Лиса Джерард и Йордан Камджалов за философията на скръбта в музиката на Гурецки

Лиса Джерард и Йордан Камджалов
Снимка: Борислав Борисов

Днес в Зала 1 на НДК ще се състои поредният концерт на GENESIS ORCHESTRA с диригент и основател Йордан Камджалов.  В програмата: "Симфония на скръбните песни" от Хенрик Гурецки и филмова музика. През 2015 г. Камджалов поставя Симфонията за първи път, заедно с Хайделбергската филхармония, на която е главен диригент по това време. Сега се чувства много по зрял и достигнал до по-различно усещане за същността на творбата.

Този път звезден партньор и солист на GENESIS ORCHESTRA  ще бъде вълшебната Лиса Джерард, която миналата година беше гост в концерта на хор "Мистерията на българските гласове". Тя участва в новия им албум, с аранжименти на Петър Дундаков. Певицата е известна с участието си в "Дет Кен Денс" и с филмовата си музика. Най големият и хит е от филма "Гладиатор". Мъдра и мистична, нейните изпълнения са като молитва или медитация. Между другото – Лиса Джерард сподели, че се моли на измисления от нея език, така както и пее на този свой език. От маестро Камджалов разбрахме, че още преди да започне да се учи от Моцарт и Бах, той е приел в сърцето си Лиса Джерард като свой учител. А самата Лиса отдавна е разказала в свои интервюта за любовта си и възхищението си към българските гласове. Те са променили из основи представата и за музика. Признава, че се е учила от тях и е разбрала, че този начин на пеене е изключително въздействащ и води до сълзи в очите на хората,  носи усещане за силата на женската енергия, на планината и на земята,  усещане за пътуване, усещане, че лодката и се намира в правилната река. А като чуете музиката на Лиса Джерард, непременно ще доловите специфичните трели на певиците от Родопите.

Как се стигна до съвместната работа и до проекта „Симфония на Скръбните песни“ на Гурецки. Каква е философията на скръбта, претворена в музиката му? Как я усещат и тълкуват - това бяха въпросите на Бояна Андреева към Лиса Джерард и Йордан Камджалов. Чуйте отговорите в прикачения звуков файл.

Йордан Камджалов: „Скръбта и нейното преодоляване" - в трите части става въпрос за тази тема. Първите две части са молитва, а  третата част е полска народна песен. Цялата симфония отива към тих и  смирен катарзис. Завършва ултра светло, едно помирение със скръбта. Има една приказка която казва, че радостта и скръбта са две сестри, които вървят ръка за ръка заедно. Мисля, че до там е стигнал Горецки - няма паника няма истерия, няма криза, няма депресия, няма травма. Има надежда светлина и спасение...  Над радостта и над скръбта всичко се слива.

Лиса Джерард: Усещам,че ариите са нещо като молитви и вдъхват нов живот. Скръбта е много важна част от живота... Тази музика е начин да се отделим от скръбта... изгражда се нещо като вакуум, който ни помага да преодолеем тъгата.

Още от категорията
Keira Is You

Полски пост-ембиънт-дарк уикенд с групите Keira Is You и From Love To Reflux

Многопластова северна музика, мрачно-меланхолична атмосфера, съчетана с поетични прозрения за антиутопията, в която всички живеем, мелодични вокални линии и масиран китарен звук… Познахте ли ги? Не сме се виждали с тях цели четири години… А тази седмица ще имаме възможност да ги слушаме в цели три български града – Велико Търново , Пловдив..

публикувано на 21.03.18 в 15:25

Чуйте запис на концерта на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин и солист Александър Сомов в зала "България" от 9 март 2018 година

Поредният концерт на радиосимфониците ни предложи огнени ритми, много настроение и изпълнение на три произведения, които не са чак толкова добре познати на широката публика: Fancey free на Ленърд Бърнстейн, Conga del Fuego Nuovo на Артуро Маркес и Концерт за виолончело и духов оркестър на Фридрих Гулда. Солист беше великолепният..

публикувано на 21.03.18 в 14:35

Яна Пипкова: Сюжетът на "Янините девет братя" е вечен

На 22-ри март с премиерата на операта „Янините девет братя“ от Любомир Пипков в Софийската национална опера ще бъде официално открит българският форум на професионалната асоциация на европейските оперни театри и фестивали „Опера Европа“. 87 директори и различни представители на престижни оперни театри от Европа, Америка и Канада се очаква да..

публикувано на 21.03.18 в 14:09

Честват 90 години от рождението на композитора Александър Танев в Хасково

2018 година ще бъде изпъстрена със събития в чест на 90-годишнината на видния български композитор, а първото от тях е на 21 март в Хасково - Симфоничният оркестър, дирижиран от Цанислав Петков, ще изсвири Концерт за струнен оркестър, след което ще посрещне дъщерята на проф. Александър Танев - пианистката Борислава Танева, която ще изпълни негови клавирни..

публикувано на 21.03.18 в 10:10

Джаз география – 4 (Градове)

Четвъртата част на „Джаз география“ съдържа изпълнения и композиции, посветени на различни градове. Един от тях е Ню Йорк – очаква ви среща с изкуството на вокалния квартет Манхатън Трансфър (Manhattan Transfer), Били Джоуел (Billy Joel) и Д-р Джон (Dr. John). На Холивуд пък са посветили песни формациите „Блъд, Сует енд Тиърс“ и „Чикаго“ (Blood, Sweat..

публикувано на 21.03.18 в 10:05

Програма на Еврокласик ноктюрно от 23 до 31 март 2018 година

23 март 3.00 часа - Джовани Батиста Витали (1632 - 1692) Импровизации върху Пасакалия, токата и канарио. 3.11 часа - Антонио Валенте (1520 - 1581)/Диего Ортис (ок.1510 - 1570), Импровизации върху "Голям тенор по неаполитански" от Валенте и върху Фолис и Модерно пасамецо от Ортис. 3.23 часа - Диего Ортис (ок.1510 - 1570)/Пиер Сандрен (ок.1490 -..

публикувано на 21.03.18 в 09:15
Евгени Божанов (вляво) и Каспарас Уинскас

Директно от Международния фестивал „Мартенски музикални дни" концерт на Каспарас Уинскас и Евгени Божанов – 21 март, от 19.00 часа

Директно от залата на "Доходното здание" в Русе програма "Христо Ботев" ще излъчи концерта на Каспарас Уинскас – пиано, и Евгени Божанов – пиано. В програмата: Сергей Прокофиев/Михаил Плетньов – Сюита за две пиана из балета „Пепеляшка“; П. И. Чайковски/Н. Економоу – Валс на цветята из балета „Лешникотрошачката“; Сергей Рахманинов – Сюита за две..

публикувано на 21.03.18 в 08:20