Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската банкова асоциация очаква 20 чуждестранни банки да разширят присъствието си във Франкфурт в резултат на Брекзит

Асоциацията на чуждестранните банки в Германия очаква около 20 банкови институции да разширят присъствието си в страната в резултат на решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, съобщава Ройтерс.

След Брекзит, базираните във Великобритания банки рискуват да загубят техните т.нар. "паспортни права", които им позволяват да правят бизнес в целия ЕС от лондонските им офиси. Някои банки вече преместиха част от персонала си, или пък създадоха офиси в континентална Европа като част от техните планове за извънредни ситуации преди официалното излизане на Обединеното кралство от ЕС в края на март 2019-а година.

Това доведе до конкуренция между Франкфурт, Париж, Амстердам и Дъблин относно опитите им да привлекат банки и служители от Лондон - все още най-големият финансов център в региона.

Ройтерс цитира Щефан Винтер, който оглавява Асоциацията на чуждестранните банки в Германия (VAB) да казва, че подобно преместване на част от досегашния британски банков бизнес включва до 5000 нови работни места в Германия през следващите две години, много от които обаче ще бъдат наети на местно ниво.

Ръководената от него асоциация VAB, която представлява повече от 200 чуждестранни банки и институции за финансови услуги в Германия, очаква по-голямата част от банковите работни места да се прехвърлят във Франкфурт през следващата година.

Индивидуални екипи по проекти ще бъдат преместени още през настоящата година, като в по-дългосрочен план Щефан Винтер очаква общите активи на базираните във Франкфурт банки да се удвоят до 800 млрд. евро.

Базираните в Лондон банки вече започнаха да преместват активи в посока Париж, Дъблин, Мадрид и Амстердам, но Франкфурт, който е дом и на Европейската централна банка, изглежда се превърна в любимо място за много финансови институции, посочва Ройтерс.

Париж може би също успява да привлече колкото се може повече работни места от лондонското сити благодарение на предприетата от президента Еманюел Макрон трудова реформа, предположи Щефен Винтер. В тази връзка той отбеляза: "Сега германското правителство трябва да действа бързо в посока на реформи на трудовия пазар, тъй като Париж е вече една крачка напред".

Ройтерс напомня, че по-рано този месец банката Goldman Sachs заяви, че премества някои от високопоставените си банкери във Франкфурт във връзка с предстоящия развод между Великобритания и Европейския съюз. Британската Standard Chartered пък каза, че вече е започнала да интервюира кандидати за банкови работни места с оглед организирането на офиса ѝ във Франкфурт заради Брекзит.

Швейцарската банка UBS е заявила на служителите си, че по-голямата част от тях ще бъдат засегнати от Брекзит и ще бъдат преместени от Лондон във Франкфурт.

Ройтерс обаче цитира свой неназован източник, започнат с тази тема, според който по-голямата част от новите банкови работни места, които ще бъдат преместени във Франкфурт, вероятно няма да бъдат запълнени от банкери, които в момента работят в Лондон. "Всъщност едва 20 до 30 процента ще се преместят от Лондон във Франкфурт, като нежеланието за подобно преместване е доста високо", посочи той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна