ОПЕК повиши рязко прогнозата си за доставките на петрол през настоящата година от производители, извън картела

ОПЕК повиши прогнозата си за доставките на петрол през 2018-а година от страни, които не са членки на картела, тъй като по-високите цени на черното злато вероятно ще допринесат за по-големите добиви на шистов петрол в САЩ, съобщава агенция Ройтерс.

В своя редовен месечен доклад, Организацията на страните износителки на петрол заяви, че производителите извън ОПЕК ще увеличат доставките си с 1,66 млн. барела на ден през настоящата година (до общо 59,53 млн. барела) спрямо предишна прогноза за растеж с 1,40 млн. барела. Това представлява четвърти пореден месец, в който ОПЕК увеличава своите прогнози за добивите извън картела, като от ноември 2017-а година насам те бяха завишени с общо 870 хил. барела.

"Това ще доведе до по-високо разпределение на тримесечна база през цялата настояща година, като рекордните нива на добивите на петрол извън ОПЕК се очаква да бъдат постигнати през четвъртото тримесечие", посочи ОПЕК.

В същото време петролният картел повиши доста по-скромно своите прогнози за растежа на потреблението в световен план до 1,6 млн. барела на ден от предишна оценка за повишение с 1,59 млн. барела.

Трябва да се има предвид, че ОПЕК, Русия и няколко други производители извън картела започнаха да намаляват техните петролни доставки от януари 2017-а година насам с около 1,8 млн. барела на ден, като в последствие се договориха да удължат постигнатото споразумение до края на 2018-а година.

Това допринесе за добро нарастване на цените на петрола, като в началото на тази година петролът сорт брент поскъпна за кратко над 71 долара за барел за пръв път от 2014-а година насам. Последва обаче връщане обратно към нива около 65 долара за барел, тъй като по-високите цени доведоха до нов подем на шистовите добиви в САЩ и до ръст на общото американското петролопроизводство над 10 млн. барела на ден.


Още от категорията

Обсъждат отпадането на тавана на всички пенсии в парламентарната социална комисия

На заседание на Комисия по труда, социалната и демографската политика ще се дискутира искането на Инициативен комитет за отпадане на тавана на всички пенсии. Във форума ще участва министърът на труда Бисер Петков. В комисията ще се обсъжда петиция от пенсионерски организации. Според действащия Кодекс за социално осигуряване се предвижда от..

публикувано на 26.09.18 в 03:40

18-годишен връх на потребителските нагласи в САЩ през септември

След силен ръст през август, потребителските нагласи относно икономическото развитие на САЩ се подобриха отново и през септември, достигайки 18-годишен връх, показват резултат от последно проучване на компанията Conference Board. Индексът на потребителското доверие се повиши до 138,4 пункта от 134,7 пункта през август (възходяща ревизия от..

публикувано на 25.09.18 в 17:40
Калоян Стайков

Калоян Стайков, ИПИ: Покупката на дългове на "Топлофикация" от БЕХ е неефективно

Цените на петрола започнаха да растат още от началото на 2016 година, оттогава тенденцията в по-голяма или по-малка степен се запазва и това много бързо се усети в цените на природния газ у нас , коментира в предаването "Нещо повече" икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков.  Към тези напълно обективни факти се добавя и..

публикувано на 25.09.18 в 16:49

Обновяване на политиките за трудовия пазар препоръча Световната банка

Световната банка препоръча обновяване на политиките за трудовия пазар, данъчното и осигурителното законодателство в Европейския съюз. Това става с новия доклад на институцията, изследващ неравенството в световен мащаб. Неравенството в трудовия пазар се разглежда в няколко аспекта. От една страна има ясно разделение между млади и стари, от..

публикувано на 25.09.18 в 16:21
Донатела Версаче

Американската компания "Майкъл Корс" придобива модната икона "Версаче" за малко над 2 млрд. долара

Базираната в Ню Йорк модна компания "Майкъл Корс" (Michael Kors Holdings Ltd.) обяви във вторник, че ще придобие известната италианска модна фирма Gianni Versace S.p.A. ("Версаче") за 2,1 млрд. долара. След приключване на процедурата по закупуване, американската компания ще промени името си на Capri Holding​s Ltd, съобщават финансовите агенции...

публикувано на 25.09.18 в 15:49

Природният газ поскъпва с 14% от октомври

От октомври природният газ ще поскъпне с предвидените 14 процента. Увеличението за крайните битови и бизнес потребители обаче ще е 8 на сто, обясни председателят на енергийния регулатор Иван Иванов: “Цената на услугата се формира не само от цената на природния газ, но и от задължително заплащане на достъп, пренос, разпределение и снабдяване. По..

публикувано на 25.09.18 в 15:07

Горанов: Няма да допусна различни ДДС ставки

Финансовият министър Владислав Горанов бе категоричен, че няма да допусне различни ДДС ставки за определени стоки: "Ако крайният ефект ще е намаляване на цените на определени стоки, има ясна гаранция, че това няма да се случи, или ефектът ще бъде изключително краткотраен, след което крайният резултат ще бъде само объркване на данъчната..

публикувано на 25.09.18 в 14:54