Германската банкова асоциация очаква 20 чуждестранни банки да разширят присъствието си във Франкфурт в резултат на Брекзит

Асоциацията на чуждестранните банки в Германия очаква около 20 банкови институции да разширят присъствието си в страната в резултат на решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, съобщава Ройтерс.

След Брекзит, базираните във Великобритания банки рискуват да загубят техните т.нар. "паспортни права", които им позволяват да правят бизнес в целия ЕС от лондонските им офиси. Някои банки вече преместиха част от персонала си, или пък създадоха офиси в континентална Европа като част от техните планове за извънредни ситуации преди официалното излизане на Обединеното кралство от ЕС в края на март 2019-а година.

Това доведе до конкуренция между Франкфурт, Париж, Амстердам и Дъблин относно опитите им да привлекат банки и служители от Лондон - все още най-големият финансов център в региона.

Ройтерс цитира Щефан Винтер, който оглавява Асоциацията на чуждестранните банки в Германия (VAB) да казва, че подобно преместване на част от досегашния британски банков бизнес включва до 5000 нови работни места в Германия през следващите две години, много от които обаче ще бъдат наети на местно ниво.

Ръководената от него асоциация VAB, която представлява повече от 200 чуждестранни банки и институции за финансови услуги в Германия, очаква по-голямата част от банковите работни места да се прехвърлят във Франкфурт през следващата година.

Индивидуални екипи по проекти ще бъдат преместени още през настоящата година, като в по-дългосрочен план Щефан Винтер очаква общите активи на базираните във Франкфурт банки да се удвоят до 800 млрд. евро.

Базираните в Лондон банки вече започнаха да преместват активи в посока Париж, Дъблин, Мадрид и Амстердам, но Франкфурт, който е дом и на Европейската централна банка, изглежда се превърна в любимо място за много финансови институции, посочва Ройтерс.

Париж може би също успява да привлече колкото се може повече работни места от лондонското сити благодарение на предприетата от президента Еманюел Макрон трудова реформа, предположи Щефен Винтер. В тази връзка той отбеляза: "Сега германското правителство трябва да действа бързо в посока на реформи на трудовия пазар, тъй като Париж е вече една крачка напред".

Ройтерс напомня, че по-рано този месец банката Goldman Sachs заяви, че премества някои от високопоставените си банкери във Франкфурт във връзка с предстоящия развод между Великобритания и Европейския съюз. Британската Standard Chartered пък каза, че вече е започнала да интервюира кандидати за банкови работни места с оглед организирането на офиса ѝ във Франкфурт заради Брекзит.

Швейцарската банка UBS е заявила на служителите си, че по-голямата част от тях ще бъдат засегнати от Брекзит и ще бъдат преместени от Лондон във Франкфурт.

Ройтерс обаче цитира свой неназован източник, започнат с тази тема, според който по-голямата част от новите банкови работни места, които ще бъдат преместени във Франкфурт, вероятно няма да бъдат запълнени от банкери, които в момента работят в Лондон. "Всъщност едва 20 до 30 процента ще се преместят от Лондон във Франкфурт, като нежеланието за подобно преместване е доста високо", посочи той.


Още от категорията

Осигуряват близо 600 млн. лева под формата на кредити за развитието на градската среда в 39 общини

Близо 600 милиона лева под формата на кредити ще бъдат осигурени за развитието на градската среда в 39 общини. Това стана възможно, след като бяха подписани споразумения с два финансови посредника от страна на Фонда на фондовете. Публичният ресурс е над 350 милиона лева и е осигурен от оперативната програма "Региони в растеж". Останалите средства..

публикувано на 20.09.18 в 17:40

Силно позитивен старт на търговията на акции на Уолстрийт

Американските пазари на акции стартират на позитивна територия за поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите продължават да игнорират новините за последните мита и контрамита, въведени от САЩ и Китай, надявайки се, че двете водещи световни икономики в крайна сметка ще седнат на масата на преговори. Подкрепа за днешния солиден ръст на..

публикувано на 20.09.18 в 17:11

Всяка четвърта компания се страхува от фалит

Близо два месеца чака бизнесът, за да събира забавени плащания. Гражданите бавят средно с 15 дни своите задължения. Всяка четвърта компания се страхува от фалит, заради невъзможността да събира вземанията си навреме. Масово бизнесът работи с отложени плащания, а гражданите рискуват да изпаднат в задлъжнялост, поради недостига на кешова наличност...

публикувано на 20.09.18 в 16:41

Понижение на молбите за помощи при безработица в САЩ до ново 49-годишно дъно от 201 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи през последната седмица до ново 49-годишно дъно, което е пореден ясен знак за продължаващото много силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 15-и септември се понижиха с 3000 до 201..

публикувано на 20.09.18 в 16:35

КЕВР: Парното и топлата вода в София трябва да поскъпнат с 8% от октомври

Парното и топлата вода в столицата трябва да поскъпнат с 8 на сто от октомври. Това става ясно от публикуваните разчети на Комисия по енергийно и водно регулиране /КЕВР/.  Увеличението се налага, поради планираното за 1 октомври поредно поскъпване на природния газ, използван за гориво от топлофикациите. Очаква се от октомври новите..

публикувано на 20.09.18 в 16:21

130 млн. евро е обемът на германските инвестиции в България през последната година

130 млн. евро е обемът на германските инвестиции в България през последната година. Немският бизнес оценява икономическата среда у нас като стабилна и предсказуема и планира нови бъдещи проекти. С голяма конференция днес Германо-българската индустриално-търговска камара ще отбележи 25 години германска икономика в страната. Първото в света..

обновено на 20.09.18 в 15:47

Еврокомисарят за правата на потребителите на среща с финансовите министри на Дания и Естония заради „Данске банк“

Еврокомисарят по правосъдието и правата на потребителите Вера Йоурова заяви, че ще се срещне с министрите на финансите на Дания и Естония на 2-ри октомври, за да обсъди подозренията за пране на пари през естонския клон на „Данске банк“: "Искам да разбера по-добре къде са основните грешки - дали предимно в липсата на достатъчно внимание от страна..

публикувано на 20.09.18 в 15:10