Алексей Пампоров: Проблемът на държавата е, че винаги реагира постфактум

Липсата на квалифицирани кадри е основен проблем, смята социологът
Снимка: БГНЕС
"В България по принцип имаме проблем с политическите програми. Дават се предизборни обещания, които не се изпълняват. На запад те са обвързани с пълен разчет на парите, хората и времето, необходими нещо да се изпълни", каза в "Нещо повече" социологът доц. Алексей Пампоров.

"По проблема с язовирите очевидно не е направен необходимият разчет. Трябва превантивно да се мисли в тази посока. Най-страшното даже не са парите. Няма човешки ресурс и това е основният проблем. С изключение на няколко общини, в обстаналите 200-220 общини няма висшисти с подходящо образование. Кризата на висшето образование в конкретни области рязко удря съответните сектори. Няма откъде да намерим кадри, за да могат съответните общини да се справят с проблемите", подчерта социологът.

"Имаме дипломи, в които никой не вярва, висше образование, към което никой не се стреми, и вече плащаме цената на тази неефективност на висшето и средното образование", смята доц. Пампоров. Според него подходът трябва да е цялостен.

"Нямаме лекари, медицински сестри, инженерни специалности, държавата не защитава своя интерес. А това не са специалности, необходими на частния сектор, съответно те потъват."

Пампоров добави, че "проблемът със свлачищата също е свързан с неграмотността. Изсичането на горите и пренебрегването на елементарни правила, липсата на навременна намеса от страна на държавата също струва много.

Проблемът на нашата държава е, че винаги реагира със закъснение", обобщи социологът.

Според Алексей Пампоров проблемът с търговското предприятие, което ще управлява язовирите, е дали няма да се оскъпи прекалено много водата.

Такова предприятие ще иска структури. Ако се върне тежък държавен монопол с тежки струттури по места, само ще имаме увеличаване на бюрокрацията, но не и конкретни решения. Трябва да има ясен разчет – кое колко ще струва и колко ще оскъпи водата. Такава политика трябва да бъде подробно разписана, каза още доц. Алексей Пампоров в интервю за предаването "Нещо повече".

Още по темата чуйте в звуковите файлове.

Още от категорията

Плевен може да остане без автобуси до София и големите областни градове

Плевен може да остане без автобусен транспорт до София и големите областни градове, алармират от Браншовото сдружение на автобусните превозвачи. На среща в транспортното министерство, те ще поискат промяна на Наредбата за транспортните схеми на обществените превози на пътници с автобуси. Автобусните линии от Плевен до София, Ловеч, Бургас..

публикувано на 20.06.18 в 04:37

От днес започва подаването на заявления за кандидатстване в гимназиите

Започва подаването на документи за кандидатстване в гимназиите, като заявления ще могат да се подават и онлайн на сайта "прием.мон.бг". В училищата-гнезда ще се приемат и документи и на хартиен носител. Достъпът до страницата за подаване на документи е чрез входящ номер и 10-цифрен код, зaписани в служебната бележка за явяване на националните..

публикувано на 20.06.18 в 04:11

Али Акбар Салехи: Всички страни ще загубят, ако Иран бъде изолиран от Запада

Европейските предложения за спасяване на споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. след изтеглянето на САЩ не са задоволителни за Техеран. Това е заявил ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи. "Всички страни ще загубят, ако Иран бъде изолиран от Запада", е предупредил Салехи, цитиран от Ройтерс. Салехи е..

публикувано на 20.06.18 в 03:38

Канада легализира изцяло употребата на марихуана

В Канада легализираха изцяло употребата на марихуана. Предложението беше подкрепено с 52 гласа срещу 29 против в Сената. "Досега беше твърде лесно за децата ни да се сдобият с марихуана, а престъпниците да извлекат ползи. Днес променихме това", коментира премиерът Джъстин Трюдо, който обеща много сериозна регулация. Легалната продажба на..

публикувано на 20.06.18 в 03:33
Майстор-готвачът Масимо Ботура

"Остерия Франческана" отново спечели кулинарен оскар за най-добър ресторант в света

Ресторантът "Остерия Франческана" в италианския град Модена спечели т.нар. Кулинарен оскар за най-добър ресторант в света за 2018 г. Това е поредно признание за заведението на майстор-готвача Масимо Ботура, което печели наградата за втори път след 2016 г. Церемонията по връчването на кулинарните оскари се проведе в испанския град Билбао. Баският регион е..

публикувано на 20.06.18 в 03:11

СЗО: Годишно фините прахови частици от транспорта отнемат живота на 18 000 българи

Фините прахови частици от транспорта причиняват смъртта на 18 000 българи годишно. Това сочат данните на Световната здравна организация. Темата ще бъде разисквана в Министерство на здравеопазването. Българска асоциация за закрила на пациените предлагат създаване на иновативна маска за пречистване на въздуха от фини прахови частици за..

публикувано на 20.06.18 в 02:15

Ниски добиви при ечемика и пшеница с влошено качество очакват в Ямболска област

Значително по-ниски средни добиви при ечемика, в сравнение с предходната година, отчитат зърнопроизводителите в Ямболска област. При пшеницата, заради обилните валежи, се очаква и влошено качество. Със среден добив от 405 килограма от декар започна жътвата при ечемика, което е с над 80 кг по-малко в сравнение с миналата година. Очакванията и за..

публикувано на 20.06.18 в 01:10