Безплатен онлайн наръчник предпазва ученици от уязвими групи от отпадане

Снимка: БГНЕС

Безплатен онлайн наръчник учи директори и учители как да намалят неизвинените отсъствия и да мотивират и ученици, и родители на деца от уязвими групи, че има смисъл децата да са в училище. В "Хоризонт до обед" темата коментират Цветан Кадиев, мениджър "Проекти" и Евгени Димитров, специалист "Обучение и развитие" към Центъра за приобщаващо образование. Центърът изследва тенденциите и рисковете за отпадане в конкретна възрастова група - тази на шестокласниците. Рискът за отпадане при шестокласниците е по-голям, обясни Цветан Кадиев:

"В четвърти клас се гледат матурите. Важно е на матурите да се изкарат добри оценки. След това, следващият период, когато се гледат децата, е вече 7-ми клас и реално тази "дупка", която се получава, е най-осезаема в 6-ти клас, защото децата изведнъж израстват и имат нужда от подкрепа. Те всъщност вече виждат какво се случва в реалния живот и започват да осъзнават много неща, да ги интересуват много други интересни неща. И някак училището започва да става по-безинтересното място".

Това е наистина една особена възраст, коментира Евгени Димитров, който има и преподавателски опит:

"Един момент, в който те вече хем са свикнали с промяната на прогимназиалния етап на образованието, където влизат различни учители, няма я любимата учителка, която им помага винаги и ги пази, а имат най-различни хора, с които да свикват, и повече предмети. Наближава и така решаващият 7-ми клас, който е голямото страшилище в българското образование. Всички деца от малки слушат затова, че това е времето разделно на техния живот."

Димитров цитира и проучвания за факторите, които мотивират децата да учат по-добре или увеличават рисковете за отпадане: 

"Има редица изследвания, които показват, че това дали да речем си нахранен, дали са ти осигурени елементарни неща, с които ние сме свикнали да разполагаме всеки ден, оказва влияние върху това как учиш. Тоест тук нямаме причинно-следствена връзка това кой е "учен" и кой е "глупав", а по-скоро за това кой какво има и с какво разполага в къщи - достъп до интернет, топла храна.."

Една от целите на Центъра за приобщаващо образование е всяко дете да се чувства ценено и обичано, посочи Димитров.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Плевен може да остане без автобуси до София и големите областни градове

Плевен може да остане без автобусен транспорт до София и големите областни градове, алармират от Браншовото сдружение на автобусните превозвачи. На среща в транспортното министерство, те ще поискат промяна на Наредбата за транспортните схеми на обществените превози на пътници с автобуси. Автобусните линии от Плевен до София, Ловеч, Бургас..

публикувано на 20.06.18 в 04:37

От днес започва подаването на заявления за кандидатстване в гимназиите

Започва подаването на документи за кандидатстване в гимназиите, като заявления ще могат да се подават и онлайн на сайта "прием.мон.бг". В училищата-гнезда ще се приемат и документи и на хартиен носител. Достъпът до страницата за подаване на документи е чрез входящ номер и 10-цифрен код, зaписани в служебната бележка за явяване на националните..

публикувано на 20.06.18 в 04:11

Али Акбар Салехи: Всички страни ще загубят, ако Иран бъде изолиран от Запада

Европейските предложения за спасяване на споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. след изтеглянето на САЩ не са задоволителни за Техеран. Това е заявил ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи. "Всички страни ще загубят, ако Иран бъде изолиран от Запада", е предупредил Салехи, цитиран от Ройтерс. Салехи е..

публикувано на 20.06.18 в 03:38

Канада легализира изцяло употребата на марихуана

В Канада легализираха изцяло употребата на марихуана. Предложението беше подкрепено с 52 гласа срещу 29 против в Сената. "Досега беше твърде лесно за децата ни да се сдобият с марихуана, а престъпниците да извлекат ползи. Днес променихме това", коментира премиерът Джъстин Трюдо, който обеща много сериозна регулация. Легалната продажба на..

публикувано на 20.06.18 в 03:33
Майстор-готвачът Масимо Ботура

"Остерия Франческана" отново спечели кулинарен оскар за най-добър ресторант в света

Ресторантът "Остерия Франческана" в италианския град Модена спечели т.нар. Кулинарен оскар за най-добър ресторант в света за 2018 г. Това е поредно признание за заведението на майстор-готвача Масимо Ботура, което печели наградата за втори път след 2016 г. Церемонията по връчването на кулинарните оскари се проведе в испанския град Билбао. Баският регион е..

публикувано на 20.06.18 в 03:11

СЗО: Годишно фините прахови частици от транспорта отнемат живота на 18 000 българи

Фините прахови частици от транспорта причиняват смъртта на 18 000 българи годишно. Това сочат данните на Световната здравна организация. Темата ще бъде разисквана в Министерство на здравеопазването. Българска асоциация за закрила на пациените предлагат създаване на иновативна маска за пречистване на въздуха от фини прахови частици за..

публикувано на 20.06.18 в 02:15

Ниски добиви при ечемика и пшеница с влошено качество очакват в Ямболска област

Значително по-ниски средни добиви при ечемика, в сравнение с предходната година, отчитат зърнопроизводителите в Ямболска област. При пшеницата, заради обилните валежи, се очаква и влошено качество. Със среден добив от 405 килограма от декар започна жътвата при ечемика, което е с над 80 кг по-малко в сравнение с миналата година. Очакванията и за..

публикувано на 20.06.18 в 01:10