Лиса Джерард и Йордан Камджалов за философията на скръбта в музиката на Гурецки

Лиса Джерард и Йордан Камджалов
Снимка: Борислав Борисов

Днес в Зала 1 на НДК ще се състои поредният концерт на GENESIS ORCHESTRA с диригент и основател Йордан Камджалов.  В програмата: "Симфония на скръбните песни" от Хенрик Гурецки и филмова музика. През 2015 г. Камджалов поставя Симфонията за първи път, заедно с Хайделбергската филхармония, на която е главен диригент по това време. Сега се чувства много по зрял и достигнал до по-различно усещане за същността на творбата.

Този път звезден партньор и солист на GENESIS ORCHESTRA  ще бъде вълшебната Лиса Джерард, която миналата година беше гост в концерта на хор "Мистерията на българските гласове". Тя участва в новия им албум, с аранжименти на Петър Дундаков. Певицата е известна с участието си в "Дет Кен Денс" и с филмовата си музика. Най големият и хит е от филма "Гладиатор". Мъдра и мистична, нейните изпълнения са като молитва или медитация. Между другото – Лиса Джерард сподели, че се моли на измисления от нея език, така както и пее на този свой език. От маестро Камджалов разбрахме, че още преди да започне да се учи от Моцарт и Бах, той е приел в сърцето си Лиса Джерард като свой учител. А самата Лиса отдавна е разказала в свои интервюта за любовта си и възхищението си към българските гласове. Те са променили из основи представата и за музика. Признава, че се е учила от тях и е разбрала, че този начин на пеене е изключително въздействащ и води до сълзи в очите на хората,  носи усещане за силата на женската енергия, на планината и на земята,  усещане за пътуване, усещане, че лодката и се намира в правилната река. А като чуете музиката на Лиса Джерард, непременно ще доловите специфичните трели на певиците от Родопите.

Как се стигна до съвместната работа и до проекта „Симфония на Скръбните песни“ на Гурецки. Каква е философията на скръбта, претворена в музиката му? Как я усещат и тълкуват - това бяха въпросите на Бояна Андреева към Лиса Джерард и Йордан Камджалов. Чуйте отговорите в прикачения звуков файл.

Йордан Камджалов: „Скръбта и нейното преодоляване" - в трите части става въпрос за тази тема. Първите две части са молитва, а  третата част е полска народна песен. Цялата симфония отива към тих и  смирен катарзис. Завършва ултра светло, едно помирение със скръбта. Има една приказка която казва, че радостта и скръбта са две сестри, които вървят ръка за ръка заедно. Мисля, че до там е стигнал Горецки - няма паника няма истерия, няма криза, няма депресия, няма травма. Има надежда светлина и спасение...  Над радостта и над скръбта всичко се слива.

Лиса Джерард: Усещам,че ариите са нещо като молитви и вдъхват нов живот. Скръбта е много важна част от живота... Тази музика е начин да се отделим от скръбта... изгражда се нещо като вакуум, който ни помага да преодолеем тъгата.

Още от категорията

Георги Димитров - Жожо: Искам светът да стане по-добър чрез музика

Възпитаник на НМУ "Любомир Пипков" - София, от класа на Цветан Андреев. Едновременно младши студент в Университета по изкуствата в Грац, в класа на проф. Паоло Пегораро. Първи носител на учредения през миналата година приз "Олга Камбурова", както и на над петнайсет първи отличия от конкурси у нас и в чужбина. Името му е Георги Димитров - Жожо , който..

публикувано на 23.06.18 в 15:05

Найден Тодоров: Човек може да печели много повече, когато не се страхува да загуби

Усмихнат, но непреклонен в намеренията си, чувствителен и емоционален, но неизтощимо борбен, Найден Тодоров е от онези хора, чиято амбициозност е облагородена от безспорна харизма и обезоръжаващо чувство за хумор. Неговата кариера представлява един неспирен възход , а самият той винаги успява да ни изненада с нещо – без значение дали става дума за..

публикувано на 23.06.18 в 12:10

Пътеводител на фестивални стопаджия – „Варненско лято“, 2018

В основната програма на фестивала са включени симфоничните и камерни концерти. Тази година е европейска година на културно наследство. Така ще бъдат представени образци от различни жанрове. Откриването е със световноизвестната оперна певица Александрина Пендачанска, следва ансамбъл „Драгостин фолк интернационал“, Биг бендът на БНР, духов квинтет..

публикувано на 23.06.18 в 08:45
Орлин Павлов

Орлин Павлов: Новият албум трябва да е факт през лятото

Новата песен на Орлин Павлов е "Пълно презареждане”. В интервю за предаването "Хоризонт за вас" той разказа какъв е екипът зад тази песен: "Композитор е Крум Георгиев. В аранжимента участват Боян Ангелов, Милен Кукошаров. Текстът е на Росен Кукошаров. Имаме един женски хубав вокал на Михаела Мартин, една млада и много талантлива..

публикувано на 22.06.18 в 18:28
Барбора (Бара) Шубртова

Фестивалът „Метроном“ – мултижанрово (не само музикално) пътешествие в центъра на Прага

Разбира се, винаги е удоволствие да откриваш нови фестивали. Въпреки че предаването ти се занимава с това вече повече от десетилетие и си мислиш, че познаваш цялата фестивална карта на Европа (поне), фестивали, за които не си чувал по една или друга причина досега и които са (буквално) зад следващия ъгъл има. И то какви!... И така, покрай имената на Джон..

публикувано на 22.06.18 в 17:58

Гергана Русекова за големия оперен концерт в памет на доц. Констанца Вачкова

На 29 юни 2018 г. в Софийската опера ще се състои голям оперен концерт в памет на доц. Констанца Вачкова. В интервю за предаването "Хоризонт за вас" Гергана Русекова, солист от Националната опера, разказа: "Посвещаваме концерта на доц. Констанца Вачкова, която си отиде този март. Тя е дългогодишен преподавател на Музикалната..

публикувано на 22.06.18 в 17:24

Честит юбилей на Мария Венцеславова

Ще чуете запис от 29 ноември 1979 г. на спектакъл на Русенската опера на операта „ Тоска “ на Джакомо Пучини с участието на Мария Венцеславова – Тоска, Костантин Янков – Марио Каварадоси, Кирил Кръстев – Скарпия, Евгени Ганев – Анджелоти, Неделчо Деянов – Клисар, Никола Абаджимаринов – Сполета, Петър Касабов-Шароне, Иван Дяков-ключар,..

публикувано на 22.06.18 в 16:42