Изненадващо добро представяне на китайската икономика през първите два месеца на годината

Икономическата активност в Китай се представи по-силно от очакваното през първите два месеца на новата година благодарение на добро нарастване на индустриалното производство, на дълготрайните инвестиции и на продажбите на дребно, показват данни на Националното статистическо бюро.

Индустриалното производство, което представлява груб индикатор за икономическия растеж в страната, се повиши през януари и февруари със 7,2% спрямо първите два месеца на миналата година при очаквания за доста по-скромно повишение с 6,2% и след растеж с 6,6% през декември 2017-а година.

Трябва да се има предвид, че китайската статистика винаги представя комбинирани данни за първите два месеца на всяка една календарна година, за да ограничи "изкривяването" на тези данни в резултат на времето, когато се празнува Лунната нова година. Така например, едноседмичната официална почивка в Китай през 2017-а година се падна в края на януари, докато през 2018-а година - през февруари.

Представените днес данни за дълготрайните бизнес инвестиции също показаха по-силен от очакваното растеж. През първите десет месеца на годината те нараснаха със 7,9% спрямо година по-рано при осреднена прогноза за повишение със 7,0% и след повишение със 7,2% в края на 2017-а година. Солидното нарастване се дължи на повишаване на бизнес инвестициите в частния сектор с 8,1% след техен растеж с 6,0% през 12-те месеца на 2017-а година, като те формират около 60% от общите инвестиции в Китай. В същото време инвестициите на държавните компании в страната се увеличиха през първите два месеца на годината с 9,2 на сто.

Опровергавайки очакванията за забавяне, инвестициите в сектора на недвижимите имоти се увеличиха с цели 9,9% спрямо първите два месеца на 2017-а година, отбелязвайки най-солиден растеж от три години насам, въпреки отслабване на продажбите на имоти с оглед на правителствените мерки, целящи известно "охлаждане" на "прегряващите" жилищни цени.

Продажбите на дребно също набират скорост, нараствайки през януари и февруари с 9,7% след тяхно повишение с 9,4% през последния месец на 2017-а година и малко под осреднена прогноза за растеж с 9,8 на сто. Националното статистическо бюро отбеляза, че доста силни са били продажбите на автомобили и особено на електрическите и хибридните модели, отразявайки технологичната политика на властите в Пекин.

Днешните силни данни предполагат, че китайската икономика се намира в по-добра от очакваното форма в началото на годината. През миналата седмица китайският премиер Ли Къцян посочи, че правителството залага на икономическа експанзия от 6,5% през настоящата година, подобна на целите на властите в Пекин, които бяха заложени за миналата година. Постъпилите досега данни обаче предполагат, че БВП на Китай може отново да нарасне по-силно, както беше и през 2017-а година, когато втората по сила световна икономика се разшири с 6,9 на сто.

Единственият по-сериозен риск пред представянето на китайската икономика през настоящата година е свързан с растящото напрежение по отношение на провежданата от САЩ търговска политика. Информацията, че администрацията на Тръмп обмисля мита в размер на 60 млрд. долара на редица стоки, внася от Китай и по-специално на такива от сферата на технологиите, може да засегне сериозно този най-бързо разрастващ се сегмент в китайския индустриален сектор.


Още от категорията

Петролът поскъпва с над 2% след изненадващ спад на складовите запаси на суров петрол в САЩ

Петролните фючърси поскъпват с над 2%, търгувайки се в най-високи нива от близо седем седмици насам, след като Енергийната информационната агенция на САЩ (EIA) отчете изненадващ спад на американските складови запаси на важната енергийна суровина. Според EIA, за седмицата до 16-и март търговските запаси на суров петрол в САЩ (изключвайки тези..

публикувано на 21.03.18 в 17:57

Понижение на европейските акции и предпазлив старт на търговията на Уолстрийт преди края на заседанието на Фед

Европейските акции се намират под предпазлив натиск от продажби, като фондовите индекси на Уолстрийт също се оцветяват в червено преди очаквания с голям интерес край на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ. Мнозинството анализатори, икономисти и инвеститори предполагат, че довечера Федералният резерв ще предприеме първо за..

публикувано на 21.03.18 в 16:26
Васко Начев

Енергийният експерт Васко Начев: Около ЧЕЗ се вдигна много шум, а парите обичат тишината

Има сериозни опасения за посоката, в която ще поеме сделката за ЧЕЗ, защото се вдигна много шум, а парите обичат тишината, каза пред "Хоризонт" енергийният експерт Васко Начев . Той смята, че а ко българската страна е искала да направи нещо по тази сделка, е имала достатъчно време и възможности.  Начев определи евентуално включване на държавата в..

публикувано на 21.03.18 в 16:23

"Хосподарске новини": ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци

В днешна публикация чешкото издание "Хосподарске новини" съобщава, че дружеството ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци, през които ще се реши бъдещето на фирмата и под каква форма ще съществува. В коментара на изданието се казва, че допълнителни пари трябваше да донесе продажбата на активите на фирмата в България, но..

публикувано на 21.03.18 в 16:23
Ангела Меркел

Меркел критикува остро митата на Тръмп за вноса на стомана и на алуминий, определяйки ги като противозаконни

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува остро плановете на американския президент Доналд Тръмп за въвеждане на високи митнически тарифи за вноса на стомана и на алуминий и предупреди Вашингтон, че Европейският съюз е готов да предприеме мерки за противодействие, ако това е необходимо, съобщава Ройтерс. "Смятаме, че тези тарифи са..

публикувано на 21.03.18 в 15:52

Ръст на дефицита по текущата сметка на САЩ с 26% в края на 2017 година

Дефицитът по текущата сметка, който е мерило за търговските и финансовите потоци на САЩ и респективно за американския дълг към останалия свят, се разшири с цели 26% през последното тримесечие на предходната година, достигайки най-високо ниво от 2009-а година насам, обяви в сряда Департаментът по търговия. През трите месеца до края на..

публикувано на 21.03.18 в 15:32

Зукърбърг ще направи изявление по скандала с Cambridge Analytica

Основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг ще направи изявление във връзка със скандалното изтичане на лични данни на потребители в рамките на следващите 24 часа, съобщава Axios, като се позовава на близък до милиардера източник. „Фейсбук“ понесе негативи и акциите му поевтиняха с около 3 %, след като се разбра, че данните на около 50 милиона..

публикувано на 21.03.18 в 15:11