Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Драги: ЕЦБ се нуждае от повече доказателства, че инфлацията в еврозоната нараства към целевото ниво

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка се нуждае от допълнителни доказателства, че инфлацията в еврото се повишава към целевото ниво от малко под 2% въпреки нейната засилваща се увереност по отношение на инфлационния път на развитие, заяви в сряда президентът на ЕЦБ Марио Драги на конференция във Франкфурт, съобщава Ройтерс.

"Понастоящем ние виждаме как инфлацията се приближава към целевото ниво в средносрочен план и сме по-уверени, отколкото в миналото, че това сближаване ще се случи. Но ние все още трябва да видим допълнителни доказателства, че динамиката на инфлацията се движи в правилната посока", подчерта той и допълни: "За да бъде сложен край на програмата за покупки на еврооблигации, ЕЦБ е необходимо да види устойчив възходящ инфлационен път на развитие".

"С оглед на това нашата парична политика ще остане търпелива, постоянна и разумна, като корекциите в политиката ни ще останат предсказуеми", заключи Марио Драги.

Тези думи на шефът на ЕЦБ се тълкуват от участниците на финансовите пазари като ясен знак да не се очаква бърза промяна на настоящата все още силно разхлабена и стимулираща парична и лихвена политика.

Поради това не е изненада, че еврото реагира негативно на днешното изказване на Марио Драги, понижавайки се към часово дъно за деня от 1,2364 долара, след като в началото на европейската търговия поскъпна за кратко към 6-дневно дъно от около 1,2412 нивото.

В същото време европейските фондови борси реагира предпазливо позитивно на речта на шефа на ЕЦБ, парирайки първоначалния негативен старт и излизайки на позитивна територия. Общият индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,23%, германският индекс DAX 30 - с 0,2%, а френският CAC40 - с 0,25%, след като днешната европейска търговия стартира със техни слаби понижение с около 0,1 на сто.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени