ОПЕК повиши рязко прогнозата си за доставките на петрол през настоящата година от производители, извън картела

ОПЕК повиши прогнозата си за доставките на петрол през 2018-а година от страни, които не са членки на картела, тъй като по-високите цени на черното злато вероятно ще допринесат за по-големите добиви на шистов петрол в САЩ, съобщава агенция Ройтерс.

В своя редовен месечен доклад, Организацията на страните износителки на петрол заяви, че производителите извън ОПЕК ще увеличат доставките си с 1,66 млн. барела на ден през настоящата година (до общо 59,53 млн. барела) спрямо предишна прогноза за растеж с 1,40 млн. барела. Това представлява четвърти пореден месец, в който ОПЕК увеличава своите прогнози за добивите извън картела, като от ноември 2017-а година насам те бяха завишени с общо 870 хил. барела.

"Това ще доведе до по-високо разпределение на тримесечна база през цялата настояща година, като рекордните нива на добивите на петрол извън ОПЕК се очаква да бъдат постигнати през четвъртото тримесечие", посочи ОПЕК.

В същото време петролният картел повиши доста по-скромно своите прогнози за растежа на потреблението в световен план до 1,6 млн. барела на ден от предишна оценка за повишение с 1,59 млн. барела.

Трябва да се има предвид, че ОПЕК, Русия и няколко други производители извън картела започнаха да намаляват техните петролни доставки от януари 2017-а година насам с около 1,8 млн. барела на ден, като в последствие се договориха да удължат постигнатото споразумение до края на 2018-а година.

Това допринесе за добро нарастване на цените на петрола, като в началото на тази година петролът сорт брент поскъпна за кратко над 71 долара за барел за пръв път от 2014-а година насам. Последва обаче връщане обратно към нива около 65 долара за барел, тъй като по-високите цени доведоха до нов подем на шистовите добиви в САЩ и до ръст на общото американското петролопроизводство над 10 млн. барела на ден.


Още от категорията

В Бургас се организира конференция за норвежкия опит в изграждането на сгради по програмата за възобновяема енергия

В Бургас се организира конференция, посветена на норвежкия опит в изграждането на сгради по програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“. Тя се реаизира чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Участниците във форума ще подпишат програмно споразумение. Събитието е част от официалната програма..

публикувано на 21.06.18 в 07:49

Бойко Борисов ще открие първия Пловдивски икономически форум

Очаква се министър-председателят Бойко Борисов да открие първия Пловдивски икономически форум. Негови организатори са базираният в Атина Делфийския икономически форум и Центърът за либерални стратегии в София. Във фокуса на дискусиите са въпроси от политическата, стопанската и интелектуалната област, а също и предизвикателствата пред България, региона и..

публикувано на 21.06.18 в 07:25

Американският лек суров петрол поскъпва с над 1% след изненадващо силен спад на петролните складови запаси в САЩ

Юлските фючърси на американския лек суров петрол поскъпнаха с 1,4% към 66,29 долара за барел, след като Енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващо голям спад на складовите запаси на суров петрол в САЩ. Според EIA запасите на суров петрол се понижиха през седмицата до 15-и юни с цели 5,9 млн. барела, докато осредните..

публикувано на 20.06.18 в 18:15

Технологичният индекс Nasdaq удари нов рекорден връх след поскъпване на медийните акции

Технологичните и медийните акции допринасят за позитивен старт на търговията на Уолстрийт в сряда, като индексът Nasdaq удари за кратко нов рекорден връх само ден, след като инвеститорите в световен план бяха притеснение от ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай. Акциите на 21st Century Fox поскъпват с цели 6,5%, след като..

публикувано на 20.06.18 в 17:51
Джером Пауъл от Фед

Джером Пауъл от Фед: Солидният икономически растеж подкрепя по-нататъшно повишаване на лихвите

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви в сряда, че солидният икономически растеж в САЩ е в подкрепа за продължаване на политиката на постепенно увеличаване на лихвените проценти. "Днес, когато икономиката е силна и рисковете за перспективите пред нея са балансирани, това е в подкрепа за постепенното увеличаване на федералната..

публикувано на 20.06.18 в 17:15
Олаф Шолц и Бруно льо Мер

Германия и Франция се споразумяха за хармонизиране на корпоративната данъчна система в ЕС

Германия и Франция постигнаха съгласие за съвместно предложение за хармонизиране на корпоративния данък сред държавите-членки на ЕС, за да се повиши прозрачността и равнопоставеността на компаниите, които правят бизнес в единния блок, заяви в сряда германското министерство на финансите, съобщава Ройтерс. Финансовият министър на Германия Олаф..

публикувано на 20.06.18 в 16:36

Разширяване на дефицита по текущата сметка на САЩ в началото на годината

Дефицитът по текущата сметка, който е мерило за търговските и финансовите потоци на САЩ и респективно за американския дълг към останалия свят, се разшири през първото тримесечие на годината с 6,9% главно в резултат на по-голям дефицит при търговията със стоки, обяви в сряда Департаментът по търговия. През трите месеца до края на март..

публикувано на 20.06.18 в 16:10