Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо добро представяне на китайската икономика през първите два месеца на годината

Икономическата активност в Китай се представи по-силно от очакваното през първите два месеца на новата година благодарение на добро нарастване на индустриалното производство, на дълготрайните инвестиции и на продажбите на дребно, показват данни на Националното статистическо бюро.

Индустриалното производство, което представлява груб индикатор за икономическия растеж в страната, се повиши през януари и февруари със 7,2% спрямо първите два месеца на миналата година при очаквания за доста по-скромно повишение с 6,2% и след растеж с 6,6% през декември 2017-а година.

Трябва да се има предвид, че китайската статистика винаги представя комбинирани данни за първите два месеца на всяка една календарна година, за да ограничи "изкривяването" на тези данни в резултат на времето, когато се празнува Лунната нова година. Така например, едноседмичната официална почивка в Китай през 2017-а година се падна в края на януари, докато през 2018-а година - през февруари.

Представените днес данни за дълготрайните бизнес инвестиции също показаха по-силен от очакваното растеж. През първите десет месеца на годината те нараснаха със 7,9% спрямо година по-рано при осреднена прогноза за повишение със 7,0% и след повишение със 7,2% в края на 2017-а година. Солидното нарастване се дължи на повишаване на бизнес инвестициите в частния сектор с 8,1% след техен растеж с 6,0% през 12-те месеца на 2017-а година, като те формират около 60% от общите инвестиции в Китай. В същото време инвестициите на държавните компании в страната се увеличиха през първите два месеца на годината с 9,2 на сто.

Опровергавайки очакванията за забавяне, инвестициите в сектора на недвижимите имоти се увеличиха с цели 9,9% спрямо първите два месеца на 2017-а година, отбелязвайки най-солиден растеж от три години насам, въпреки отслабване на продажбите на имоти с оглед на правителствените мерки, целящи известно "охлаждане" на "прегряващите" жилищни цени.

Продажбите на дребно също набират скорост, нараствайки през януари и февруари с 9,7% след тяхно повишение с 9,4% през последния месец на 2017-а година и малко под осреднена прогноза за растеж с 9,8 на сто. Националното статистическо бюро отбеляза, че доста силни са били продажбите на автомобили и особено на електрическите и хибридните модели, отразявайки технологичната политика на властите в Пекин.

Днешните силни данни предполагат, че китайската икономика се намира в по-добра от очакваното форма в началото на годината. През миналата седмица китайският премиер Ли Къцян посочи, че правителството залага на икономическа експанзия от 6,5% през настоящата година, подобна на целите на властите в Пекин, които бяха заложени за миналата година. Постъпилите досега данни обаче предполагат, че БВП на Китай може отново да нарасне по-силно, както беше и през 2017-а година, когато втората по сила световна икономика се разшири с 6,9 на сто.

Единственият по-сериозен риск пред представянето на китайската икономика през настоящата година е свързан с растящото напрежение по отношение на провежданата от САЩ търговска политика. Информацията, че администрацията на Тръмп обмисля мита в размер на 60 млрд. долара на редица стоки, внася от Китай и по-специално на такива от сферата на технологиите, може да засегне сериозно този най-бързо разрастващ се сегмент в китайския индустриален сектор.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени