Германската банкова асоциация очаква 20 чуждестранни банки да разширят присъствието си във Франкфурт в резултат на Брекзит

Асоциацията на чуждестранните банки в Германия очаква около 20 банкови институции да разширят присъствието си в страната в резултат на решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, съобщава Ройтерс.

След Брекзит, базираните във Великобритания банки рискуват да загубят техните т.нар. "паспортни права", които им позволяват да правят бизнес в целия ЕС от лондонските им офиси. Някои банки вече преместиха част от персонала си, или пък създадоха офиси в континентална Европа като част от техните планове за извънредни ситуации преди официалното излизане на Обединеното кралство от ЕС в края на март 2019-а година.

Това доведе до конкуренция между Франкфурт, Париж, Амстердам и Дъблин относно опитите им да привлекат банки и служители от Лондон - все още най-големият финансов център в региона.

Ройтерс цитира Щефан Винтер, който оглавява Асоциацията на чуждестранните банки в Германия (VAB) да казва, че подобно преместване на част от досегашния британски банков бизнес включва до 5000 нови работни места в Германия през следващите две години, много от които обаче ще бъдат наети на местно ниво.

Ръководената от него асоциация VAB, която представлява повече от 200 чуждестранни банки и институции за финансови услуги в Германия, очаква по-голямата част от банковите работни места да се прехвърлят във Франкфурт през следващата година.

Индивидуални екипи по проекти ще бъдат преместени още през настоящата година, като в по-дългосрочен план Щефан Винтер очаква общите активи на базираните във Франкфурт банки да се удвоят до 800 млрд. евро.

Базираните в Лондон банки вече започнаха да преместват активи в посока Париж, Дъблин, Мадрид и Амстердам, но Франкфурт, който е дом и на Европейската централна банка, изглежда се превърна в любимо място за много финансови институции, посочва Ройтерс.

Париж може би също успява да привлече колкото се може повече работни места от лондонското сити благодарение на предприетата от президента Еманюел Макрон трудова реформа, предположи Щефен Винтер. В тази връзка той отбеляза: "Сега германското правителство трябва да действа бързо в посока на реформи на трудовия пазар, тъй като Париж е вече една крачка напред".

Ройтерс напомня, че по-рано този месец банката Goldman Sachs заяви, че премества някои от високопоставените си банкери във Франкфурт във връзка с предстоящия развод между Великобритания и Европейския съюз. Британската Standard Chartered пък каза, че вече е започнала да интервюира кандидати за банкови работни места с оглед организирането на офиса ѝ във Франкфурт заради Брекзит.

Швейцарската банка UBS е заявила на служителите си, че по-голямата част от тях ще бъдат засегнати от Брекзит и ще бъдат преместени от Лондон във Франкфурт.

Ройтерс обаче цитира свой неназован източник, започнат с тази тема, според който по-голямата част от новите банкови работни места, които ще бъдат преместени във Франкфурт, вероятно няма да бъдат запълнени от банкери, които в момента работят в Лондон. "Всъщност едва 20 до 30 процента ще се преместят от Лондон във Франкфурт, като нежеланието за подобно преместване е доста високо", посочи той.


Още от категорията

Изненадващо подобрение на бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната през юни

През юни бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната се подобри изненадващо за пръв път от пет месеца насам, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit сред близо 5 хиляди европейски мениджъри, коeто е сякаш първи сигнал за известен икономически подем в края на второто тримесечие след доста слабото начало на..

публикувано на 22.06.18 в 12:58

НСИ: Разходите за труд в България нарастват с 6,8%, а за заплати - с 6,3% в началото на 2018 година

По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2018 година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 6,8% спрямо същото тримесечие на предходната година и след ръст с 13,2% в края на миналата година. Увеличението в индустрията е с 9,3%, в сектора на услугите..

публикувано на 22.06.18 в 12:00

Постигнато е споразумение за излизане на Гърция от спасителния план

Министрите на финансите от еврозоната се споразумяха за условията по излизането на Гърция от третата ѝ спасителна програма. Мерките бяха обявени късно снощи след продължително заседание в Люксембург.  По силата на споразумението европейските кредитори ще преведат на Гърция последен транш от 15 милиарда евро и ще удължат с 10 години погасителния срок..

обновено на 22.06.18 в 11:47
Николина Ангелкова

69% от чуждите туристи в България са от ЕС

Приходите от чуждестранния туризъм в България са 6,9 милиарда лева, заяви по време на Пловдивския икономически форум министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя декларира, че целите на министерството са България да влезе в топ 5 на страните от Югоизточна Европа като целогодишна туристическа дестинация. Основните пазари на България са страните от..

публикувано на 22.06.18 в 11:15

Ръст на гръцките облигации и акции след решението на Еврогрупата за облекчаване на дълга на страната

В петък акциите на борсата в Атина поскъпват, а доходността на гръцките облигации се понижава към четириседмични дъна, след като финансовите министри на еврозоната, известни като Еврогрупата, се ангажираха с мерки за облекчаване на огромния държавен дълг на Гърция след успешното приключване на 20-ти август на третата и последна международна..

публикувано на 22.06.18 в 11:09
Емил Караниколов

Караниколов прогнозира икономически ръст от 3,9 %

В България има икономически дисбаланс, но напоследък има инвеститорски интерес към по-изоставащите райони заради преференциите, които се дават от правителството, заяви по време на Пловдивския икономически форум Емил Караниколов. Караниколов отчете като успех на Българското европредседателство поставянето на акцент върху индустриалното..

публикувано на 22.06.18 в 10:56

Клаудио Борджи: Излизане на Италия от еврото би разрешило проблемите, но правителството няма подобни планове

Излизането на Италия от единната европейска валута ще реши много от проблемите на страната, но това не е част от плановете на настоящото правителство, заяви в интервю за италианската преса в петък високопоставен депутат от крайното-дясната партия "Лига", която е част от коалиционното управление заедно с популисткото движение "Пет звезди". "Аз..

публикувано на 22.06.18 в 10:33