Слабо нарастване на инфлацията в България през февруари

БГНЕС

През февруари потребителските цени в България нараснаха за осми пореден месец, като и инфлацията на годишна база отчете известно ускоряване за пръв път от ноември 2017-а година насам, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през февруари с 0,3% спрямо януари, когато също нарасна с 0,3%, отбелязвайки осмо поредно увеличаване на месечната инфлация.

На годишна база инфлацията през февруари нарасна с 2,0% след повишение с 1,8% през януари. Това представлява първо известно засилване на инфлационния натиск на годишна база от ноември 2017-а година насам, когато потребителските цени скочиха с до петгодишен връх от 3,0% (най-висока инфлация от февруари 2013 година насам).

Средногодишната инфлация за периода март 2017 - февруари 2018 година нарасна с 2,1% спрямо периода между март 2016 и февруари 2017 година.

                                                                                   Графика на индекса на потребителските цени на годишна база

Снимка

През февруари тази година цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се увеличават с 0,3% спрямо предходния месец, на алкохолните напитки и на тютюневите - с 1,1%, докато цените на облеклото и обувките отчитат намеление с 2,6 на сто.

Увеличение с 0,3% бележат цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива, докато цените за здравеопазване се повишават с 0,1%, на съобщенията нарастват с 2,5%, а тези за транспорт остават на равнището от предходния месец.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се повиши през февруари с 0,2% на месечна база, докато на годишна база хармонизираната потребителска инфлация в нашата страна нарасна с 1,5% след слабо повишение с 1,3% в началото на годината.

Въпреки слабото повишение, данните на НСИ са знак за отслабване на инфлационния натиск, който беше в сила през последните месеци на миналата година, но са и поредно доказателство, че българската икономика успя да се измъкне от състоянието на дефлация или на ценова стагнация, в което се намираше в периода между 2013 и 2016 година.


Още от категорията
Конгрес на САЩ

Конгресът на САЩ одобри законопроекта за държавни разходи за 1,3 млрд. долара

В ранните часове на петъчния ден двете камари на Конгреса на САЩ успяха да одобрят законопроекта за държавни разходи в размер на 1,3 млрд. долара, предотвратявайки по този начин опасността от ново временно прекратяване на дейността на федералното правителство, както и на редица федерални агенции и организации по-малко от 24 часа пред това да стане..

публикувано на 23.03.18 в 10:45

Община Несебър ще участва на Международната туристическа борса в Катовице

Несебър е единствената българска община, която ще се представи на Международната туристическа борса в полския град Катовице. В дните на изложението, което се открива днес, ще се проведе и ден на Несебър в Силезийския университет. Туристическият сезон по Южното Черноморие тази година ще бъде открит по рано - на 27 март, когато се очакват..

публикувано на 23.03.18 в 10:43

Белият дом изключи официално ЕС от митата за вноса на стомана и алуминий, но само до началото на май

Белият дом направи официално изявление в което потвърди, че изключва страните - членки на Европейския съюз и още няколко държави - Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Мексико и Южна Корея от влизащите днес (23-ти март) в сила нови мита от 25% за вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий в САЩ. Управляващите във Вашингтон обаче уточниха,..

публикувано на 23.03.18 в 10:11

Китай планира да наложи мита върху американски внос на стойност до 3 млрд. долара

Китай обяви, че планира да наложи мита върху американски внос на стойност до 3 милиарда долара в отговор на митата от страна на САЩ върху китайски стоманени и алуминиеви продукти . Пекин е съставил списък със 128 американски стоки, които може да бъдат засегнати, ако не се постигне споразумение по търговските въпроси. Европейският съюз все още..

публикувано на 23.03.18 в 07:53
Доналд Тръмп подписва „президентски меморандум срещу китайската икономическа агресия“ в Белия дом. С него се налагат наказателни мита за китайски внос, които може да достигнат $60 млрд.

Тръмп обяви търговски санкции срещу Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви днес, че активира търговски санкции срещу Китай, които могат да достигнат $60 млрд. заради нарушаване на права върху американска интелектуална собственост и технологии, съобщи Ройтерс. Това става с активиране на секция 301 от търговския закон на САЩ от 1974 г., като наказателните мерки ще са под формата..

публикувано на 22.03.18 в 19:33

60% от работните места у нас в близкото бъдеще ще бъдат заети от роботи

60% от работните места у нас в близкото бъдеще ще бъдат заети от роботи, а десетки професии, свързани с рутинни дейности ще изчезнат. Данните съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на конференция на европейските работодатели у нас. Изследване на Европейската инвестиционна банка сочи, че в България компаниите не инвестират достатъчно в ново..

публикувано на 22.03.18 в 19:03
Новината за временните изключения за новите US мита съобщи американският търговски представител Робърт Лайтхайзър.

Изключват ЕС и още шест страни от наказателните US мита за стомана и алуминий

Европа и още шест страни временно ще бъдат изключени от новите американски мита за внос на стомана и алуминий, наложени от президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде АФП.  Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър заяви пред сенатска комисия днес, че Тръмп е позволил „пауза“, докато вървят преговори в търсене на по-постоянно решение...

публикувано на 22.03.18 в 17:31