Рязко свиване на производството в еврозоната и в целия ЕС в началото на годината, но при нарастване в рамките на България

Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския съюз отбеляза изненадващо рязко понижение в началото на новата година в резултат главно на намаляване на енергийното производство, показват данни на Евростат. В същото време индустриалното производство в България се повиши с добро темпо за трети пореден месец и отбеляза най-солиден растеж на годишна база от миналия август.

Производството в рамките на еврозоната се сви през януари с 1,0% спрямо декември 2017-а, когато нарасна с 0,4%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромно понижение с 0,4 на сто. Това представлява първо влошаване на производството от миналия септември насам.

На годишна база темпото на производствения растеж се забави рязко до 2,7% от 5,3% през декември (слаба възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 5,2%), отбелязвайки най-слабо повишение от април 2017-а и при прогноза за нарастване с 4,7 на сто.

Влошаването се дължи в най-голяма степен на спад при производството на енергия с 6,6% на месечна и с 10,4% на годишна база. Производството на потребителски стоки за дълготрайна употреба (такива като автомобили и хладилници например) се сви 1,9% на месечна база, докато производството на стоки с недълготрайна употреба (такива като дрехи и хранителни продукти) се увеличи слабо с 0,1%, а на средствата за производство - с 1,2 на сто.

Производството в целия Европейски съюз се понижи през януари с 0,7% на месечна база след повишение с 0,3% през декември, като производственият растеж на годишна база се забави до 3,0% от 4,7% през предишния месец.

И в този случай влошаване на производството се дължи в най-голяма степен на спад на производството на енергия с 3,3% на месечна и със 7,4% на годишна база.

Индустриалното производство през януари отбеляза най-силен ръст на месечна база в Португалия (повишение с 2,5%), следваната от Естония (с 1,9%) и Дания (с 1,8%5), докато най-голямо понижение беше отчетено в Холандия (спад с 5,7%), Румъния 9с 2,95) и Испания (с 2,5%).

Най-добър растеж на производството на годишна база е отчетен в Румъния (повишение с 8,5%), следвана от Естония (със 7,7%) и Швеция (повишение със 7,1%) при най-солиден спад в Холандия (понижение с 6,6%), Малта (с 1,7%) и Гърция (с 1,6%).

За разлика от осреднени данни на Евростат за ЕС, индустриалното производство в България отчете добро повишение за трети пореден месец, нараствайки с 0,4% спрямо декември, когато отчете скок с 0,9 на сто.

На годишна база растежът на индустриалното производство в България се ускори през януари до 3,6% от 2,3% през декември. По този начин производството в нашата страна остава на позитивна територия спрямо година по-рано за дванадесети пореден месец (от януари 2017-а година, когато се сви за последно с 0,9%) и отбеляза най-солиден растеж на годишна база от август насам.


Още от категорията

Петролът поскъпва с над 2% след изненадващ спад на складовите запаси на суров петрол в САЩ

Петролните фючърси поскъпват с над 2%, търгувайки се в най-високи нива от близо седем седмици насам, след като Енергийната информационната агенция на САЩ (EIA) отчете изненадващ спад на американските складови запаси на важната енергийна суровина. Според EIA, за седмицата до 16-и март търговските запаси на суров петрол в САЩ (изключвайки тези..

публикувано на 21.03.18 в 17:57

Понижение на европейските акции и предпазлив старт на търговията на Уолстрийт преди края на заседанието на Фед

Европейските акции се намират под предпазлив натиск от продажби, като фондовите индекси на Уолстрийт също се оцветяват в червено преди очаквания с голям интерес край на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ. Мнозинството анализатори, икономисти и инвеститори предполагат, че довечера Федералният резерв ще предприеме първо за..

публикувано на 21.03.18 в 16:26
Васко Начев

Енергийният експерт Васко Начев: Около ЧЕЗ се вдигна много шум, а парите обичат тишината

Има сериозни опасения за посоката, в която ще поеме сделката за ЧЕЗ, защото се вдигна много шум, а парите обичат тишината, каза пред "Хоризонт" енергийният експерт Васко Начев . Той смята, че а ко българската страна е искала да направи нещо по тази сделка, е имала достатъчно време и възможности.  Начев определи евентуално включване на държавата в..

публикувано на 21.03.18 в 16:23

"Хосподарске новини": ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци

В днешна публикация чешкото издание "Хосподарске новини" съобщава, че дружеството ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци, през които ще се реши бъдещето на фирмата и под каква форма ще съществува. В коментара на изданието се казва, че допълнителни пари трябваше да донесе продажбата на активите на фирмата в България, но..

публикувано на 21.03.18 в 16:23
Ангела Меркел

Меркел критикува остро митата на Тръмп за вноса на стомана и на алуминий, определяйки ги като противозаконни

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува остро плановете на американския президент Доналд Тръмп за въвеждане на високи митнически тарифи за вноса на стомана и на алуминий и предупреди Вашингтон, че Европейският съюз е готов да предприеме мерки за противодействие, ако това е необходимо, съобщава Ройтерс. "Смятаме, че тези тарифи са..

публикувано на 21.03.18 в 15:52

Ръст на дефицита по текущата сметка на САЩ с 26% в края на 2017 година

Дефицитът по текущата сметка, който е мерило за търговските и финансовите потоци на САЩ и респективно за американския дълг към останалия свят, се разшири с цели 26% през последното тримесечие на предходната година, достигайки най-високо ниво от 2009-а година насам, обяви в сряда Департаментът по търговия. През трите месеца до края на..

публикувано на 21.03.18 в 15:32

Зукърбърг ще направи изявление по скандала с Cambridge Analytica

Основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг ще направи изявление във връзка със скандалното изтичане на лични данни на потребители в рамките на следващите 24 часа, съобщава Axios, като се позовава на близък до милиардера източник. „Фейсбук“ понесе негативи и акциите му поевтиняха с около 3 %, след като се разбра, че данните на около 50 милиона..

публикувано на 21.03.18 в 15:11