Алексей Пампоров: Проблемът на държавата е, че винаги реагира постфактум

Липсата на квалифицирани кадри е основен проблем, смята социологът
Снимка: БГНЕС
"В България по принцип имаме проблем с политическите програми. Дават се предизборни обещания, които не се изпълняват. На запад те са обвързани с пълен разчет на парите, хората и времето, необходими нещо да се изпълни", каза в "Нещо повече" социологът доц. Алексей Пампоров.

"По проблема с язовирите очевидно не е направен необходимият разчет. Трябва превантивно да се мисли в тази посока. Най-страшното даже не са парите. Няма човешки ресурс и това е основният проблем. С изключение на няколко общини, в обстаналите 200-220 общини няма висшисти с подходящо образование. Кризата на висшето образование в конкретни области рязко удря съответните сектори. Няма откъде да намерим кадри, за да могат съответните общини да се справят с проблемите", подчерта социологът.

"Имаме дипломи, в които никой не вярва, висше образование, към което никой не се стреми, и вече плащаме цената на тази неефективност на висшето и средното образование", смята доц. Пампоров. Според него подходът трябва да е цялостен.

"Нямаме лекари, медицински сестри, инженерни специалности, държавата не защитава своя интерес. А това не са специалности, необходими на частния сектор, съответно те потъват."

Пампоров добави, че "проблемът със свлачищата също е свързан с неграмотността. Изсичането на горите и пренебрегването на елементарни правила, липсата на навременна намеса от страна на държавата също струва много.

Проблемът на нашата държава е, че винаги реагира със закъснение", обобщи социологът.

Според Алексей Пампоров проблемът с търговското предприятие, което ще управлява язовирите, е дали няма да се оскъпи прекалено много водата.

Такова предприятие ще иска структури. Ако се върне тежък държавен монопол с тежки струттури по места, само ще имаме увеличаване на бюрокрацията, но не и конкретни решения. Трябва да има ясен разчет – кое колко ще струва и колко ще оскъпи водата. Такава политика трябва да бъде подробно разписана, каза още доц. Алексей Пампоров в интервю за предаването "Нещо повече".

Още по темата чуйте в звуковите файлове.

Още от категорията

Горски пожар обхвана над 120 дка над благоевградското село Дренково

Между 120 и 150 дка иглолистна гора е засегната от пожар, избухнал около 19 ч. вторник вечерта над благоевградското село Дренково, съобщи директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов. Огънят е възникнал в земеделски земи, но бързо е бил пренесен от вятъра към близката гора. Екипи на служба Противопожарна безопасност и защита на..

публикувано на 25.09.18 в 22:27

Жители на столичния квартал "Младост" протестираха срещу застрояването

Жители на столичния квартал "Младост" протестират срещу изграждането на нови жилищни блокове в непосредствена близост до вече съществуващи сгради.  Около 100 жители на "Младост 2"  настояха да се спре изграждането  на нови жилищни блокове и поискаха да се направи разследване на възстановената собственост на земи в района, върху които се..

публикувано на 25.09.18 в 20:39

Жителите на пет селища край италианския град Пиза са евакуирани заради пожари

Край италианския град Пиза от снощи бушуват пожари. Евакуирани са гражданите на 5 селища, летището на града е временно затворено. В района е обявено извънредно положение.  Равносметката до момента е, че са изгорели 600 хектара борови и маслинови гори, евакуирани са 5 селища или общо към 700 души,  които са настанени в спортни зали или при близки...

публикувано на 25.09.18 в 19:58

Голям пожар избухна недалеч от Пиза

Край италианския град Пиза от снощи бушуват пожари. Евакуирани са гражданите на пет селища, летището на града е временно затворено. В района е обявено извънредно положение. Равносметката до момента е, че пожарът е причинен умишлено и е изгорил 600 хектара борови и маслинови гори. Евакуирани са около 700 души, които са настанени в спортни зали и при свои..

публикувано на 25.09.18 в 19:10

Откриха високоскоростна железопътна линия между Мека и Медина

Кралят на Саудитска Арабия Салман откри тържествено високоскоростна железопътна линия между Мека и Медина, предаде Агенция Франс Прес. Прокарването на жп връзката между двата свещени за мюсюлманите града струва на саудитското кралство 7 години и 16 милиарда долара, но разстоянието от 450 километра през пристанището Джеда на Червено море вече ще се..

публикувано на 25.09.18 в 18:19
Силният вятър откърти фасадата на голям търговски център в Благоевград в оживено време.

Концесионерите на мола в Благоевград искат експертна оценка на щетите

Концесионерите на мола в центъра на Благоевград, от чиято фасада снощи паднаха стотици ламаринени плоскости, ще поискат да бъде направена експертна оценка на изпълнените преди пет години строително-ремонтни и монтажни дейности. Вчера силният вятър отнесе цялата източна стена от арт елементи и част от южната облицовка на сградата, във и около..

публикувано на 25.09.18 в 18:10

Д-р Кристина Манчева, Спешна помощ: Ежедневната употреба на алкохол води до зависимост

Ежедневната употреба на алкохол води до зависимост. Това заяви в предаването "Нещо повече" д -р Кристина Манчева от Спешната помощ в София. Тя коментира доклада на  Световната здравна организация за влиянието на спиртните напитки върху здравето, който поставя страната ни на  осмо място по употреба на алкохол.  Преди нас по употребени литри..

публикувано на 25.09.18 в 17:52