Тръмп иска САЩ да имат космически сили

Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори пред войници във ВВС база на морската пехота край Сан Диего, Калифорния.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доналд Тръмп заяви, че иска американските военни да създадат космически сили, които да се добавят към сегашните - сухопътни, военноморски и военновъздушни сили, предаде АФП.

Говорейки пред войници във военновъздушната база на морската пехота „Мирамар“ край Сан Диего, Калифорния, президентът на САЩ заяви късно във вторник, че новият вид въоръжени сили трябва да обедини „огромното количество“ работа на военните и правителството в космическата отбрана.

„Моята нова национална стратегия за Космоса признава, че Космосът е територия за военни действия, също като сушата, въздуха и морето“, заяви Тръмп. И добави: „Може дори да се сдобием с космически сили… Може би ще трябва да го направим“.

Той призна, че първоначално не се е отнасял сериозно към тази идея, но впоследствие осъзнал, че това е „отлична идея“.

От поемането на президентския пост Тръмп често показва подкрепата си за американските военни, включително с назначаване на генерали на висши постове в Белия дом и правителството, посочва АФП.

Някои конгресмени миналата година настояха за законопроект, включващ създаването на нов вид сили, наречен Космически корпус. Но тогава имаше съпротива от военните, които казаха, че не искат още бюрокрация.

В крайна сметка идеята бе оттеглена от законопроекта за финансиране на Пентагона в края на миналата година, но тя продължава да има известна подкрепа в Конгреса. Нейните привърженици смятат, че САЩ са изправени пред значима стратегическа уязвимост от страна на Русия и Китай, които разработвали средства за космическа война.

Конгресменът републиканец Марк Роджърс заяви на конференция на 28 февруари, че самостоятелен Космически корпус може да бъде отделен от ВВС в рамките на „три-пет години“. Според него Китай и Русия се доближават до космическите способности на САЩ и Америка не прави достатъчно, за да запази преднината си.


Още от категорията
Илияна Йотова

Илияна Йотова: Все по-често в интернет се използва реч на омразата

Все по-често в интернет се използва враждебна реч, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова. На международна конференция по темата, организирана от Асоциацията за развитие на София, Йотова обърна специално внимание на езика на омразата, насочен срещу бежанците: "Напишете в Гугъл думичката "бежанци". Първите предложения, които излизат с тази дума, знаете ли..

публикувано на 22.06.18 в 13:10
Президентите на България и Сърбия Румен Радев и Александър Вучич пристигнаха за среща с българската общност в Димитровград.

Радев и Вучич пристигнаха за среща с българската общност в Димитровград

Президентите на България и Сърбия Румен Радев и Александър Вучич пристигнаха за среща с българската общност в сръбския град Димитровград. Това е първа по рода си среща на толкова високо ниво с наши сънародници от Западните покрайнини за повече от десетилетие.  Двамата президенти бяха посрещнати от граждани на Димитровград и представители на българското..

публикувано на 22.06.18 в 12:57

Борисов се обяви за затваряне на външните граници на ЕС

Премиерът Бойко Борисов се обяви днес в реч пред парламента за незабавно затваряне на външните граници на ЕС. Причината за изявлението е извънредната среща на част от страните членки на ЕС в неделя, която ще е посветена на миграцията, и срещата на върха на съюза, която ще обсъди темата.  Борисов се обяви за незабавно затваряне на външните..

публикувано на 22.06.18 в 12:32

Депутатите стигнаха почти до физическа саморазправа

Депутатите едва не стигнаха до физически сблъсък след декларацията, направена от председателя на групата на "Обединените патриоти" Волен Сидеров по повод мигрантската криза. Парламентарният контрол бе прекъснат за десет минути поради струпването на депутати от различни парламентарни групи пред парламентарната трибуна и опасността от физически сблъсък...

публикувано на 22.06.18 в 12:08

Цачева: Спазени са процедурите по преместването на избягалия Борис Иванов в затворническо общежитие

Около 2 000 затворници имат право да живеят в общежитие от открит тип и да работят. Това съобщи министърът на правосъдието Цецка Цачева преди конференция, организирана от адвокатската колегия.  Тя е категорична, че около половината от тези затворници  в момента  полагат труд.  По отношение на случая с Борис Иванов, който избяга от затворническо..

публикувано на 22.06.18 в 10:59
Заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов

Николай Проданов: Грешна преценка на ръководството на затвора може да е причина за бягството

Депутатите от "БСП за България" за пореден път настояха в парламента да се явят министърът на вътрешните работи Валентин Радев и на правосъдието Цецка Цачева, за да дадат повече информация за случаите на избягали затворници. Народният представител Иван Ченчев коментира: "Защото тези хора от април досега пет човека са се отклонили. Нали чувате..

обновено на 22.06.18 в 10:02

Правителството в Атина приветства решението на финансовите министри от еврозоната

Гърция излиза от третата спасителна програма и започва облекчаване на дълга. Това решиха финансовите министри на Еврогрупата. "Това е исторически момент", каза еврокомисарят по икономиката Пиер Московиси. Правителството в Атина приветства решението и продължава с икономическите мерки. "Гърция си връща доверието на финансовите пазари", са първите..

публикувано на 22.06.18 в 09:11