на спектакъла, базиран на Омировата "Одисея" ще е през февруари, следващата година, когато градът вече ще е  Европейска столица на културата.  Режисьор на..

публикувано на 20.06.18 в 18:37

Документални истории за София

„Градски детектив“ е подкаст за градските легенди на София и хората, които ги създават. Очаквайте ги през седмица на български и английски език от 23 април до 30 юни. Може да ги слушате на сайта или да се абонирате за тях през RSS и в iTunes. „Градски детектив“ е проект на сдружение „Плюс“ с подкрепата на културната програма на Българското..

публикувано на 20.06.18 в 17:05

С „Натюрморти“ продължава завръщането на Константин (Кочо) Гърнев в България

Втора изложба, организирана от Аукционна къща „Виктория“, дава възможност на българската публика да опознае художника Кочо Гърнев, чиито творби едва наскоро се завърнаха в родината му, благодарение на екипа на галерията. През февруари платната на твореца изпълниха залите на Националната художествена галерия – Двореца, където бяха изложени над сто негови..

публикувано на 20.06.18 в 16:25

„Венерин ритуал“ – изложба на младия френски художник Мич Брезунек в Пловдив

29-годишният французин Мич Брезунек откри самостоятелна изложба в пловдивската галерия L'Union de Paris. В картини и скулптури-метафори той въплътява усещането си за женското начало и любовта, символ на които от древни времена е богинята Венера. Художникът вече е участвал в общи изложби в България, представял се е и два пъти самостоятелно в София. От..

публикувано на 20.06.18 в 15:55

Международният литературен конкурс „Небесни меридиани” обяви наградените си участници

Първото издание на международен литературен конкурс „Небесни меридиани” се проведе в края на май, в дните на международния фестивал „Българска душа на Святата земя” в гр. Бат Ям, Израел. Творбите – стихове, разказ, есе, очерк бяха толкова много и това може само да ни радва, защото говори за голям интерес. Конкурсът беше анонимен – каза Весела Сели..

публикувано на 20.06.18 в 14:55