Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непознатата Живка Клинкова - от фолклора до операта

Името на българката Живка Клинкова - композитор, работил близо 30 години в Европа, има шанс да излезе от забравата, благодарение на самоковска инициатива.

Живка Клинкова е родом от Самоков. Позната е повече като автор на народни песни, отколкото на модерна симфонична музика, каквато е създавала. Дядо й Иван Клинков е един от първите учители по цигулка в Самоков, а самата тя е сътрудник на Филип Кутев и съосновател на едноименния ансамбъл.

Всички фолклористи я уважават, разказа в предаването "Хоризонт до обед" Димитър Слатински, а драматургът и режисьор Камен Костов добави още щрихи към портрета на непознатата Живка Клинкова. Тя е подготвяла своята опера „Кирил и Методий“ близо 20 години, като е изследвала материали в европейските библиотеки. Самият Херберт фон Караян е искал да постави тази суперпродукция, но приживе не успял да реализира проекта. През 1986 операта в Гданск прави концертно изпълнение на операта, а след това й присъждат папска грамота.

В глобален мащаб жанрът, в който се изявяват най-малко жени, е композиторският, уточни Камен Костов, който е автор на филм за Живка Клинкова от 1996 година, със сценарист Мира Бозева.

През 60-те години на миналия век Живка Клинкова специализира „Композиция“ в Берлин и оттогава до 1989-а не живее в страната. Връща се в България чак след промените. Имала е специализанти от Япония и Америка. 

Къщата Клинкова в Самоков все още няма статут на къща-музей.
"Отиде си от този свят на 30 декември 2002 година - самотна, почти забравена, едва ли от някого разбрана като човек и още по-малко изследвана като композитор”, казва след смъртта й Лада Брашованова.
Още за непознатата Живка Клинкова - в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна