Рязко свиване на производството в еврозоната и в целия ЕС в началото на годината, но при нарастване в рамките на България

Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския съюз отбеляза изненадващо рязко понижение в началото на новата година в резултат главно на намаляване на енергийното производство, показват данни на Евростат. В същото време индустриалното производство в България се повиши с добро темпо за трети пореден месец и отбеляза най-солиден растеж на годишна база от миналия август.

Производството в рамките на еврозоната се сви през януари с 1,0% спрямо декември 2017-а, когато нарасна с 0,4%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромно понижение с 0,4 на сто. Това представлява първо влошаване на производството от миналия септември насам.

На годишна база темпото на производствения растеж се забави рязко до 2,7% от 5,3% през декември (слаба възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 5,2%), отбелязвайки най-слабо повишение от април 2017-а и при прогноза за нарастване с 4,7 на сто.

Влошаването се дължи в най-голяма степен на спад при производството на енергия с 6,6% на месечна и с 10,4% на годишна база. Производството на потребителски стоки за дълготрайна употреба (такива като автомобили и хладилници например) се сви 1,9% на месечна база, докато производството на стоки с недълготрайна употреба (такива като дрехи и хранителни продукти) се увеличи слабо с 0,1%, а на средствата за производство - с 1,2 на сто.

Производството в целия Европейски съюз се понижи през януари с 0,7% на месечна база след повишение с 0,3% през декември, като производственият растеж на годишна база се забави до 3,0% от 4,7% през предишния месец.

И в този случай влошаване на производството се дължи в най-голяма степен на спад на производството на енергия с 3,3% на месечна и със 7,4% на годишна база.

Индустриалното производство през януари отбеляза най-силен ръст на месечна база в Португалия (повишение с 2,5%), следваната от Естония (с 1,9%) и Дания (с 1,8%5), докато най-голямо понижение беше отчетено в Холандия (спад с 5,7%), Румъния 9с 2,95) и Испания (с 2,5%).

Най-добър растеж на производството на годишна база е отчетен в Румъния (повишение с 8,5%), следвана от Естония (със 7,7%) и Швеция (повишение със 7,1%) при най-солиден спад в Холандия (понижение с 6,6%), Малта (с 1,7%) и Гърция (с 1,6%).

За разлика от осреднени данни на Евростат за ЕС, индустриалното производство в България отчете добро повишение за трети пореден месец, нараствайки с 0,4% спрямо декември, когато отчете скок с 0,9 на сто.

На годишна база растежът на индустриалното производство в България се ускори през януари до 3,6% от 2,3% през декември. По този начин производството в нашата страна остава на позитивна територия спрямо година по-рано за дванадесети пореден месец (от януари 2017-а година, когато се сви за последно с 0,9%) и отбеляза най-солиден растеж на годишна база от август насам.


Още от категорията

Осигуряват близо 600 млн. лева под формата на кредити за развитието на градската среда в 39 общини

Близо 600 милиона лева под формата на кредити ще бъдат осигурени за развитието на градската среда в 39 общини. Това стана възможно, след като бяха подписани споразумения с два финансови посредника от страна на Фонда на фондовете. Публичният ресурс е над 350 милиона лева и е осигурен от оперативната програма "Региони в растеж". Останалите средства..

публикувано на 20.09.18 в 17:40

Силно позитивен старт на търговията на акции на Уолстрийт

Американските пазари на акции стартират на позитивна територия за поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите продължават да игнорират новините за последните мита и контрамита, въведени от САЩ и Китай, надявайки се, че двете водещи световни икономики в крайна сметка ще седнат на масата на преговори. Подкрепа за днешния солиден ръст на..

публикувано на 20.09.18 в 17:11

Всяка четвърта компания се страхува от фалит

Близо два месеца чака бизнесът, за да събира забавени плащания. Гражданите бавят средно с 15 дни своите задължения. Всяка четвърта компания се страхува от фалит, заради невъзможността да събира вземанията си навреме. Масово бизнесът работи с отложени плащания, а гражданите рискуват да изпаднат в задлъжнялост, поради недостига на кешова наличност...

публикувано на 20.09.18 в 16:41

Понижение на молбите за помощи при безработица в САЩ до ново 49-годишно дъно от 201 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи през последната седмица до ново 49-годишно дъно, което е пореден ясен знак за продължаващото много силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 15-и септември се понижиха с 3000 до 201..

публикувано на 20.09.18 в 16:35

КЕВР: Парното и топлата вода в София трябва да поскъпнат с 8% от октомври

Парното и топлата вода в столицата трябва да поскъпнат с 8 на сто от октомври. Това става ясно от публикуваните разчети на Комисия по енергийно и водно регулиране /КЕВР/.  Увеличението се налага, поради планираното за 1 октомври поредно поскъпване на природния газ, използван за гориво от топлофикациите. Очаква се от октомври новите..

публикувано на 20.09.18 в 16:21

130 млн. евро е обемът на германските инвестиции в България през последната година

130 млн. евро е обемът на германските инвестиции в България през последната година. Немският бизнес оценява икономическата среда у нас като стабилна и предсказуема и планира нови бъдещи проекти. С голяма конференция днес Германо-българската индустриално-търговска камара ще отбележи 25 години германска икономика в страната. Първото в света..

обновено на 20.09.18 в 15:47

Еврокомисарят за правата на потребителите на среща с финансовите министри на Дания и Естония заради „Данске банк“

Еврокомисарят по правосъдието и правата на потребителите Вера Йоурова заяви, че ще се срещне с министрите на финансите на Дания и Естония на 2-ри октомври, за да обсъди подозренията за пране на пари през естонския клон на „Данске банк“: "Искам да разбера по-добре къде са основните грешки - дали предимно в липсата на достатъчно внимание от страна..

публикувано на 20.09.18 в 15:10