"Проповед за падането на Рим" на Жером Ферари - библейски разказ за макро и микросвета

Фрагмент от корицата

Малките и големи неща си приличат, а разпадането на една империя е подобно на разпадането на нечий микросвят. За това разказва романът на Жером Ферари  "Проповед за падането на Рим". Авторът ще представи лично книгата си тази вечер във Френския културен институт. Романът е носител най-голямата френска годишна литературна награда "Гонкур. 

Проповедта на Св. Августин за падането на Рим е червена нишка, която пада през целия роман, каза пред "Хоризонт" преводачът на книгата Александра Велева:  

"Много прилича на Маркес. Езикът е епичен, а подредбата на фразите създава чувството, че човек чете мит за началото и края. Темите са много дълбоки и засягат същностното - не само в живота на отделния човек, но и в живота на империите. Именно затова този текст звучи библейски."

Романът описва малко планинско градче в Корсика и двама приятели, решили да наемат и съживят един от западналите му барове.

 "Рим пада така, както може да се разруши животът в един бар, микросветът и макросветът са съпоставими. Рим е големият свят, голямата империя, а малкото селце в Корсика е частица от живота, който се възпроизвежда. Малкото прилича на голямото, а голямото - на малкото", допълни преводачът.

Жером Ферари е роден 1968 година. Завършва и преподава философия в лицеите в Порто-Векио, Алжир, Абу Даби и понастоящем в БастияИма още пет издадени романа.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Още от категорията

Две български ленти на кинофестивал в Чикаго, показващ европейско кино

С филма “Посоки” на режисьора Стефан Командарев в Чикаго започна 21-ят фестивал на европейското кино, който е най-големият в Северна Америка. Режисьорът отправи кратко видео послание към зрителите в двата салона на филмовия център, които показаха филма едновременно. До 5 април на жителите и гостите на Ветровития град е предоставена възможността..

публикувано на 17.03.18 в 14:07
Великотърновци слушат поезия от автомат в парка

Автомат във Велико Търново възпроизвежда 21 творби на български и европейски поети

Автомат за слушане на поезия е поставен в парк „Марно поле“ във Велико Търново. Джубоксът за стихове пристигна по идея на Чешкия културен център.  Машината за възпроизвежда 21 творби на български и европейски автори в оригинал и с превод. Устройството има бутони, с които всеки може да пусне и да слуша безплатно любимите си стихотворения...

публикувано на 17.03.18 в 13:49
Миро Гавран

Миро Гавран с „Приятелят на Кафка“

Най-популярният съвременен хърватски драматург и писател  Миро Гавран  получи поредното признание за значимостта на своите романи. На 20 март австрийският президент Александер Ван дер Белен ще му връчи „Златен знак за заслуги към Република Австрия“. През декември авторът бе отличен във Виена и с наградата „Алоис Мок“ за утвърждаване на европейските..

публикувано на 17.03.18 в 11:00

Драматично- кукленият театър в Плевен представя 4 спектакъла от 10 до 22 часа в събота

В Плевен за първи път проектът „Театър в събота“  се реализира в продължение на 14 часа.  Драматично- кукленият театър „Иван Радоев“  отваря  врати за малките зрители и родителите им с постановки от 10 до 22 часа.  Идеята е драматично-кукленият театър "Иван Радоев" да предложи театрален съботен празник за малките зрители и техните родители, обясни..

публикувано на 17.03.18 в 09:15

Кои са отличията на "София филм фест"

Голямата награда на кинофестивала София филм фест - „София - град на киното“, бе присъдена на филма „Три четвърти“ на режисьора Илиян Метев. Актьорът Васил Михайлов получи Наградата на Столична община за цялостния си принос към киноизкуството. Наградата на публиката бе спечелена от Рузие Хасанова с филма „Радио-грамофон“. Филмът на Арпад Богдан..

публикувано на 16.03.18 в 20:19
Част от плаката на филма „Смъртта на поетесата”

Уникалните истории на Клаудия Ландсбергер

Ако ви оставаше само един ден живот, какво бихте направили? Едва ли някой е готов да потърси отговора на този въпрос. „Смъртта на поетесата” – израелският филм на Дана Голберг, който е част от 22-рия „София филм фест” , обаче го прави. Филмът ни сблъсква с последния ден от живота на израелска писателка, а кулминацията е срещата ѝ с хомосексуална..

публикувано на 16.03.18 в 19:30
Експонати от изложбата

Проф. Веселина Инкова: „Златното руно” е реалност

Много знания и въображение са вложили създателите на изложбата, която беше открита преди ден в Националната художествена галерия „Двореца”, под заглавие „Златното руно. Пътят на Аргонавтите”. Експонатите са предоставени от  „Колекция Васил Божков” и представляват 62 златни и сребърни изделия – ритони, червенофигурни вази, ритуални сребърни позлатени..

публикувано на 16.03.18 в 19:20