Бюджетният излишък на Гърция през първите два месеца на годината надвиши значително фискалните цели

През първите два месеца на настоящата година гръцкото централно правителство успя да постигне т.нар. "първичен" бюджетен излишък в размер на цели 2,75 млрд. евро, надвишавайки съществено заложените цели благодарение на по-високи данъчни приходи и по-ниски разходи, показват данни на финансовото министерство, представени в сряда.

Властите в Атина бяха заложили в бюджетната рамка първичен излишък (изключващ разходите за разходите за обслужване на държавния дълг) за януари и февруари в размер на 1,307 млн. евро, което означава, че постигнатият реален бюджетен излишък е с цели 1,445 млрд. евро по-голям.

Трябва да се има предвид, че бюджетният излишък на правителството изключва бюджетите на социално-осигурителните организации и тези на местната администрация и поради това се различава от данните, които се следят от гръцките международни кредитори в лицето на ЕС и МВФ. Въпреки това днешните данни са индикатор, подсказващ доста добро състоянието на гръцките финанси в началото на годината.

Според финансовото министерство, нетните приходи от данъци възлизат на 8,3 млрд. евро за посочения двумесечен период - с 683 млн. евро над бюджетната цел, докато разходите достигат 7,43 млрд. евро - с 310 млн. евро под целта.

Гръцкото правителството планира за настоящата година "първичен" бюджетен излишък, равняващ се на 3,82% от БВП на страната, докато целевото ниво, заложено във все още действащата трета международна спасителна програма в размер на 3,5% от БВП.


Още от категорията

Петролът поскъпва с над 2% след изненадващ спад на складовите запаси на суров петрол в САЩ

Петролните фючърси поскъпват с над 2%, търгувайки се в най-високи нива от близо седем седмици насам, след като Енергийната информационната агенция на САЩ (EIA) отчете изненадващ спад на американските складови запаси на важната енергийна суровина. Според EIA, за седмицата до 16-и март търговските запаси на суров петрол в САЩ (изключвайки тези..

публикувано на 21.03.18 в 17:57

Понижение на европейските акции и предпазлив старт на търговията на Уолстрийт преди края на заседанието на Фед

Европейските акции се намират под предпазлив натиск от продажби, като фондовите индекси на Уолстрийт също се оцветяват в червено преди очаквания с голям интерес край на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ. Мнозинството анализатори, икономисти и инвеститори предполагат, че довечера Федералният резерв ще предприеме първо за..

публикувано на 21.03.18 в 16:26
Васко Начев

Енергийният експерт Васко Начев: Около ЧЕЗ се вдигна много шум, а парите обичат тишината

Има сериозни опасения за посоката, в която ще поеме сделката за ЧЕЗ, защото се вдигна много шум, а парите обичат тишината, каза пред "Хоризонт" енергийният експерт Васко Начев . Той смята, че а ко българската страна е искала да направи нещо по тази сделка, е имала достатъчно време и възможности.  Начев определи евентуално включване на държавата в..

публикувано на 21.03.18 в 16:23

"Хосподарске новини": ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци

В днешна публикация чешкото издание "Хосподарске новини" съобщава, че дружеството ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци, през които ще се реши бъдещето на фирмата и под каква форма ще съществува. В коментара на изданието се казва, че допълнителни пари трябваше да донесе продажбата на активите на фирмата в България, но..

публикувано на 21.03.18 в 16:23
Ангела Меркел

Меркел критикува остро митата на Тръмп за вноса на стомана и на алуминий, определяйки ги като противозаконни

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува остро плановете на американския президент Доналд Тръмп за въвеждане на високи митнически тарифи за вноса на стомана и на алуминий и предупреди Вашингтон, че Европейският съюз е готов да предприеме мерки за противодействие, ако това е необходимо, съобщава Ройтерс. "Смятаме, че тези тарифи са..

публикувано на 21.03.18 в 15:52

Ръст на дефицита по текущата сметка на САЩ с 26% в края на 2017 година

Дефицитът по текущата сметка, който е мерило за търговските и финансовите потоци на САЩ и респективно за американския дълг към останалия свят, се разшири с цели 26% през последното тримесечие на предходната година, достигайки най-високо ниво от 2009-а година насам, обяви в сряда Департаментът по търговия. През трите месеца до края на..

публикувано на 21.03.18 в 15:32

Зукърбърг ще направи изявление по скандала с Cambridge Analytica

Основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг ще направи изявление във връзка със скандалното изтичане на лични данни на потребители в рамките на следващите 24 часа, съобщава Axios, като се позовава на близък до милиардера източник. „Фейсбук“ понесе негативи и акциите му поевтиняха с около 3 %, след като се разбра, че данните на около 50 милиона..

публикувано на 21.03.18 в 15:11