Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Обратна хармония" - изложба на Любен Зидаров, посветена на Париж

Снимка: Ани Петрова

Любен Зидаров показва живопис и пет акварела на изложбата си "Обратна хармония", посветена на Париж. Откриването е днес от 18.30 ч. в галерия "Нюанс", съобщават организаторите, цитирани от БТА.

Година след предишната си изложба в галерия "Нюанс" - "Старецът и трите морета", и 40 години след първия път, когато той попада в града-мечта за всеки художник - Париж, Любен Зидаров отново има своя експозиция на същото място. По-точно местата, макар и същите, са две - едното е неговата завършила през януари самостоятелна изложба в Париж, а второто - предстоящата му в "Нюанс". Любен Зидаров не веднъж е казвал, че първият контакт с Париж е събудил живописеца у него, спотаен зад присъствието на илюстратора, отбелязват от екипа.

Експозицията се състои от 18 творби с различен формат - пет акварела и 13 маслени картини, и всяка запечатва отделен спомен, момент и чувство. Създавайки тази изложба, художникът осъзнава, че макар външният вид на града да е напълно променен, усещането си остава същото. Музиката, която се носи във въздуха, пиещите вино по всяко време на денонощието клошари, музикантите по улиците, групите младежи, насядали по тревата с багети в ръка, туристите китайци, чиито фотоапарати сякаш са залепени завинаги за ръцете им, превръщайки се в тяхно продължение - всичко това си е било същото и преди 40 години. И сред всичко това Любен Зидаров отново намира себе си.

Съществува и една игра на думи, типичната за художника самоирония - старият град и младият художник преди 40 години и днес - новият, млад, обновен Париж и мъдрият творец, срещнал се с френската столица отново на 93-годишна възраст. Точно това запечатват и двата автопортрета в изложбата му в "Нюанс" и именно в това се състои "обратната" хармония, пише Андреа-Филипа Зидарова в текста към експозицията.

По думите ѝ, прекарвайки време там отново, художникът осъзнава, че днес за него Париж е колкото непознат, толкова и познат. Защото отвътре Париж никога няма да се промени. И точно затова винаги ще остане най-вдъхновяващият град на света, мечта за всеки творец.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна