Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Казаха по радиото…“

Оказва се, че българите са сред европейците, които най-малко вярват на новините. Данните са от проучване на Евробарометър, представени от Европейската комисия

БНР Новини

Едва четири на сто от българите заявяват, че вярват на вестниците безрезервно (10 на сто е средното доверие в ЕС). Близо половината българи (41 на сто) заявяват, че напълно не вярват на този източник на информация, а 43 на сто имат известно доверие (63 на сто в ЕС). На новините онлайн се доверяват напълно само 2% от българите и 5 на сто от останалите в ЕС. У нас 39 на сто изобщо не вярват на новините в интернет. На новините по българските телевизии изцяло вярват 13 на сто от зрителите, известно доверие имат 70 на сто, а недоверие изразяват 27 на сто. Всеки десети българин вярва напълно на информацията съобщена по радиото. На новини от видеоплатформи вярват 27 на сто от българите, а недоверие изразяват 42 на сто. Всеки ден 40 на сто от българите попадат на подвеждаща новина. Едва 14 на сто вярват, че могат да различат фалшива новина. Проучването показва също, че в България (94 на сто) и в останалата част на ЕС (89 на сто) първостепенният информационен източник са телевизиите. Другите източници на информация за българите са радиото (65 на сто), онлайн мрежите (59 на сто) и печатните издания (51 на сто).
Темата е изключително медийна и ще бъде задълбочено обсъждана в предаването „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ в събота, но и на мен ми се иска да каже няколко думи предварително за това, че българинът е така недоверчив.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна