Слабо нарастване на инфлацията в България през февруари

Снимка: БГНЕС

През февруари потребителските цени в България нараснаха за осми пореден месец, като и инфлацията на годишна база отчете известно ускоряване за пръв път от ноември 2017-а година насам, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през февруари с 0,3% спрямо януари, когато също нарасна с 0,3%, отбелязвайки осмо поредно увеличаване на месечната инфлация.

На годишна база инфлацията през февруари нарасна с 2,0% след повишение с 1,8% през януари. Това представлява първо известно засилване на инфлационния натиск на годишна база от ноември 2017-а година насам, когато потребителските цени скочиха с до петгодишен връх от 3,0% (най-висока инфлация от февруари 2013 година насам).

Средногодишната инфлация за периода март 2017 - февруари 2018 година нарасна с 2,1% спрямо периода между март 2016 и февруари 2017 година.

                                                                                   Графика на индекса на потребителските цени на годишна база

Снимка

През февруари тази година цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се увеличават с 0,3% спрямо предходния месец, на алкохолните напитки и на тютюневите - с 1,1%, докато цените на облеклото и обувките отчитат намеление с 2,6 на сто.

Увеличение с 0,3% бележат цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива, докато цените за здравеопазване се повишават с 0,1%, на съобщенията нарастват с 2,5%, а тези за транспорт остават на равнището от предходния месец.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се повиши през февруари с 0,2% на месечна база, докато на годишна база хармонизираната потребителска инфлация в нашата страна нарасна с 1,5% след слабо повишение с 1,3% в началото на годината.

Въпреки слабото повишение, данните на НСИ са знак за отслабване на инфлационния натиск, който беше в сила през последните месеци на миналата година, но са и поредно доказателство, че българската икономика успя да се измъкне от състоянието на дефлация или на ценова стагнация, в което се намираше в периода между 2013 и 2016 година.


Още от категорията

Осигуряват близо 600 млн. лева под формата на кредити за развитието на градската среда в 39 общини

Близо 600 милиона лева под формата на кредити ще бъдат осигурени за развитието на градската среда в 39 общини. Това стана възможно, след като бяха подписани споразумения с два финансови посредника от страна на Фонда на фондовете. Публичният ресурс е над 350 милиона лева и е осигурен от оперативната програма "Региони в растеж". Останалите средства..

публикувано на 20.09.18 в 17:40

Силно позитивен старт на търговията на акции на Уолстрийт

Американските пазари на акции стартират на позитивна територия за поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите продължават да игнорират новините за последните мита и контрамита, въведени от САЩ и Китай, надявайки се, че двете водещи световни икономики в крайна сметка ще седнат на масата на преговори. Подкрепа за днешния солиден ръст на..

публикувано на 20.09.18 в 17:11

Всяка четвърта компания се страхува от фалит

Близо два месеца чака бизнесът, за да събира забавени плащания. Гражданите бавят средно с 15 дни своите задължения. Всяка четвърта компания се страхува от фалит, заради невъзможността да събира вземанията си навреме. Масово бизнесът работи с отложени плащания, а гражданите рискуват да изпаднат в задлъжнялост, поради недостига на кешова наличност...

публикувано на 20.09.18 в 16:41

Понижение на молбите за помощи при безработица в САЩ до ново 49-годишно дъно от 201 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи през последната седмица до ново 49-годишно дъно, което е пореден ясен знак за продължаващото много силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 15-и септември се понижиха с 3000 до 201..

публикувано на 20.09.18 в 16:35

КЕВР: Парното и топлата вода в София трябва да поскъпнат с 8% от октомври

Парното и топлата вода в столицата трябва да поскъпнат с 8 на сто от октомври. Това става ясно от публикуваните разчети на Комисия по енергийно и водно регулиране /КЕВР/.  Увеличението се налага, поради планираното за 1 октомври поредно поскъпване на природния газ, използван за гориво от топлофикациите. Очаква се от октомври новите..

публикувано на 20.09.18 в 16:21

130 млн. евро е обемът на германските инвестиции в България през последната година

130 млн. евро е обемът на германските инвестиции в България през последната година. Немският бизнес оценява икономическата среда у нас като стабилна и предсказуема и планира нови бъдещи проекти. С голяма конференция днес Германо-българската индустриално-търговска камара ще отбележи 25 години германска икономика в страната. Първото в света..

обновено на 20.09.18 в 15:47

Еврокомисарят за правата на потребителите на среща с финансовите министри на Дания и Естония заради „Данске банк“

Еврокомисарят по правосъдието и правата на потребителите Вера Йоурова заяви, че ще се срещне с министрите на финансите на Дания и Естония на 2-ри октомври, за да обсъди подозренията за пране на пари през естонския клон на „Данске банк“: "Искам да разбера по-добре къде са основните грешки - дали предимно в липсата на достатъчно внимание от страна..

публикувано на 20.09.18 в 15:10