Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Пампоров: Проблемът на държавата е, че винаги реагира постфактум

Липсата на квалифицирани кадри е основен проблем, смята социологът

Снимка: БГНЕС




"В България по принцип имаме проблем с политическите програми. Дават се предизборни обещания, които не се изпълняват. На запад те са обвързани с пълен разчет на парите, хората и времето, необходими нещо да се изпълни", каза в "Нещо повече" социологът доц. Алексей Пампоров.

"По проблема с язовирите очевидно не е направен необходимият разчет. Трябва превантивно да се мисли в тази посока. Най-страшното даже не са парите. Няма човешки ресурс и това е основният проблем. С изключение на няколко общини, в обстаналите 200-220 общини няма висшисти с подходящо образование. Кризата на висшето образование в конкретни области рязко удря съответните сектори. Няма откъде да намерим кадри, за да могат съответните общини да се справят с проблемите", подчерта социологът.

"Имаме дипломи, в които никой не вярва, висше образование, към което никой не се стреми, и вече плащаме цената на тази неефективност на висшето и средното образование", смята доц. Пампоров. Според него подходът трябва да е цялостен.

"Нямаме лекари, медицински сестри, инженерни специалности, държавата не защитава своя интерес. А това не са специалности, необходими на частния сектор, съответно те потъват."

Пампоров добави, че "проблемът със свлачищата също е свързан с неграмотността. Изсичането на горите и пренебрегването на елементарни правила, липсата на навременна намеса от страна на държавата също струва много.

Проблемът на нашата държава е, че винаги реагира със закъснение", обобщи социологът.

Според Алексей Пампоров проблемът с търговското предприятие, което ще управлява язовирите, е дали няма да се оскъпи прекалено много водата.

Такова предприятие ще иска структури. Ако се върне тежък държавен монопол с тежки струттури по места, само ще имаме увеличаване на бюрокрацията, но не и конкретни решения. Трябва да има ясен разчет – кое колко ще струва и колко ще оскъпи водата. Такава политика трябва да бъде подробно разписана, каза още доц. Алексей Пампоров в интервю за предаването "Нещо повече".

Още по темата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени