Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради неспазване на технологичната дисциплина

Един човек е загинал и един е пострадал при инцидента в завода "Арсенал" в Казанлък

| обновено на 14.03.18 в 13:52
Инцидентът в "Арсенал" е в резултат на неспазване на технологичната дисциплина
Снимка: БГНЕС



Инцидентът в "Арсенал" е в резултат на неспазване на технологичната дисциплина, това съобщи специално за "Хоризонт" изпълнителният директор Николай Ибушев. Двамата работници са влезли в помещение, в което е бил включен миксер за димна смес, който се управлява дистанционно извън помещението. Защо двамата са нарушили изискванията и са влезли в помещението, ще се установява тепърва.

Човешка грешка е причина за инцидента в завод 3 на военнопромишления комплекс "Арсенал" в Казанлък, при който един човек загина, а друг е ранен. Това обяви в парламента министърът на вътрешните работи Валентин Радев. По думите му, ситуацията е овладяна: 

"Те са били в помещение, където се работи дистанционно. Вътре има бъркалка, където се забърква смес. Не е трябвало да бъдат вътре. Съгласно мерките за безопасност и технологията, е трябвало да бъдат отвън. Управлението на този процес е изнесено отвън, има си табло с бутони. Защо са били вътре, тепърва ще става ясно, но са нарушили техническата дисциплина. Запалва се сместа, няма взрив. Затова няма и пожарна там. Пламва, обгаря ги, това е димна смес на барутна основа. Това не е взривно вещество. За жалост има тежки обгаряния". 

В барутен цех на завод 3 е възникнало самозапалване, причината за което ще изясняват тепърва огледът и следствието. Загиналият мъж е на 26 години. Друг с тежки изгаряния е откаран в Клиниката за изгаряния в Пловдив. На място са следователи, окръжният прокурор на Стара Загора и други институции, имащи отношение към инцидента.

Източници на "Хоризонт" съобщиха, че в последната седмица в завода има масови съкращения на работниците. 

Завод 3 се намира на основната площадка на "Арсенал". 

От МВР съобщиха пред "Хоризонт", че сигналът е подаден в 10.25 часа. 

На място са изпратени два екипа на пожарната. Пожарът е овладян, съобщи за "Хоризонт" директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора Георги ХаджиевПредстои разследване. 

За инцидента потвърди и министърът на икономиката Емил Караниколов. Той уточни, че дружеството е изцяло частно.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени