Безплатен онлайн наръчник предпазва ученици от уязвими групи от отпадане

Снимка: БГНЕС

Безплатен онлайн наръчник учи директори и учители как да намалят неизвинените отсъствия и да мотивират и ученици, и родители на деца от уязвими групи, че има смисъл децата да са в училище. В "Хоризонт до обед" темата коментират Цветан Кадиев, мениджър "Проекти" и Евгени Димитров, специалист "Обучение и развитие" към Центъра за приобщаващо образование. Центърът изследва тенденциите и рисковете за отпадане в конкретна възрастова група - тази на шестокласниците. Рискът за отпадане при шестокласниците е по-голям, обясни Цветан Кадиев:

"В четвърти клас се гледат матурите. Важно е на матурите да се изкарат добри оценки. След това, следващият период, когато се гледат децата, е вече 7-ми клас и реално тази "дупка", която се получава, е най-осезаема в 6-ти клас, защото децата изведнъж израстват и имат нужда от подкрепа. Те всъщност вече виждат какво се случва в реалния живот и започват да осъзнават много неща, да ги интересуват много други интересни неща. И някак училището започва да става по-безинтересното място".

Това е наистина една особена възраст, коментира Евгени Димитров, който има и преподавателски опит:

"Един момент, в който те вече хем са свикнали с промяната на прогимназиалния етап на образованието, където влизат различни учители, няма я любимата учителка, която им помага винаги и ги пази, а имат най-различни хора, с които да свикват, и повече предмети. Наближава и така решаващият 7-ми клас, който е голямото страшилище в българското образование. Всички деца от малки слушат затова, че това е времето разделно на техния живот."

Димитров цитира и проучвания за факторите, които мотивират децата да учат по-добре или увеличават рисковете за отпадане: 

"Има редица изследвания, които показват, че това дали да речем си нахранен, дали са ти осигурени елементарни неща, с които ние сме свикнали да разполагаме всеки ден, оказва влияние върху това как учиш. Тоест тук нямаме причинно-следствена връзка това кой е "учен" и кой е "глупав", а по-скоро за това кой какво има и с какво разполага в къщи - достъп до интернет, топла храна.."

Една от целите на Центъра за приобщаващо образование е всяко дете да се чувства ценено и обичано, посочи Димитров.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Горски пожар обхвана над 120 дка над благоевградското село Дренково

Между 120 и 150 дка иглолистна гора е засегната от пожар, избухнал около 19 ч. вторник вечерта над благоевградското село Дренково, съобщи директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов. Огънят е възникнал в земеделски земи, но бързо е бил пренесен от вятъра към близката гора. Екипи на служба Противопожарна безопасност и защита на..

публикувано на 25.09.18 в 22:27

Жители на столичния квартал "Младост" протестираха срещу застрояването

Жители на столичния квартал "Младост" протестират срещу изграждането на нови жилищни блокове в непосредствена близост до вече съществуващи сгради.  Около 100 жители на "Младост 2"  настояха да се спре изграждането  на нови жилищни блокове и поискаха да се направи разследване на възстановената собственост на земи в района, върху които се..

публикувано на 25.09.18 в 20:39

Жителите на пет селища край италианския град Пиза са евакуирани заради пожари

Край италианския град Пиза от снощи бушуват пожари. Евакуирани са гражданите на 5 селища, летището на града е временно затворено. В района е обявено извънредно положение.  Равносметката до момента е, че са изгорели 600 хектара борови и маслинови гори, евакуирани са 5 селища или общо към 700 души,  които са настанени в спортни зали или при близки...

публикувано на 25.09.18 в 19:58

Голям пожар избухна недалеч от Пиза

Край италианския град Пиза от снощи бушуват пожари. Евакуирани са гражданите на пет селища, летището на града е временно затворено. В района е обявено извънредно положение. Равносметката до момента е, че пожарът е причинен умишлено и е изгорил 600 хектара борови и маслинови гори. Евакуирани са около 700 души, които са настанени в спортни зали и при свои..

публикувано на 25.09.18 в 19:10

Откриха високоскоростна железопътна линия между Мека и Медина

Кралят на Саудитска Арабия Салман откри тържествено високоскоростна железопътна линия между Мека и Медина, предаде Агенция Франс Прес. Прокарването на жп връзката между двата свещени за мюсюлманите града струва на саудитското кралство 7 години и 16 милиарда долара, но разстоянието от 450 километра през пристанището Джеда на Червено море вече ще се..

публикувано на 25.09.18 в 18:19
Силният вятър откърти фасадата на голям търговски център в Благоевград в оживено време.

Концесионерите на мола в Благоевград искат експертна оценка на щетите

Концесионерите на мола в центъра на Благоевград, от чиято фасада снощи паднаха стотици ламаринени плоскости, ще поискат да бъде направена експертна оценка на изпълнените преди пет години строително-ремонтни и монтажни дейности. Вчера силният вятър отнесе цялата източна стена от арт елементи и част от южната облицовка на сградата, във и около..

публикувано на 25.09.18 в 18:10

Д-р Кристина Манчева, Спешна помощ: Ежедневната употреба на алкохол води до зависимост

Ежедневната употреба на алкохол води до зависимост. Това заяви в предаването "Нещо повече" д -р Кристина Манчева от Спешната помощ в София. Тя коментира доклада на  Световната здравна организация за влиянието на спиртните напитки върху здравето, който поставя страната ни на  осмо място по употреба на алкохол.  Преди нас по употребени литри..

публикувано на 25.09.18 в 17:52