Изненадващо свиване на продажбите на дребно в САЩ през февруари за трети пореден месец

През февруари продажбите на дребно в САЩ се понижиха изненадващо за трети пореден месец, което е знак, че водещата световна икономика изглежда губи част от добрия си възходящ импулс в началото на новата година.

Според данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно през февруари се свиха с 0,1% до 492 млрд. евро спрямо януари, когато те също се понижиха с 0,1% (възходяща ревизия спрямо предишна оценка за спад с 0,3%), докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за тяхно повишение с 0,3 на сто. По този начин търговията на дребно в САЩ се влоши за трети пореден месец, като последното аналогично негативно развитие при продажбите на дребно беше факт през трите месеца до април 2012-а година.

Въпреки това понижение, спрямо година по-рано търговията на дребно нарасна през февруари с 4,0% след повишение с 3,6% през януари.

Основна причина за по-слабите данни е намаляването на продажбите на автомобили и на части за тях за втори пореден месец от началото на годината с 0,9 на сто. В същото време продажбите на дребно, без тези за автомобили, нараснаха с 0,3% спрямо януари, когато те се повишиха с 0,1% (слаба възходяща ревизия от 0,0%).

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, се повишиха скромно през февруари с 0,1% спрямо преходния месец, когато те останаха на нивото от декември 2017-а година, докато очакванията бяха за тяхно повишение с 0,4 на сто. Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Потребителските разходи, които представляват повече от две трети от икономическата активност на САЩ, изглежда се забавят в началото на новата година, след като през четвъртото тримесечие на 2017-а техният растеж се ускори до 3,8 на сто.

Днешните слаби данни са отчасти изненадващи с оглед намаляването на много от американските данъчни удръжки в началото на февруари в резултат на одобрената в края на миналата година мащабна данъчна реформа, включваща съкращаване на общата данъчна тежест за общо 1,5 трлн. долара. Мнозина търговците на дребно се надяват, че данъчната реформа ще накара американците да увеличат покупките си през настоящата година, което да допринесе за ускоряване и на икономическия растеж. Потребителските разходи би трябвало да продължават да намират подкрепа и от силния трудов пазар в САЩ и от 17-годишното дъно на американската безработица.


Още от категорията

В Бургас се организира конференция за норвежкия опит в изграждането на сгради по програмата за възобновяема енергия

В Бургас се организира конференция, посветена на норвежкия опит в изграждането на сгради по програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“. Тя се реаизира чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Участниците във форума ще подпишат програмно споразумение. Събитието е част от официалната програма..

публикувано на 21.06.18 в 07:49

Бойко Борисов ще открие първия Пловдивски икономически форум

Очаква се министър-председателят Бойко Борисов да открие първия Пловдивски икономически форум. Негови организатори са базираният в Атина Делфийския икономически форум и Центърът за либерални стратегии в София. Във фокуса на дискусиите са въпроси от политическата, стопанската и интелектуалната област, а също и предизвикателствата пред България, региона и..

публикувано на 21.06.18 в 07:25

Американският лек суров петрол поскъпва с над 1% след изненадващо силен спад на петролните складови запаси в САЩ

Юлските фючърси на американския лек суров петрол поскъпнаха с 1,4% към 66,29 долара за барел, след като Енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващо голям спад на складовите запаси на суров петрол в САЩ. Според EIA запасите на суров петрол се понижиха през седмицата до 15-и юни с цели 5,9 млн. барела, докато осредните..

публикувано на 20.06.18 в 18:15

Технологичният индекс Nasdaq удари нов рекорден връх след поскъпване на медийните акции

Технологичните и медийните акции допринасят за позитивен старт на търговията на Уолстрийт в сряда, като индексът Nasdaq удари за кратко нов рекорден връх само ден, след като инвеститорите в световен план бяха притеснение от ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай. Акциите на 21st Century Fox поскъпват с цели 6,5%, след като..

публикувано на 20.06.18 в 17:51
Джером Пауъл от Фед

Джером Пауъл от Фед: Солидният икономически растеж подкрепя по-нататъшно повишаване на лихвите

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви в сряда, че солидният икономически растеж в САЩ е в подкрепа за продължаване на политиката на постепенно увеличаване на лихвените проценти. "Днес, когато икономиката е силна и рисковете за перспективите пред нея са балансирани, това е в подкрепа за постепенното увеличаване на федералната..

публикувано на 20.06.18 в 17:15
Олаф Шолц и Бруно льо Мер

Германия и Франция се споразумяха за хармонизиране на корпоративната данъчна система в ЕС

Германия и Франция постигнаха съгласие за съвместно предложение за хармонизиране на корпоративния данък сред държавите-членки на ЕС, за да се повиши прозрачността и равнопоставеността на компаниите, които правят бизнес в единния блок, заяви в сряда германското министерство на финансите, съобщава Ройтерс. Финансовият министър на Германия Олаф..

публикувано на 20.06.18 в 16:36

Разширяване на дефицита по текущата сметка на САЩ в началото на годината

Дефицитът по текущата сметка, който е мерило за търговските и финансовите потоци на САЩ и респективно за американския дълг към останалия свят, се разшири през първото тримесечие на годината с 6,9% главно в резултат на по-голям дефицит при търговията със стоки, обяви в сряда Департаментът по търговия. През трите месеца до края на март..

публикувано на 20.06.18 в 16:10