Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завен Саркисян: Параджанов създаде свой собствен киноезик. Такива са 10-ина души в целия свят

Параджанов в снимки от изложбата в София
Снимка: Юрий Мечитов
Радиоприемницата и днес е кино-приемница.

В Дома на киното, в рамките на София Филм Фест продължава нашето гостуване и днес се срещаме с директора на музея „Параджанов“ в Ереван Завен Саркисян, член на журито за документални филми на София Филм Фест, фотограф. Както вече Радио София съобщи, в галерия „Фотосинтезис“ е подредена изложба на известния филмов творец на ХХ век - Сергей Параджанов (1924-1990).

Искаше ми се да покажа света на Сергей Параджанов. Това са неговите филми, както и неговите колажи – отбеляза в ефира на Радио София Завен Саркисян. – Освен това, 13 години аз го следвах, фотографирах го. Него го познават повече зрители от по-старото поколение, но трябва да се знае, че той е от тези творци, които са създали свой собствен език. Такива са може би 10-ина души в целия свят. Привличаше хората като магнит.
Трябва и новите киногенерации да познават творчеството му. Струва ми се, че днешните режисьори сякаш са отрязани и не знаят историята на това изкуство. Това е и обидно. Съвършенството може да се достига само, когато има традиция. Младите мислят, че всичко знаят. И това дава лоши резултати.

Самият аз преподавам фотография в университета. Когато аз следвах всички имахме любими фотографи, знаеха се, опитвахме да снимаме като тях. Сега всеки снима както може, като го питаш защо така, той ти вика защото така искам. И да им кажеш, че така не е професионално, те не слушат.
Фотографията е лаконична. Режисьорите, които мислят и се стремят да се изразят точно и кратко… - техните филми постигат  успех.

Музеят е в Ереван, защото самият Параджанов така искаше, въпреки че можеше да е в Киев, където работи 25 години, или в тбилиси, където е роден . Сега музеят е известен в цял свят. Организирали сме над 60 изложби в повече от 30 държави -  с негови произведения, и още 15-ина изложби със снимки, като тази в Дома на киното в София..

Посещавал съм и трите лагера, в които е бил Параджанов. Тежко е.
Той казваше, че има три родини. Смяташе се за арменец, роден в Грузия, лежал в руски затвор заради украински национализъм.


  • Завен Саркисян публикува снимки от 1974 г. Става директор на музея "Параджанов" в края на 80-те години на ХХ век.
    Преди 5 години започва да преподава фотография. Основно снима архитектура и пейзажи. По целия свят е правил изложби, посветени на арменската архитектура.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени