Лиса Джерард и Йордан Камджалов за философията на скръбта в музиката на Гурецки

Лиса Джерард и Йордан Камджалов
Снимка: Борислав Борисов

Днес в Зала 1 на НДК ще се състои поредният концерт на GENESIS ORCHESTRA с диригент и основател Йордан Камджалов.  В програмата: "Симфония на скръбните песни" от Хенрик Гурецки и филмова музика. През 2015 г. Камджалов поставя Симфонията за първи път, заедно с Хайделбергската филхармония, на която е главен диригент по това време. Сега се чувства много по зрял и достигнал до по-различно усещане за същността на творбата.

Този път звезден партньор и солист на GENESIS ORCHESTRA  ще бъде вълшебната Лиса Джерард, която миналата година беше гост в концерта на хор "Мистерията на българските гласове". Тя участва в новия им албум, с аранжименти на Петър Дундаков. Певицата е известна с участието си в "Дет Кен Денс" и с филмовата си музика. Най големият и хит е от филма "Гладиатор". Мъдра и мистична, нейните изпълнения са като молитва или медитация. Между другото – Лиса Джерард сподели, че се моли на измисления от нея език, така както и пее на този свой език. От маестро Камджалов разбрахме, че още преди да започне да се учи от Моцарт и Бах, той е приел в сърцето си Лиса Джерард като свой учител. А самата Лиса отдавна е разказала в свои интервюта за любовта си и възхищението си към българските гласове. Те са променили из основи представата и за музика. Признава, че се е учила от тях и е разбрала, че този начин на пеене е изключително въздействащ и води до сълзи в очите на хората,  носи усещане за силата на женската енергия, на планината и на земята,  усещане за пътуване, усещане, че лодката и се намира в правилната река. А като чуете музиката на Лиса Джерард, непременно ще доловите специфичните трели на певиците от Родопите.

Как се стигна до съвместната работа и до проекта „Симфония на Скръбните песни“ на Гурецки. Каква е философията на скръбта, претворена в музиката му? Как я усещат и тълкуват - това бяха въпросите на Бояна Андреева към Лиса Джерард и Йордан Камджалов. Чуйте отговорите в прикачения звуков файл.

Йордан Камджалов: „Скръбта и нейното преодоляване" - в трите части става въпрос за тази тема. Първите две части са молитва, а  третата част е полска народна песен. Цялата симфония отива към тих и  смирен катарзис. Завършва ултра светло, едно помирение със скръбта. Има една приказка която казва, че радостта и скръбта са две сестри, които вървят ръка за ръка заедно. Мисля, че до там е стигнал Горецки - няма паника няма истерия, няма криза, няма депресия, няма травма. Има надежда светлина и спасение...  Над радостта и над скръбта всичко се слива.

Лиса Джерард: Усещам,че ариите са нещо като молитви и вдъхват нов живот. Скръбта е много важна част от живота... Тази музика е начин да се отделим от скръбта... изгражда се нещо като вакуум, който ни помага да преодолеем тъгата.

Още от категорията

Симфоничният оркестър на БНР открива 70-тия си концертен сезон

На 28 септември Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива 70-тия си концертен сезон. Радиосимфониците с главен диригент Марк Кадин ще изпълнят Орфеева комета – премиера за България – едно от ярките произведения на резидентния композитор на Концертния оркестър на BBC Добринка Табакова . Звукозаписната компания ЕСМ..

публикувано на 20.09.18 в 18:11

KISS тръгват на прощално турне „End of the Road“

След 45 години на сцена KISS тръгват на прощално турне „End of the Road“, съобщава People. Музикантите не разкриват датите на турнето си, но обещават, че концертите ще бъдат запомнящи се: „Това ще е безкрайно празненство за тези, които ще дойдат, и последен шанс за онези, които не са идвали на концертите ни“. Популярната с..

публикувано на 20.09.18 в 18:07

Еминем счупи всички рекорди в YouTube (ВИДЕО)

Новият клип на Еминем "Killshot" събра за едно денонощие повече от 38 милиона гледания в YouTube, съобщава Billboard, което е рекорд за рап и трето постижение във всички категории на платформата. Към 17 часа българско време клипът вече имаше повече от 87 000 000 гледания. "Killshot" е отговорът на Еминем на "Rap Devil" на Machine Gun..

публикувано на 20.09.18 в 16:55
Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) Кинг Аишоба от Болгатанга Сити и неговият добър приятел Аюуне Суле от Кумаси.

Африканско турне в пет български града за 10-годишнината на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР

Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) Кинг Аишоба от Болгатанга Сити и неговият добър приятел Аюуне Суле от Кумаси (Гана) включиха Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и София в европейското си турне. В България те гостуват по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който тази година става на 10 години...

публикувано на 20.09.18 в 15:32

Европейското турне на Sky White Tiger започва от София

Sky White Tiger започват европейското си турне от София. Мултиинструменталистът в групата Луис Шуардрън сподели за предаването „Хоризонт до обед“, че посетителите в „Терминал 1“ тази вечер ще могат да разберат на какво е способен небеснобелият тигър на сцената. Името би могло да се свърже и с китайските митове за белия тигър – митичен пазител на..

публикувано на 20.09.18 в 14:34
Спас Венков и Гуинет Джоунс в

Спомен за тенора Спас Венков

Забележителният български тенор Спас Венков е ярък вагнеров изпълнител от втората половина на ХХ век, пял най-трудните партии от оперите на великия композитор в Байройт с голям успех. За съжаление у нас той е много малко познат - през 1977 година участва в концертно изпълнение на операта „Тристан и Изолда“, и това е събитие, което се помни до днес...

публикувано на 20.09.18 в 12:55

Симфониета - Враца свири в една от най-модерните зали в България

Септември на врачанска сцена е "Месец на клавишите". Под това мото преминават първите концерти от новия сезон на Симфониета - Враца, в които като солисти се представиха Александра Дичева и Георги Бойкин – възпитаници на проф. Борислава Танева в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", както и известният български пианист и изследовател..

публикувано на 20.09.18 в 12:12