Бюджетният излишък на Гърция през първите два месеца на годината надвиши значително фискалните цели

През първите два месеца на настоящата година гръцкото централно правителство успя да постигне т.нар. "първичен" бюджетен излишък в размер на цели 2,75 млрд. евро, надвишавайки съществено заложените цели благодарение на по-високи данъчни приходи и по-ниски разходи, показват данни на финансовото министерство, представени в сряда.

Властите в Атина бяха заложили в бюджетната рамка първичен излишък (изключващ разходите за разходите за обслужване на държавния дълг) за януари и февруари в размер на 1,307 млн. евро, което означава, че постигнатият реален бюджетен излишък е с цели 1,445 млрд. евро по-голям.

Трябва да се има предвид, че бюджетният излишък на правителството изключва бюджетите на социално-осигурителните организации и тези на местната администрация и поради това се различава от данните, които се следят от гръцките международни кредитори в лицето на ЕС и МВФ. Въпреки това днешните данни са индикатор, подсказващ доста добро състоянието на гръцките финанси в началото на годината.

Според финансовото министерство, нетните приходи от данъци възлизат на 8,3 млрд. евро за посочения двумесечен период - с 683 млн. евро над бюджетната цел, докато разходите достигат 7,43 млрд. евро - с 310 млн. евро под целта.

Гръцкото правителството планира за настоящата година "първичен" бюджетен излишък, равняващ се на 3,82% от БВП на страната, докато целевото ниво, заложено във все още действащата трета международна спасителна програма в размер на 3,5% от БВП.


Още от категорията

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с 1 млн. барела на ден

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината, съобщиха ДПА и Франс прес. Решението беше взето днес на среща във Виена от 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки на петрол, сред които - Русия. Вчера такова решение беше одобрено единодушно..

публикувано на 23.06.18 в 19:57

Св. Бенчев: Цените на петрола ще останат около настоящите си нива

Цените на петрола ще останат около настоящите си нива, прогнозира в "Събота 150" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Вчера страните-производителки във формата "ОПЕК+" се споразумяха за по-високи добиви, но не и за промяна в квотите.   Бенчев е категоричен, че решението от Виена няма да пребалансира петролния пазар...

публикувано на 23.06.18 в 13:28

Стефан Наги: Ще има поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай

Поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай, прогнозира пред в интервю за "Събота 150"  Стефан Наги  от базирания в Токио Международен Християнски университет. Експертът по китайска икономика е категоричен, че скоро търговският конфликт няма да бъде прекратен, а това ще нанесе удар по потребителите в целия свят: "В момента Китай е..

обновено на 23.06.18 в 12:18

Робин Хугенот-Ноел: Размерът на вноските за бюджета на еврозоната ще бъде сериозно предизвикателство

Размерът на вноските за общия бюджет на еврозоната ще бъде най-сериозното предизвикателство пред създаването му, заяви за "Събота 150"  Робин Хугенот-Ноел от Центъра за Европейска политика в Брюксел. По думите му най-важната функция на общия бюджет ще бъде възможността да се реагира по-адекватно при финансова криза: "Интересно е да видим..

обновено на 23.06.18 в 10:00

Тръмп заплаши да наложи мита от 20% върху вноса в САЩ на всички европейски автомобили

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе мита от 20% за вноса в САЩ на европейски автомобили. В свое съобщение в туитър, Тръмп написа: "С оглед на тарифите и търговските бариери, които бяха наложени отдавна върху САЩ и върху големите американски компании от страна на Европейския съюз, ако тези тарифи и бариери скоро не бъдат..

публикувано на 22.06.18 в 18:01

ОПЕК одобри увеличаване от 1-ви юли на реалния добив на петрол с около 600 хил. барела на ден

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) успя да постигне компромисно решение за увеличаване "на хартия" на добивите на петрол с около 1 млн. барела на ден, но реално с около 600 хил. барела от 1-ви юли тази година. В самото официално комюнике след ключовата среща във Виена обаче не се говори за каквото и да било повишаване на..

публикувано на 22.06.18 в 17:18
Министърът на икономиката Емил Караниколов говори на Пловдивския икономически форум.

Министър Караниколов: 2018 година е най-добрата след глобалната финансова криза

2018 година се очаква да е най-добрата след глобалната финансово-икономическа криза преди десетина години по отношение на ускоряването на икономическия растеж, заяви днес министърът на икономиката Емил Караниколов пред участниците в Пловдивския икономически форум. Той съобщи, че у нас през първото тримесечие се наблюдава ръст на брутния..

публикувано на 22.06.18 в 15:24