Изненадващо добро представяне на китайската икономика през първите два месеца на годината

Икономическата активност в Китай се представи по-силно от очакваното през първите два месеца на новата година благодарение на добро нарастване на индустриалното производство, на дълготрайните инвестиции и на продажбите на дребно, показват данни на Националното статистическо бюро.

Индустриалното производство, което представлява груб индикатор за икономическия растеж в страната, се повиши през януари и февруари със 7,2% спрямо първите два месеца на миналата година при очаквания за доста по-скромно повишение с 6,2% и след растеж с 6,6% през декември 2017-а година.

Трябва да се има предвид, че китайската статистика винаги представя комбинирани данни за първите два месеца на всяка една календарна година, за да ограничи "изкривяването" на тези данни в резултат на времето, когато се празнува Лунната нова година. Така например, едноседмичната официална почивка в Китай през 2017-а година се падна в края на януари, докато през 2018-а година - през февруари.

Представените днес данни за дълготрайните бизнес инвестиции също показаха по-силен от очакваното растеж. През първите десет месеца на годината те нараснаха със 7,9% спрямо година по-рано при осреднена прогноза за повишение със 7,0% и след повишение със 7,2% в края на 2017-а година. Солидното нарастване се дължи на повишаване на бизнес инвестициите в частния сектор с 8,1% след техен растеж с 6,0% през 12-те месеца на 2017-а година, като те формират около 60% от общите инвестиции в Китай. В същото време инвестициите на държавните компании в страната се увеличиха през първите два месеца на годината с 9,2 на сто.

Опровергавайки очакванията за забавяне, инвестициите в сектора на недвижимите имоти се увеличиха с цели 9,9% спрямо първите два месеца на 2017-а година, отбелязвайки най-солиден растеж от три години насам, въпреки отслабване на продажбите на имоти с оглед на правителствените мерки, целящи известно "охлаждане" на "прегряващите" жилищни цени.

Продажбите на дребно също набират скорост, нараствайки през януари и февруари с 9,7% след тяхно повишение с 9,4% през последния месец на 2017-а година и малко под осреднена прогноза за растеж с 9,8 на сто. Националното статистическо бюро отбеляза, че доста силни са били продажбите на автомобили и особено на електрическите и хибридните модели, отразявайки технологичната политика на властите в Пекин.

Днешните силни данни предполагат, че китайската икономика се намира в по-добра от очакваното форма в началото на годината. През миналата седмица китайският премиер Ли Къцян посочи, че правителството залага на икономическа експанзия от 6,5% през настоящата година, подобна на целите на властите в Пекин, които бяха заложени за миналата година. Постъпилите досега данни обаче предполагат, че БВП на Китай може отново да нарасне по-силно, както беше и през 2017-а година, когато втората по сила световна икономика се разшири с 6,9 на сто.

Единственият по-сериозен риск пред представянето на китайската икономика през настоящата година е свързан с растящото напрежение по отношение на провежданата от САЩ търговска политика. Информацията, че администрацията на Тръмп обмисля мита в размер на 60 млрд. долара на редица стоки, внася от Китай и по-специално на такива от сферата на технологиите, може да засегне сериозно този най-бързо разрастващ се сегмент в китайския индустриален сектор.


Още от категорията

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с 1 млн. барела на ден

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината, съобщиха ДПА и Франс прес. Решението беше взето днес на среща във Виена от 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки на петрол, сред които - Русия. Вчера такова решение беше одобрено единодушно..

публикувано на 23.06.18 в 19:57

Св. Бенчев: Цените на петрола ще останат около настоящите си нива

Цените на петрола ще останат около настоящите си нива, прогнозира в "Събота 150" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Вчера страните-производителки във формата "ОПЕК+" се споразумяха за по-високи добиви, но не и за промяна в квотите.   Бенчев е категоричен, че решението от Виена няма да пребалансира петролния пазар...

публикувано на 23.06.18 в 13:28

Стефан Наги: Ще има поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай

Поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай, прогнозира пред в интервю за "Събота 150"  Стефан Наги  от базирания в Токио Международен Християнски университет. Експертът по китайска икономика е категоричен, че скоро търговският конфликт няма да бъде прекратен, а това ще нанесе удар по потребителите в целия свят: "В момента Китай е..

обновено на 23.06.18 в 12:18

Робин Хугенот-Ноел: Размерът на вноските за бюджета на еврозоната ще бъде сериозно предизвикателство

Размерът на вноските за общия бюджет на еврозоната ще бъде най-сериозното предизвикателство пред създаването му, заяви за "Събота 150"  Робин Хугенот-Ноел от Центъра за Европейска политика в Брюксел. По думите му най-важната функция на общия бюджет ще бъде възможността да се реагира по-адекватно при финансова криза: "Интересно е да видим..

обновено на 23.06.18 в 10:00

Тръмп заплаши да наложи мита от 20% върху вноса в САЩ на всички европейски автомобили

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе мита от 20% за вноса в САЩ на европейски автомобили. В свое съобщение в туитър, Тръмп написа: "С оглед на тарифите и търговските бариери, които бяха наложени отдавна върху САЩ и върху големите американски компании от страна на Европейския съюз, ако тези тарифи и бариери скоро не бъдат..

публикувано на 22.06.18 в 18:01

ОПЕК одобри увеличаване от 1-ви юли на реалния добив на петрол с около 600 хил. барела на ден

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) успя да постигне компромисно решение за увеличаване "на хартия" на добивите на петрол с около 1 млн. барела на ден, но реално с около 600 хил. барела от 1-ви юли тази година. В самото официално комюнике след ключовата среща във Виена обаче не се говори за каквото и да било повишаване на..

публикувано на 22.06.18 в 17:18
Министърът на икономиката Емил Караниколов говори на Пловдивския икономически форум.

Министър Караниколов: 2018 година е най-добрата след глобалната финансова криза

2018 година се очаква да е най-добрата след глобалната финансово-икономическа криза преди десетина години по отношение на ускоряването на икономическия растеж, заяви днес министърът на икономиката Емил Караниколов пред участниците в Пловдивския икономически форум. Той съобщи, че у нас през първото тримесечие се наблюдава ръст на брутния..

публикувано на 22.06.18 в 15:24