Бюджетният излишък на Гърция през първите два месеца на годината надвиши значително фискалните цели

През първите два месеца на настоящата година гръцкото централно правителство успя да постигне т.нар. "първичен" бюджетен излишък в размер на цели 2,75 млрд. евро, надвишавайки съществено заложените цели благодарение на по-високи данъчни приходи и по-ниски разходи, показват данни на финансовото министерство, представени в сряда.

Властите в Атина бяха заложили в бюджетната рамка първичен излишък (изключващ разходите за разходите за обслужване на държавния дълг) за януари и февруари в размер на 1,307 млн. евро, което означава, че постигнатият реален бюджетен излишък е с цели 1,445 млрд. евро по-голям.

Трябва да се има предвид, че бюджетният излишък на правителството изключва бюджетите на социално-осигурителните организации и тези на местната администрация и поради това се различава от данните, които се следят от гръцките международни кредитори в лицето на ЕС и МВФ. Въпреки това днешните данни са индикатор, подсказващ доста добро състоянието на гръцките финанси в началото на годината.

Според финансовото министерство, нетните приходи от данъци възлизат на 8,3 млрд. евро за посочения двумесечен период - с 683 млн. евро над бюджетната цел, докато разходите достигат 7,43 млрд. евро - с 310 млн. евро под целта.

Гръцкото правителството планира за настоящата година "първичен" бюджетен излишък, равняващ се на 3,82% от БВП на страната, докато целевото ниво, заложено във все още действащата трета международна спасителна програма в размер на 3,5% от БВП.


Още от категорията

Осигуряват близо 600 млн. лева под формата на кредити за развитието на градската среда в 39 общини

Близо 600 милиона лева под формата на кредити ще бъдат осигурени за развитието на градската среда в 39 общини. Това стана възможно, след като бяха подписани споразумения с два финансови посредника от страна на Фонда на фондовете. Публичният ресурс е над 350 милиона лева и е осигурен от оперативната програма "Региони в растеж". Останалите средства..

публикувано на 20.09.18 в 17:40

Силно позитивен старт на търговията на акции на Уолстрийт

Американските пазари на акции стартират на позитивна територия за поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите продължават да игнорират новините за последните мита и контрамита, въведени от САЩ и Китай, надявайки се, че двете водещи световни икономики в крайна сметка ще седнат на масата на преговори. Подкрепа за днешния солиден ръст на..

публикувано на 20.09.18 в 17:11

Всяка четвърта компания се страхува от фалит

Близо два месеца чака бизнесът, за да събира забавени плащания. Гражданите бавят средно с 15 дни своите задължения. Всяка четвърта компания се страхува от фалит, заради невъзможността да събира вземанията си навреме. Масово бизнесът работи с отложени плащания, а гражданите рискуват да изпаднат в задлъжнялост, поради недостига на кешова наличност...

публикувано на 20.09.18 в 16:41

Понижение на молбите за помощи при безработица в САЩ до ново 49-годишно дъно от 201 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи през последната седмица до ново 49-годишно дъно, което е пореден ясен знак за продължаващото много силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 15-и септември се понижиха с 3000 до 201..

публикувано на 20.09.18 в 16:35

КЕВР: Парното и топлата вода в София трябва да поскъпнат с 8% от октомври

Парното и топлата вода в столицата трябва да поскъпнат с 8 на сто от октомври. Това става ясно от публикуваните разчети на Комисия по енергийно и водно регулиране /КЕВР/.  Увеличението се налага, поради планираното за 1 октомври поредно поскъпване на природния газ, използван за гориво от топлофикациите. Очаква се от октомври новите..

публикувано на 20.09.18 в 16:21

130 млн. евро е обемът на германските инвестиции в България през последната година

130 млн. евро е обемът на германските инвестиции в България през последната година. Немският бизнес оценява икономическата среда у нас като стабилна и предсказуема и планира нови бъдещи проекти. С голяма конференция днес Германо-българската индустриално-търговска камара ще отбележи 25 години германска икономика в страната. Първото в света..

обновено на 20.09.18 в 15:47

Еврокомисарят за правата на потребителите на среща с финансовите министри на Дания и Естония заради „Данске банк“

Еврокомисарят по правосъдието и правата на потребителите Вера Йоурова заяви, че ще се срещне с министрите на финансите на Дания и Естония на 2-ри октомври, за да обсъди подозренията за пране на пари през естонския клон на „Данске банк“: "Искам да разбера по-добре къде са основните грешки - дали предимно в липсата на достатъчно внимание от страна..

публикувано на 20.09.18 в 15:10