Eмисия новини
от 16.00 часа

Любомир Младенов: Трябва да има различни "писти" за финансиране на български филми

Любомир Младенов

Режисьорът Любомир Младенов, който е член на журито за документалната част на София филм фест, гостува в "Радиоприемница", за да разговаряме за ролята и мястото на документалното кино днес. Повечето хора възприемат този вид изкуство като нещо, което засяга реалността, а тя не винаги е много приятна. В общия случай игралното кино те пренася в друг свят, в друга реалност, докато при документалното това не е така, изтъкна Младенов.

По отношение на неговите предпочитания, режисьорът сподели, че изпитва повече симпатии към филмите, които не се опитват да ни дадат готови отговори или да ни посочват кое е правилно и кое не е, а по-скоро се оптивта да провокират зрителите да мислят, да проявят емпатия към определени персонажи, да припознаят собствените си грижи в героите на екрана.

Любомир Младенов коментира ситуацията с финансирането на българското кино в момента, като посочи, че са необходими повече средства за едно изкуство, което очевидно се развива и заслужава да бъде подкрепяно. В много държави има и странични механизми за тази цел, докато у нас такива липсва. Младенов е на мнение, че парите за киноизкуство трябва поне да се удвоят и всеки филм трябва да може да има собствения си бюджет, тоест да има различни "писти", които да отговарят на различни желания за размера на финансиране:

Нещо трябва да се промени непременно - в закона, в начина по който се разпределят парите, в начина, по който се приемат проектите, по който се оценяват. Сега има инициатива това да стане и аз се надявам, че този път тя ще бъде доведена до край, защото през годините имаше опити много пъти, но винаги ентусиазмът беше много кратък.

Още от

Последно в Кино

Всички новини в Кино: днес | вчера

Най-четени