Изненадващо свиване на продажбите на дребно в САЩ през февруари за трети пореден месец

През февруари продажбите на дребно в САЩ се понижиха изненадващо за трети пореден месец, което е знак, че водещата световна икономика изглежда губи част от добрия си възходящ импулс в началото на новата година.

Според данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно през февруари се свиха с 0,1% до 492 млрд. евро спрямо януари, когато те също се понижиха с 0,1% (възходяща ревизия спрямо предишна оценка за спад с 0,3%), докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за тяхно повишение с 0,3 на сто. По този начин търговията на дребно в САЩ се влоши за трети пореден месец, като последното аналогично негативно развитие при продажбите на дребно беше факт през трите месеца до април 2012-а година.

Въпреки това понижение, спрямо година по-рано търговията на дребно нарасна през февруари с 4,0% след повишение с 3,6% през януари.

Основна причина за по-слабите данни е намаляването на продажбите на автомобили и на части за тях за втори пореден месец от началото на годината с 0,9 на сто. В същото време продажбите на дребно, без тези за автомобили, нараснаха с 0,3% спрямо януари, когато те се повишиха с 0,1% (слаба възходяща ревизия от 0,0%).

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, се повишиха скромно през февруари с 0,1% спрямо преходния месец, когато те останаха на нивото от декември 2017-а година, докато очакванията бяха за тяхно повишение с 0,4 на сто. Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Потребителските разходи, които представляват повече от две трети от икономическата активност на САЩ, изглежда се забавят в началото на новата година, след като през четвъртото тримесечие на 2017-а техният растеж се ускори до 3,8 на сто.

Днешните слаби данни са отчасти изненадващи с оглед намаляването на много от американските данъчни удръжки в началото на февруари в резултат на одобрената в края на миналата година мащабна данъчна реформа, включваща съкращаване на общата данъчна тежест за общо 1,5 трлн. долара. Мнозина търговците на дребно се надяват, че данъчната реформа ще накара американците да увеличат покупките си през настоящата година, което да допринесе за ускоряване и на икономическия растеж. Потребителските разходи би трябвало да продължават да намират подкрепа и от силния трудов пазар в САЩ и от 17-годишното дъно на американската безработица.


Още от категорията

В Европейския потребителски център годишно постъпват над 2000 жалби, свързани с онлайн покупки

Над 2 хиляди жалби, свързани с онлайн покупки, постъпват годишно в Европейския потребителски център в България. Най-често става дума за отказ на производителя да му бъде върната стока в законовия 14-дневен срок или е нарушен срокът на доставката. От Центъра и Комисията за защита на потребителите днес приемат сигнали и дават консултации по темата в един от..

публикувано на 17.03.18 в 16:24
 ТЕЦ

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа напълно

ТЕЦ "Бобов дол" напълно е спрял работа в петък вечерта. Това съобщи за БНР изпълнителният директор на дружеството инж. Емил Христов. Причините са профилактика и ниската цена на тока през последните дни. На борсата електроенергията в последните дни се купува от 30 до 35 лева за мегават час, което не е в интерес на дружеството да продължи да работи...

публикувано на 17.03.18 в 16:16

Двойно повече дела за баткрути в Добрич през 2017 г.

Значително се е увеличил броят на търговските производства в Добричкия окръжен съд през 2017 г.  Двойно повече са делата, образувани по молби за обявяване в несъстоятелност и за годината броят им е бил 13, заяви зам.-председателят на Добричкия окръжен съд Адриана Панайотова. „8 производства са започнали по молби на кредитори, а..

публикувано на 17.03.18 в 13:27
Настоящото трасе на

Шефът на Турската асоциация за енергийна икономика: „Турски поток“ може да мине през България

Газовият проект „Турски поток“ може да мине през България, заяви в интервю за „Хоризонт“ президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът. „Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ, които да..

публикувано на 17.03.18 в 10:36
Луис Колунга - заместник-генерален секретар на

Луис Колунга: САЩ направиха изключение от митата за Мексико и Канада, могат да го направят и за ЕС

Въвеждането на мита върху вноса на алуминий и стомана в Съединените щати ще покачи инфлацията в страната, предупреди пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150" икономистът Луис Колунга - заместник-генерален секретар на федерацията "IndustriAll", обединяваща европейски търговски производители в сферата на индустрията. Щетите от евентуалното въвеждане..

публикувано на 17.03.18 в 10:22
Представяне на част от услугите на

Обвинения в САЩ за модернизиране на смартфони, използвани от наркобарони

Шефът на компания, създала суперсигурни смартфони, за които се смята, че са използвани от едни от най-известните престъпници в света, бе обвинен в САЩ, предаде Би Би Си. Базираната в Канада „Фантом секюр“ спечелила „десетки милиони долари“, продавайки модифицирани телефони „Блекбъри“ за използване от престъпни групи, като наркокартела..

обновено на 16.03.18 в 20:09

Германия и Франция ще представят проект за реформи в еврозоната през юни

Финансовите министри на Франция и Германия се разбраха да изработят до месец юни пътна карта за реформи в еврозоната. Брюно льо Мер и Олаф Шолц се срещнаха днес в Париж, за да съпоставят позициите си по идеите за общ бюджет и банков съюз. Съставянето на пътната карта ще изисква „много труд“, призна Льо Мер след срещата. Германското правителство е..

публикувано на 16.03.18 в 19:39