Eмисия новини
от 07.00 часа

Тръмп иска САЩ да имат космически сили

Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори пред войници във ВВС база на морската пехота край Сан Диего, Калифорния.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доналд Тръмп заяви, че иска американските военни да създадат космически сили, които да се добавят към сегашните - сухопътни, военноморски и военновъздушни сили, предаде АФП.

Говорейки пред войници във военновъздушната база на морската пехота „Мирамар“ край Сан Диего, Калифорния, президентът на САЩ заяви късно във вторник, че новият вид въоръжени сили трябва да обедини „огромното количество“ работа на военните и правителството в космическата отбрана.

„Моята нова национална стратегия за Космоса признава, че Космосът е територия за военни действия, също като сушата, въздуха и морето“, заяви Тръмп. И добави: „Може дори да се сдобием с космически сили… Може би ще трябва да го направим“.

Той призна, че първоначално не се е отнасял сериозно към тази идея, но впоследствие осъзнал, че това е „отлична идея“.

От поемането на президентския пост Тръмп често показва подкрепата си за американските военни, включително с назначаване на генерали на висши постове в Белия дом и правителството, посочва АФП.

Някои конгресмени миналата година настояха за законопроект, включващ създаването на нов вид сили, наречен Космически корпус. Но тогава имаше съпротива от военните, които казаха, че не искат още бюрокрация.

В крайна сметка идеята бе оттеглена от законопроекта за финансиране на Пентагона в края на миналата година, но тя продължава да има известна подкрепа в Конгреса. Нейните привърженици смятат, че САЩ са изправени пред значима стратегическа уязвимост от страна на Русия и Китай, които разработвали средства за космическа война.

Конгресменът републиканец Марк Роджърс заяви на конференция на 28 февруари, че самостоятелен Космически корпус може да бъде отделен от ВВС в рамките на „три-пет години“. Според него Китай и Русия се доближават до космическите способности на САЩ и Америка не прави достатъчно, за да запази преднината си.


Още от

Последно в САЩ и Канада

Всички новини в САЩ и Канада: днес | вчера