Eмисия новини
от 05.00 часа

Бюджетният излишък на Гърция през първите два месеца на годината надвиши значително фискалните цели

През първите два месеца на настоящата година гръцкото централно правителство успя да постигне т.нар. "първичен" бюджетен излишък в размер на цели 2,75 млрд. евро, надвишавайки съществено заложените цели благодарение на по-високи данъчни приходи и по-ниски разходи, показват данни на финансовото министерство, представени в сряда.

Властите в Атина бяха заложили в бюджетната рамка първичен излишък (изключващ разходите за разходите за обслужване на държавния дълг) за януари и февруари в размер на 1,307 млн. евро, което означава, че постигнатият реален бюджетен излишък е с цели 1,445 млрд. евро по-голям.

Трябва да се има предвид, че бюджетният излишък на правителството изключва бюджетите на социално-осигурителните организации и тези на местната администрация и поради това се различава от данните, които се следят от гръцките международни кредитори в лицето на ЕС и МВФ. Въпреки това днешните данни са индикатор, подсказващ доста добро състоянието на гръцките финанси в началото на годината.

Според финансовото министерство, нетните приходи от данъци възлизат на 8,3 млрд. евро за посочения двумесечен период - с 683 млн. евро над бюджетната цел, докато разходите достигат 7,43 млрд. евро - с 310 млн. евро под целта.

Гръцкото правителството планира за настоящата година "първичен" бюджетен излишък, равняващ се на 3,82% от БВП на страната, докато целевото ниво, заложено във все още действащата трета международна спасителна програма в размер на 3,5% от БВП.


Още от

Последно в Икономика

Всички новини в Икономика: днес | вчера