ОПЕК повиши рязко прогнозата си за доставките на петрол през настоящата година от производители, извън картела

ОПЕК повиши прогнозата си за доставките на петрол през 2018-а година от страни, които не са членки на картела, тъй като по-високите цени на черното злато вероятно ще допринесат за по-големите добиви на шистов петрол в САЩ, съобщава агенция Ройтерс.

В своя редовен месечен доклад, Организацията на страните износителки на петрол заяви, че производителите извън ОПЕК ще увеличат доставките си с 1,66 млн. барела на ден през настоящата година (до общо 59,53 млн. барела) спрямо предишна прогноза за растеж с 1,40 млн. барела. Това представлява четвърти пореден месец, в който ОПЕК увеличава своите прогнози за добивите извън картела, като от ноември 2017-а година насам те бяха завишени с общо 870 хил. барела.

"Това ще доведе до по-високо разпределение на тримесечна база през цялата настояща година, като рекордните нива на добивите на петрол извън ОПЕК се очаква да бъдат постигнати през четвъртото тримесечие", посочи ОПЕК.

В същото време петролният картел повиши доста по-скромно своите прогнози за растежа на потреблението в световен план до 1,6 млн. барела на ден от предишна оценка за повишение с 1,59 млн. барела.

Трябва да се има предвид, че ОПЕК, Русия и няколко други производители извън картела започнаха да намаляват техните петролни доставки от януари 2017-а година насам с около 1,8 млн. барела на ден, като в последствие се договориха да удължат постигнатото споразумение до края на 2018-а година.

Това допринесе за добро нарастване на цените на петрола, като в началото на тази година петролът сорт брент поскъпна за кратко над 71 долара за барел за пръв път от 2014-а година насам. Последва обаче връщане обратно към нива около 65 долара за барел, тъй като по-високите цени доведоха до нов подем на шистовите добиви в САЩ и до ръст на общото американското петролопроизводство над 10 млн. барела на ден.


Още от категорията

Фонд „Земеделие“ преведе 73 млн. лв. на 9429 фермери

Държавният фонд „Земеделие“ преведе 73 милиона лева на фермерите по схемата за отстъпка от акциза върху горивата, ползвани за земеделски нужди. Останалите 11 милиона лева, които се полагат на фермерите, ще бъдат изплатени в началото на 2019 г., уточняват от Фонда. Подпомагането е за 9429 земеделски стопани, като тази година размерът на..

публикувано на 12.12.18 в 21:08

Инж. Мирослав Мазнев: Подкрепяме всички проверки, които се правят по правилата

Камарата на строителите протестира срещу използването на бранша за политически цели. От "БСП за България" определиха днешните протести на строителите като атака на едрия капитал срещу опозицията. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че строителите се използват, а БСП иска да има правила и свободна конкуренция в бранша. "Не беше..

обновено на 12.12.18 в 18:32

Инвеститорският оптимизъм се пренесе и на фондовите борси на Уолстрийт

Акциите на американските компании поскъпват рязко в началото на търговията на Уолстрийт, тъй като серията новини и коментари на висши официални представители на САЩ и Китай повишиха инвеститорския оптимизъм, че Вашингтон и Пекин ще успят да постигнат търговско споразумение в рамките на предстоящите един-два месеца. Индексът DJIA нараства с..

публикувано на 12.12.18 в 17:25

Стабилизация на потребителската инфлация в САЩ през ноември

През ноември потребителските цени в САЩ останаха на октомврийското ниво, което е сигнал, че спадащите цени на петрола, респективно на бензина, ще ограничат инфлационния растеж във водещата световна икономика, показват данни на Департамента по труда. Индексът на потребителските цени (CPI) остана без промяна спрямо октомври когато нарасна с 0,3..

публикувано на 12.12.18 в 16:44

Европейският парламент одобри с голямо мнозинство търговското споразумение на ЕС с Япония

В сряда Европейският парламент одобри с голямо мнозинството търговското споразумение между ЕС и Япония, което ще доведе в началото на следващата година до формирането на най-голямата в света зона на свободна търговия, съобщава Ройтерс. С 474 глас за спрямо едва 156 против Европейският парламент гласува в подкрепа на споразумението, което..

публикувано на 12.12.18 в 16:17

Британската лира поскъпва с оглед на растящата партийна подкрепа за Тереза Мей преди вота на недоверие

Британската лира поскъпва спрямо долара и еврото след информации, че премиерът на страната Тереза Мей ще успее да се справи с вота на недоверие, който беше иницииран от група нейните противници в управляващата Консервативна партия. Новината от по-рано днес за предстоящ вътрешнопартиен вот на недоверие срещу Тереза Мей по-късно тази вечер..

публикувано на 12.12.18 в 15:20

Испанските власти увеличават минималната заплата с 22% през 2019 година

Испанският премиер Педро Санчес обяви в сряда, че неговият кабинет ще одобри през следващата седмица увеличение на месечната минимална заплата с цели 22% до 1050 евро, което повишение ще влезе в сила през 2019 година. "Най-голямото от 1977 година насам увеличение ще бъде представено на заседание на кабинета в Барселона на 21-ви декември",..

публикувано на 12.12.18 в 14:07