Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Четири години след окупацията на Крим: Има ли изход от задънената улица":

Крим - четири години след отделянето от Украйна и в навечерието на руския президентски вот

Микола Балтажи
Снимка: Посолство на Украйна в Република България

Президентските избори в Русия са незаконни на чужда територия. Украинската власт се обърна с призив към международната общност за бойкот на изборите на украинска територия - изборите да се признаят за нелегитимни, и това да направи и Българското председателство на Съвета на ЕС. Тази позиция изрази пред "Хоризонт" украинският посланик у нас Микола Балтажи преди днешната дискусия "Четири години след окупацията на Крим: Има ли изход от задънената улица". Дебатите са организирани от посолството на Украйна у нас и Европейския съвет за външна политика.

Гласуването на територията на Украйна ще се осъществи по украинското законодателство и мисля, че украинската власт няма да си позволи да има нарушения на законите, уточни Микола Балтажи в коментар на предстоящия президентски вот за руски държавен глава. 

"Реториката на руския президент Владимир Путин е ориентирана към средностатистическия руснак с цел подхранване на имперското самочувствие. Русия не иска и да чуе за преговори за Крим, но ние ще продължим да действаме по мирен път, като една от стъпките е чрез международната платформа "Приятели на деокупацията на Крим" - за възстановяване на териториалната цялост на Украйна", отбеляза още посланик Балтажи.

"Бруталното нарушаване на човешките права в автономна република Крим продължава и това е отразено в многобройни доклади на ОССЕ, ООН и Съвета на Европа. В резултат на незаконната окупация и анексирането на Крим страдат най-вече татарите, които са коренно население на полуострова", посочи дипломатът.

Десетки кримски татари са в руските затвори. Има дори случки, при които арестуват някого заради вдигане на украинското знаме над къщата му.

Директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева подчерта, че акцентът на днешното събитие е поставен върху промяната на граници чрез военна сила: 

"Подмяната на демократичния инструмент референдум с военни средства е важно от политологична гледна точка, защото Русия това прави с много други понятия. Много често тя използва понятия, които познаваме, като променя съдържанието им и ги използва за свои цели."

"Окупацията на Крим, която беше „узаконена“ на 16 март преди 4 години на референдум под дулата на пушките, а независимостта на Крим е призната от страни, които се броят на пръстите на едната ръка – този акт на насилствено отделяне на територия е уникален в нашата най-нова история в европейски контекст", коментира Чернева.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна