Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Проповед за падането на Рим" на Жером Ферари - библейски разказ за макро и микросвета

Фрагмент от корицата

Малките и големи неща си приличат, а разпадането на една империя е подобно на разпадането на нечий микросвят. За това разказва романът на Жером Ферари  "Проповед за падането на Рим". Авторът ще представи лично книгата си тази вечер във Френския културен институт. Романът е носител най-голямата френска годишна литературна награда "Гонкур. 

Проповедта на Св. Августин за падането на Рим е червена нишка, която пада през целия роман, каза пред "Хоризонт" преводачът на книгата Александра Велева:  

"Много прилича на Маркес. Езикът е епичен, а подредбата на фразите създава чувството, че човек чете мит за началото и края. Темите са много дълбоки и засягат същностното - не само в живота на отделния човек, но и в живота на империите. Именно затова този текст звучи библейски."

Романът описва малко планинско градче в Корсика и двама приятели, решили да наемат и съживят един от западналите му барове.

 "Рим пада така, както може да се разруши животът в един бар, микросветът и макросветът са съпоставими. Рим е големият свят, голямата империя, а малкото селце в Корсика е частица от живота, който се възпроизвежда. Малкото прилича на голямото, а голямото - на малкото", допълни преводачът.

Жером Ферари е роден 1968 година. Завършва и преподава философия в лицеите в Порто-Векио, Алжир, Абу Даби и понастоящем в БастияИма още пет издадени романа.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна