Слабо нарастване на инфлацията в България през февруари

Снимка: БГНЕС

През февруари потребителските цени в България нараснаха за осми пореден месец, като и инфлацията на годишна база отчете известно ускоряване за пръв път от ноември 2017-а година насам, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през февруари с 0,3% спрямо януари, когато също нарасна с 0,3%, отбелязвайки осмо поредно увеличаване на месечната инфлация.

На годишна база инфлацията през февруари нарасна с 2,0% след повишение с 1,8% през януари. Това представлява първо известно засилване на инфлационния натиск на годишна база от ноември 2017-а година насам, когато потребителските цени скочиха с до петгодишен връх от 3,0% (най-висока инфлация от февруари 2013 година насам).

Средногодишната инфлация за периода март 2017 - февруари 2018 година нарасна с 2,1% спрямо периода между март 2016 и февруари 2017 година.

                                                                                   Графика на индекса на потребителските цени на годишна база

Снимка

През февруари тази година цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се увеличават с 0,3% спрямо предходния месец, на алкохолните напитки и на тютюневите - с 1,1%, докато цените на облеклото и обувките отчитат намеление с 2,6 на сто.

Увеличение с 0,3% бележат цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива, докато цените за здравеопазване се повишават с 0,1%, на съобщенията нарастват с 2,5%, а тези за транспорт остават на равнището от предходния месец.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се повиши през февруари с 0,2% на месечна база, докато на годишна база хармонизираната потребителска инфлация в нашата страна нарасна с 1,5% след слабо повишение с 1,3% в началото на годината.

Въпреки слабото повишение, данните на НСИ са знак за отслабване на инфлационния натиск, който беше в сила през последните месеци на миналата година, но са и поредно доказателство, че българската икономика успя да се измъкне от състоянието на дефлация или на ценова стагнация, в което се намираше в периода между 2013 и 2016 година.


Още от категорията

Изненадващо подобрение на бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната през юни

През юни бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната се подобри изненадващо за пръв път от пет месеца насам, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit сред близо 5 хиляди европейски мениджъри, коeто е сякаш първи сигнал за известен икономически подем в края на второто тримесечие след доста слабото начало на..

публикувано на 22.06.18 в 12:58

НСИ: Разходите за труд в България нарастват с 6,8%, а за заплати - с 6,3% в началото на 2018 година

По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2018 година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 6,8% спрямо същото тримесечие на предходната година и след ръст с 13,2% в края на миналата година. Увеличението в индустрията е с 9,3%, в сектора на услугите..

публикувано на 22.06.18 в 12:00

Постигнато е споразумение за излизане на Гърция от спасителния план

Министрите на финансите от еврозоната се споразумяха за условията по излизането на Гърция от третата ѝ спасителна програма. Мерките бяха обявени късно снощи след продължително заседание в Люксембург.  По силата на споразумението европейските кредитори ще преведат на Гърция последен транш от 15 милиарда евро и ще удължат с 10 години погасителния срок..

обновено на 22.06.18 в 11:47
Николина Ангелкова

69% от чуждите туристи в България са от ЕС

Приходите от чуждестранния туризъм в България са 6,9 милиарда лева, заяви по време на Пловдивския икономически форум министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя декларира, че целите на министерството са България да влезе в топ 5 на страните от Югоизточна Европа като целогодишна туристическа дестинация. Основните пазари на България са страните от..

публикувано на 22.06.18 в 11:15

Ръст на гръцките облигации и акции след решението на Еврогрупата за облекчаване на дълга на страната

В петък акциите на борсата в Атина поскъпват, а доходността на гръцките облигации се понижава към четириседмични дъна, след като финансовите министри на еврозоната, известни като Еврогрупата, се ангажираха с мерки за облекчаване на огромния държавен дълг на Гърция след успешното приключване на 20-ти август на третата и последна международна..

публикувано на 22.06.18 в 11:09
Емил Караниколов

Караниколов прогнозира икономически ръст от 3,9 %

В България има икономически дисбаланс, но напоследък има инвеститорски интерес към по-изоставащите райони заради преференциите, които се дават от правителството, заяви по време на Пловдивския икономически форум Емил Караниколов. Караниколов отчете като успех на Българското европредседателство поставянето на акцент върху индустриалното..

публикувано на 22.06.18 в 10:56

Клаудио Борджи: Излизане на Италия от еврото би разрешило проблемите, но правителството няма подобни планове

Излизането на Италия от единната европейска валута ще реши много от проблемите на страната, но това не е част от плановете на настоящото правителство, заяви в интервю за италианската преса в петък високопоставен депутат от крайното-дясната партия "Лига", която е част от коалиционното управление заедно с популисткото движение "Пет звезди". "Аз..

публикувано на 22.06.18 в 10:33