Изненадващо добро представяне на китайската икономика през първите два месеца на годината

Икономическата активност в Китай се представи по-силно от очакваното през първите два месеца на новата година благодарение на добро нарастване на индустриалното производство, на дълготрайните инвестиции и на продажбите на дребно, показват данни на Националното статистическо бюро.

Индустриалното производство, което представлява груб индикатор за икономическия растеж в страната, се повиши през януари и февруари със 7,2% спрямо първите два месеца на миналата година при очаквания за доста по-скромно повишение с 6,2% и след растеж с 6,6% през декември 2017-а година.

Трябва да се има предвид, че китайската статистика винаги представя комбинирани данни за първите два месеца на всяка една календарна година, за да ограничи "изкривяването" на тези данни в резултат на времето, когато се празнува Лунната нова година. Така например, едноседмичната официална почивка в Китай през 2017-а година се падна в края на януари, докато през 2018-а година - през февруари.

Представените днес данни за дълготрайните бизнес инвестиции също показаха по-силен от очакваното растеж. През първите десет месеца на годината те нараснаха със 7,9% спрямо година по-рано при осреднена прогноза за повишение със 7,0% и след повишение със 7,2% в края на 2017-а година. Солидното нарастване се дължи на повишаване на бизнес инвестициите в частния сектор с 8,1% след техен растеж с 6,0% през 12-те месеца на 2017-а година, като те формират около 60% от общите инвестиции в Китай. В същото време инвестициите на държавните компании в страната се увеличиха през първите два месеца на годината с 9,2 на сто.

Опровергавайки очакванията за забавяне, инвестициите в сектора на недвижимите имоти се увеличиха с цели 9,9% спрямо първите два месеца на 2017-а година, отбелязвайки най-солиден растеж от три години насам, въпреки отслабване на продажбите на имоти с оглед на правителствените мерки, целящи известно "охлаждане" на "прегряващите" жилищни цени.

Продажбите на дребно също набират скорост, нараствайки през януари и февруари с 9,7% след тяхно повишение с 9,4% през последния месец на 2017-а година и малко под осреднена прогноза за растеж с 9,8 на сто. Националното статистическо бюро отбеляза, че доста силни са били продажбите на автомобили и особено на електрическите и хибридните модели, отразявайки технологичната политика на властите в Пекин.

Днешните силни данни предполагат, че китайската икономика се намира в по-добра от очакваното форма в началото на годината. През миналата седмица китайският премиер Ли Къцян посочи, че правителството залага на икономическа експанзия от 6,5% през настоящата година, подобна на целите на властите в Пекин, които бяха заложени за миналата година. Постъпилите досега данни обаче предполагат, че БВП на Китай може отново да нарасне по-силно, както беше и през 2017-а година, когато втората по сила световна икономика се разшири с 6,9 на сто.

Единственият по-сериозен риск пред представянето на китайската икономика през настоящата година е свързан с растящото напрежение по отношение на провежданата от САЩ търговска политика. Информацията, че администрацията на Тръмп обмисля мита в размер на 60 млрд. долара на редица стоки, внася от Китай и по-специално на такива от сферата на технологиите, може да засегне сериозно този най-бързо разрастващ се сегмент в китайския индустриален сектор.


Още от категорията

Осигуряват близо 600 млн. лева под формата на кредити за развитието на градската среда в 39 общини

Близо 600 милиона лева под формата на кредити ще бъдат осигурени за развитието на градската среда в 39 общини. Това стана възможно, след като бяха подписани споразумения с два финансови посредника от страна на Фонда на фондовете. Публичният ресурс е над 350 милиона лева и е осигурен от оперативната програма "Региони в растеж". Останалите средства..

публикувано на 20.09.18 в 17:40

Силно позитивен старт на търговията на акции на Уолстрийт

Американските пазари на акции стартират на позитивна територия за поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите продължават да игнорират новините за последните мита и контрамита, въведени от САЩ и Китай, надявайки се, че двете водещи световни икономики в крайна сметка ще седнат на масата на преговори. Подкрепа за днешния солиден ръст на..

публикувано на 20.09.18 в 17:11

Всяка четвърта компания се страхува от фалит

Близо два месеца чака бизнесът, за да събира забавени плащания. Гражданите бавят средно с 15 дни своите задължения. Всяка четвърта компания се страхува от фалит, заради невъзможността да събира вземанията си навреме. Масово бизнесът работи с отложени плащания, а гражданите рискуват да изпаднат в задлъжнялост, поради недостига на кешова наличност...

публикувано на 20.09.18 в 16:41

Понижение на молбите за помощи при безработица в САЩ до ново 49-годишно дъно от 201 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи през последната седмица до ново 49-годишно дъно, което е пореден ясен знак за продължаващото много силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 15-и септември се понижиха с 3000 до 201..

публикувано на 20.09.18 в 16:35

КЕВР: Парното и топлата вода в София трябва да поскъпнат с 8% от октомври

Парното и топлата вода в столицата трябва да поскъпнат с 8 на сто от октомври. Това става ясно от публикуваните разчети на Комисия по енергийно и водно регулиране /КЕВР/.  Увеличението се налага, поради планираното за 1 октомври поредно поскъпване на природния газ, използван за гориво от топлофикациите. Очаква се от октомври новите..

публикувано на 20.09.18 в 16:21

130 млн. евро е обемът на германските инвестиции в България през последната година

130 млн. евро е обемът на германските инвестиции в България през последната година. Немският бизнес оценява икономическата среда у нас като стабилна и предсказуема и планира нови бъдещи проекти. С голяма конференция днес Германо-българската индустриално-търговска камара ще отбележи 25 години германска икономика в страната. Първото в света..

обновено на 20.09.18 в 15:47

Еврокомисарят за правата на потребителите на среща с финансовите министри на Дания и Естония заради „Данске банк“

Еврокомисарят по правосъдието и правата на потребителите Вера Йоурова заяви, че ще се срещне с министрите на финансите на Дания и Естония на 2-ри октомври, за да обсъди подозренията за пране на пари през естонския клон на „Данске банк“: "Искам да разбера по-добре къде са основните грешки - дали предимно в липсата на достатъчно внимание от страна..

публикувано на 20.09.18 в 15:10