Германската банкова асоциация очаква 20 чуждестранни банки да разширят присъствието си във Франкфурт в резултат на Брекзит

Асоциацията на чуждестранните банки в Германия очаква около 20 банкови институции да разширят присъствието си в страната в резултат на решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, съобщава Ройтерс.

След Брекзит, базираните във Великобритания банки рискуват да загубят техните т.нар. "паспортни права", които им позволяват да правят бизнес в целия ЕС от лондонските им офиси. Някои банки вече преместиха част от персонала си, или пък създадоха офиси в континентална Европа като част от техните планове за извънредни ситуации преди официалното излизане на Обединеното кралство от ЕС в края на март 2019-а година.

Това доведе до конкуренция между Франкфурт, Париж, Амстердам и Дъблин относно опитите им да привлекат банки и служители от Лондон - все още най-големият финансов център в региона.

Ройтерс цитира Щефан Винтер, който оглавява Асоциацията на чуждестранните банки в Германия (VAB) да казва, че подобно преместване на част от досегашния британски банков бизнес включва до 5000 нови работни места в Германия през следващите две години, много от които обаче ще бъдат наети на местно ниво.

Ръководената от него асоциация VAB, която представлява повече от 200 чуждестранни банки и институции за финансови услуги в Германия, очаква по-голямата част от банковите работни места да се прехвърлят във Франкфурт през следващата година.

Индивидуални екипи по проекти ще бъдат преместени още през настоящата година, като в по-дългосрочен план Щефан Винтер очаква общите активи на базираните във Франкфурт банки да се удвоят до 800 млрд. евро.

Базираните в Лондон банки вече започнаха да преместват активи в посока Париж, Дъблин, Мадрид и Амстердам, но Франкфурт, който е дом и на Европейската централна банка, изглежда се превърна в любимо място за много финансови институции, посочва Ройтерс.

Париж може би също успява да привлече колкото се може повече работни места от лондонското сити благодарение на предприетата от президента Еманюел Макрон трудова реформа, предположи Щефен Винтер. В тази връзка той отбеляза: "Сега германското правителство трябва да действа бързо в посока на реформи на трудовия пазар, тъй като Париж е вече една крачка напред".

Ройтерс напомня, че по-рано този месец банката Goldman Sachs заяви, че премества някои от високопоставените си банкери във Франкфурт във връзка с предстоящия развод между Великобритания и Европейския съюз. Британската Standard Chartered пък каза, че вече е започнала да интервюира кандидати за банкови работни места с оглед организирането на офиса ѝ във Франкфурт заради Брекзит.

Швейцарската банка UBS е заявила на служителите си, че по-голямата част от тях ще бъдат засегнати от Брекзит и ще бъдат преместени от Лондон във Франкфурт.

Ройтерс обаче цитира свой неназован източник, започнат с тази тема, според който по-голямата част от новите банкови работни места, които ще бъдат преместени във Франкфурт, вероятно няма да бъдат запълнени от банкери, които в момента работят в Лондон. "Всъщност едва 20 до 30 процента ще се преместят от Лондон във Франкфурт, като нежеланието за подобно преместване е доста високо", посочи той.


Още от категорията

Белият дом изключи официално ЕС от митата за вноса на стомана и алуминий, но само до началото на май

Белият дом направи официално изявление в което потвърди, че изключва страните - членки на Европейския съюз и още няколко държави - Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Мексико и Южна Корея от влизащите днес (23-ти март) в сила нови мита от 25% за вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий в САЩ. Управляващите във Вашингтон обаче уточниха,..

публикувано на 23.03.18 в 10:11

Китай планира да наложи мита върху американски внос на стойност до 3 млрд. долара

Китай обяви, че планира да наложи мита върху американски внос на стойност до 3 милиарда долара в отговор на митата от страна на САЩ върху китайски стоманени и алуминиеви продукти . Пекин е съставил списък със 128 американски стоки, които може да бъдат засегнати, ако не се постигне споразумение по търговските въпроси. Европейският съюз все още..

публикувано на 23.03.18 в 07:53
Доналд Тръмп подписва „президентски меморандум срещу китайската икономическа агресия“ в Белия дом. С него се налагат наказателни мита за китайски внос, които може да достигнат $60 млрд.

Тръмп обяви търговски санкции срещу Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви днес, че активира търговски санкции срещу Китай, които могат да достигнат $60 млрд. заради нарушаване на права върху американска интелектуална собственост и технологии, съобщи Ройтерс. Това става с активиране на секция 301 от търговския закон на САЩ от 1974 г., като наказателните мерки ще са под формата..

публикувано на 22.03.18 в 19:33

60% от работните места у нас в близкото бъдеще ще бъдат заети от роботи

60% от работните места у нас в близкото бъдеще ще бъдат заети от роботи, а десетки професии, свързани с рутинни дейности ще изчезнат. Данните съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на конференция на европейските работодатели у нас. Изследване на Европейската инвестиционна банка сочи, че в България компаниите не инвестират достатъчно в ново..

публикувано на 22.03.18 в 19:03
Новината за временните изключения за новите US мита съобщи американският търговски представител Робърт Лайтхайзър.

Изключват ЕС и още шест страни от наказателните US мита за стомана и алуминий

Европа и още шест страни временно ще бъдат изключени от новите американски мита за внос на стомана и алуминий, наложени от президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде АФП.  Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър заяви пред сенатска комисия днес, че Тръмп е позволил „пауза“, докато вървят преговори в търсене на по-постоянно решение...

публикувано на 22.03.18 в 17:31

Негативен старт на търговията на Уолстрийт след подновени страхове за назряваща търговска война

Подновените страхове за предстояща търговска война допринасят за негативен старт на търговията на акции на Уолстрийт, тъй като инвеститорите са в напрегнато очакване на новите митнически тарифи за редица китайски стоки, които администрацията на Доналд Тръмп планира да анонсира още днес . Инвеститорите продължават да обмислят и изхода на..

публикувано на 22.03.18 в 16:48

До 10 години роботите ще изместят хората от 800 милиона работни места

До 10 години роботите ще изместят хората от 800 милиона работни места. Тази прогноза на Института "Макензи Глобул" беше цитирана от Адриана Сукова , заместник-генерален директор в Дирекция "Заетост" на Европейската комисия. Според нея е необходима спешна реформа на системите за преквалификация и социална защита. На конференцията за „Бъдещето на..

публикувано на 22.03.18 в 16:37