Eмисия новини
от 05.00 часа

Кино с фокус Израел на София Филм Фест

Ирит Лилиан
Снимка: embassies.gov.il

Седем филма, които представят цялостна картина на живота в Израел, са включени в тазгодишния София Филм Фест в специална програма „Фокус Израел“. Сред заглавията са документалната лента "Бен Гурион", филмите "Смъртта на поетесата", "Снимка", "Нов дух", "Пекарят" и многократно награждавания и оспорван "Фокстрот".

"Нашето изкуство е доста успешно по света, но не толкова известно тук, за широката аудитория, каза пред "Хоризонт" посланикът на Израел у нас Н. Пр. Ирит Лилиан, която представи програмата.

"Успехът на израелското кино се дължи на факта, че засяга чувствителните теми, пред които е изправено нашето общество - половата идентичност, семейните ценности, ролята на военните, политически въпроси... Различните израелски режисьори обхващат много широк диапазон от теми. В Израел няма цензура в киното", подчерта тя.

Кадър от

"Бен Гурион" е построен върху архивни филми, за които се е знаело много малко - например едно от последните интервюта на Бен Гурион преди оттеглянето му от политиката и заселване в пустинен кибуц. Към тези филми не е имало звук, те са били неизползваеми и едва след излизането на звуците на бял свят е било възможно напасването на звук и картина.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Още от

Последно в

Всички новини в Мнения: днес | вчера