Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца срещат виртуозите в народната музика на БНР

Срещата с малчуганите е от 11 часа на 16 март в емблематичното Първо студио на радиото.
Снимка: Ани Петрова

Виртуозите от Оркестъра за народна музика на Българското национално радио се срещат с деца в петък в рамките на безплатната детска образователна програма на „Музикална къща БНР“.

Срещата от 11 часа на 16 март в емблематичното Първо студио на радиото е извънредна, тъй като се изчерпаха местата в предварително обявената програма.

Входът е свободен, но поради големия интерес и ограничения брой места е необходимо предварително записване на телефони 0884498810, 02/9336279, 02/9336486 или на електронна поща: geshevska@bnr.bg и tsvyatkova@bnr.bg. 

Срещата в петък, която е наречена „Фолклорно разнообразие“, е поредната на Оркестъра за народна музика на БНР с малките слушатели. През миналия сезон диригентът Димитър Христов и оркестрантите разказаха достъпно и увлекателно на децата за различните инструменти и фолклорни области, като демонстрираха невероятните възможности на гъдулката, кавала, гайдата, тъпана, китарата...

За всеки инструмент музикантите разказаха весели истории за хора и седенки, тъжни истории за овчари по планините, но и любовни истории за задгранични принцове и принцеси.

Децата научиха какво е устройството на инструментите и от какви материали се изработват, но най-вече чуха как звучат те в прекрасните изпълнения и емоционалната атмосфера, създадена от диригента Димитър Христов и солистите на Оркестъра за народна музика.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени