ОПЕК повиши рязко прогнозата си за доставките на петрол през настоящата година от производители, извън картела

ОПЕК повиши прогнозата си за доставките на петрол през 2018-а година от страни, които не са членки на картела, тъй като по-високите цени на черното злато вероятно ще допринесат за по-големите добиви на шистов петрол в САЩ, съобщава агенция Ройтерс.

В своя редовен месечен доклад, Организацията на страните износителки на петрол заяви, че производителите извън ОПЕК ще увеличат доставките си с 1,66 млн. барела на ден през настоящата година (до общо 59,53 млн. барела) спрямо предишна прогноза за растеж с 1,40 млн. барела. Това представлява четвърти пореден месец, в който ОПЕК увеличава своите прогнози за добивите извън картела, като от ноември 2017-а година насам те бяха завишени с общо 870 хил. барела.

"Това ще доведе до по-високо разпределение на тримесечна база през цялата настояща година, като рекордните нива на добивите на петрол извън ОПЕК се очаква да бъдат постигнати през четвъртото тримесечие", посочи ОПЕК.

В същото време петролният картел повиши доста по-скромно своите прогнози за растежа на потреблението в световен план до 1,6 млн. барела на ден от предишна оценка за повишение с 1,59 млн. барела.

Трябва да се има предвид, че ОПЕК, Русия и няколко други производители извън картела започнаха да намаляват техните петролни доставки от януари 2017-а година насам с около 1,8 млн. барела на ден, като в последствие се договориха да удължат постигнатото споразумение до края на 2018-а година.

Това допринесе за добро нарастване на цените на петрола, като в началото на тази година петролът сорт брент поскъпна за кратко над 71 долара за барел за пръв път от 2014-а година насам. Последва обаче връщане обратно към нива около 65 долара за барел, тъй като по-високите цени доведоха до нов подем на шистовите добиви в САЩ и до ръст на общото американското петролопроизводство над 10 млн. барела на ден.


Още от категорията

В Европейския потребителски център годишно постъпват над 2000 жалби, свързани с онлайн покупки

Над 2 хиляди жалби, свързани с онлайн покупки, постъпват годишно в Европейския потребителски център в България. Най-често става дума за отказ на производителя да му бъде върната стока в законовия 14-дневен срок или е нарушен срокът на доставката. От Центъра и Комисията за защита на потребителите днес приемат сигнали и дават консултации по темата в един от..

публикувано на 17.03.18 в 16:24
 ТЕЦ

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа напълно

ТЕЦ "Бобов дол" напълно е спрял работа в петък вечерта. Това съобщи за БНР изпълнителният директор на дружеството инж. Емил Христов. Причините са профилактика и ниската цена на тока през последните дни. На борсата електроенергията в последните дни се купува от 30 до 35 лева за мегават час, което не е в интерес на дружеството да продължи да работи...

публикувано на 17.03.18 в 16:16

Двойно повече дела за баткрути в Добрич през 2017 г.

Значително се е увеличил броят на търговските производства в Добричкия окръжен съд през 2017 г.  Двойно повече са делата, образувани по молби за обявяване в несъстоятелност и за годината броят им е бил 13, заяви зам.-председателят на Добричкия окръжен съд Адриана Панайотова. „8 производства са започнали по молби на кредитори, а..

публикувано на 17.03.18 в 13:27
Настоящото трасе на

Шефът на Турската асоциация за енергийна икономика: „Турски поток“ може да мине през България

Газовият проект „Турски поток“ може да мине през България, заяви в интервю за „Хоризонт“ президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът. „Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ, които да..

публикувано на 17.03.18 в 10:36
Луис Колунга - заместник-генерален секретар на

Луис Колунга: САЩ направиха изключение от митата за Мексико и Канада, могат да го направят и за ЕС

Въвеждането на мита върху вноса на алуминий и стомана в Съединените щати ще покачи инфлацията в страната, предупреди пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150" икономистът Луис Колунга - заместник-генерален секретар на федерацията "IndustriAll", обединяваща европейски търговски производители в сферата на индустрията. Щетите от евентуалното въвеждане..

публикувано на 17.03.18 в 10:22
Представяне на част от услугите на

Обвинения в САЩ за модернизиране на смартфони, използвани от наркобарони

Шефът на компания, създала суперсигурни смартфони, за които се смята, че са използвани от едни от най-известните престъпници в света, бе обвинен в САЩ, предаде Би Би Си. Базираната в Канада „Фантом секюр“ спечелила „десетки милиони долари“, продавайки модифицирани телефони „Блекбъри“ за използване от престъпни групи, като наркокартела..

обновено на 16.03.18 в 20:09

Германия и Франция ще представят проект за реформи в еврозоната през юни

Финансовите министри на Франция и Германия се разбраха да изработят до месец юни пътна карта за реформи в еврозоната. Брюно льо Мер и Олаф Шолц се срещнаха днес в Париж, за да съпоставят позициите си по идеите за общ бюджет и банков съюз. Съставянето на пътната карта ще изисква „много труд“, призна Льо Мер след срещата. Германското правителство е..

публикувано на 16.03.18 в 19:39