Изненадващо свиване на продажбите на дребно в САЩ през февруари за трети пореден месец

През февруари продажбите на дребно в САЩ се понижиха изненадващо за трети пореден месец, което е знак, че водещата световна икономика изглежда губи част от добрия си възходящ импулс в началото на новата година.

Според данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно през февруари се свиха с 0,1% до 492 млрд. евро спрямо януари, когато те също се понижиха с 0,1% (възходяща ревизия спрямо предишна оценка за спад с 0,3%), докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за тяхно повишение с 0,3 на сто. По този начин търговията на дребно в САЩ се влоши за трети пореден месец, като последното аналогично негативно развитие при продажбите на дребно беше факт през трите месеца до април 2012-а година.

Въпреки това понижение, спрямо година по-рано търговията на дребно нарасна през февруари с 4,0% след повишение с 3,6% през януари.

Основна причина за по-слабите данни е намаляването на продажбите на автомобили и на части за тях за втори пореден месец от началото на годината с 0,9 на сто. В същото време продажбите на дребно, без тези за автомобили, нараснаха с 0,3% спрямо януари, когато те се повишиха с 0,1% (слаба възходяща ревизия от 0,0%).

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, се повишиха скромно през февруари с 0,1% спрямо преходния месец, когато те останаха на нивото от декември 2017-а година, докато очакванията бяха за тяхно повишение с 0,4 на сто. Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Потребителските разходи, които представляват повече от две трети от икономическата активност на САЩ, изглежда се забавят в началото на новата година, след като през четвъртото тримесечие на 2017-а техният растеж се ускори до 3,8 на сто.

Днешните слаби данни са отчасти изненадващи с оглед намаляването на много от американските данъчни удръжки в началото на февруари в резултат на одобрената в края на миналата година мащабна данъчна реформа, включваща съкращаване на общата данъчна тежест за общо 1,5 трлн. долара. Мнозина търговците на дребно се надяват, че данъчната реформа ще накара американците да увеличат покупките си през настоящата година, което да допринесе за ускоряване и на икономическия растеж. Потребителските разходи би трябвало да продължават да намират подкрепа и от силния трудов пазар в САЩ и от 17-годишното дъно на американската безработица.


Още от категорията

Обсъждат отпадането на тавана на всички пенсии в парламентарната социална комисия

На заседание на Комисия по труда, социалната и демографската политика ще се дискутира искането на Инициативен комитет за отпадане на тавана на всички пенсии. Във форума ще участва министърът на труда Бисер Петков. В комисията ще се обсъжда петиция от пенсионерски организации. Според действащия Кодекс за социално осигуряване се предвижда от..

публикувано на 26.09.18 в 03:40

18-годишен връх на потребителските нагласи в САЩ през септември

След силен ръст през август, потребителските нагласи относно икономическото развитие на САЩ се подобриха отново и през септември, достигайки 18-годишен връх, показват резултат от последно проучване на компанията Conference Board. Индексът на потребителското доверие се повиши до 138,4 пункта от 134,7 пункта през август (възходяща ревизия от..

публикувано на 25.09.18 в 17:40
Калоян Стайков

Калоян Стайков, ИПИ: Покупката на дългове на "Топлофикация" от БЕХ е неефективно

Цените на петрола започнаха да растат още от началото на 2016 година, оттогава тенденцията в по-голяма или по-малка степен се запазва и това много бързо се усети в цените на природния газ у нас , коментира в предаването "Нещо повече" икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков.  Към тези напълно обективни факти се добавя и..

публикувано на 25.09.18 в 16:49

Обновяване на политиките за трудовия пазар препоръча Световната банка

Световната банка препоръча обновяване на политиките за трудовия пазар, данъчното и осигурителното законодателство в Европейския съюз. Това става с новия доклад на институцията, изследващ неравенството в световен мащаб. Неравенството в трудовия пазар се разглежда в няколко аспекта. От една страна има ясно разделение между млади и стари, от..

публикувано на 25.09.18 в 16:21
Донатела Версаче

Американската компания "Майкъл Корс" придобива модната икона "Версаче" за малко над 2 млрд. долара

Базираната в Ню Йорк модна компания "Майкъл Корс" (Michael Kors Holdings Ltd.) обяви във вторник, че ще придобие известната италианска модна фирма Gianni Versace S.p.A. ("Версаче") за 2,1 млрд. долара. След приключване на процедурата по закупуване, американската компания ще промени името си на Capri Holding​s Ltd, съобщават финансовите агенции...

публикувано на 25.09.18 в 15:49

Природният газ поскъпва с 14% от октомври

От октомври природният газ ще поскъпне с предвидените 14 процента. Увеличението за крайните битови и бизнес потребители обаче ще е 8 на сто, обясни председателят на енергийния регулатор Иван Иванов: “Цената на услугата се формира не само от цената на природния газ, но и от задължително заплащане на достъп, пренос, разпределение и снабдяване. По..

публикувано на 25.09.18 в 15:07

Горанов: Няма да допусна различни ДДС ставки

Финансовият министър Владислав Горанов бе категоричен, че няма да допусне различни ДДС ставки за определени стоки: "Ако крайният ефект ще е намаляване на цените на определени стоки, има ясна гаранция, че това няма да се случи, или ефектът ще бъде изключително краткотраен, след което крайният резултат ще бъде само объркване на данъчната..

публикувано на 25.09.18 в 14:54