Месец на Боряна Сечанова в юбилейния сезон на балет „Арабеск“

| обновено на 14.03.18 в 19:33

Продължава юбилейният 50-и сезон на балет „Арабеск“, на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски“. Месец март е посветен на творчеството на голямата българска хореографка Боряна Сечанова.

След спектакъла „Кармен колекция“на 7-и март, на 15-и март елитната българска танцова трупа за съвременен балет ще играе за своята публика „Пандора“ по музика на холандския композитор Пол ван Брюхе и българския композитор Петър Дундаков - един от най-предизвикателните проекти на Боряна Сечанова през последните 10 години, който изследва съзнанието на съвременния човек като действително вместилище на доброто и злото. На 29-и март балет „Арабеск“ ще играе отново „Ромео и Жулиета“ по музика на Прокофиев. С много успешната премиера на тази творба започна великолепно юбилейният сезон 2017/2018 г.

Чуйте в звуковия файл разговора на Росица Кавалджиева с Боряна Сечанова в предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“.

Българското национално радио ви дава възможност да бъдете сред публиката на спектакъла „Ромео и Жулиета“ на 29-и март в НМТ „Стефан Македонски“ с билети – подарък от предаването „Каста дива“. Можете да участвате в томболата като ни пишете до 21-и март на електронната поща castadiva@bnr.bg Пожелаваме Ви късмет!


Още от категорията
Кадър от филма

„Нощта, в която плувах” или връщането обратно в детството

Да си дадеш свобода и да оставиш нещата просто да се случат – може би това е усещането, което всеки от нас е имал като дете, но някак с годините е започнал неусетно да губи. Причини много – за всеки различни и достатъчно ограничаващи. Двама режисьори обаче намират начин да се върнат към това усещане и отново да си дадат свобода на действие. Дамиен..

публикувано на 23.03.18 в 19:05

„Под езика 2018“ на Моста на влюбените

„Под езика“ е проект на художника Дамян Дамянов, започнал през 2016 година в социална мрежа и мигрирал извън онлайн пространството през 2017 с изложба в НДК и книжно издание. Посветеният на кирилската азбука графичен експеримент се разраства и развива постоянно. Досега „Под езика“ включваше 60 кирилски букви, 60 идеограми и 60 определения от 60..

публикувано на 23.03.18 в 17:35

С Георги Василски до близката Румъния, на еко-маршрут с най-вкусната рибарска гозба

Сред специализираното медийно братство Жоро е от журналистите, които могат да направят и политически, икономически, и културен, екологичен коментар, при това без високопарно изхвърляне, а на достъпен за широката публика език. Когато говори за Румъния, той умее да добавя и лек балканско-дунавски нюанс, особено ако ви препоръчва достъпен и близък маршрут..

публикувано на 23.03.18 в 17:05
Кадър от филма

„Радиограмофон” – където родопската песен среща рокендрола

Наградата на публиката на „София филм фест” тази година взе „Радиограмофон” – дебютният филм на Рузие Хасанова. Създаден по действителен случай филмът ни среща с Али – баща от родопско село, който с опасност за живота си предприема тридневно пътешествие през охраняваните от армията планини, за да стигне до големия град и да купи радио за своя, обсебен..

публикувано на 23.03.18 в 16:38
Кадър от филма

Филмът „Силиконова душа”

Когато е прекалено трудно да имаш връзка с истински човек, какво правиш? „Силиконова душа” разказва за емоционалната връзка, която някои хора изпитват към своите синтетични приятелки, и какво означава това за бъдещите човешки взаимоотношения. Но това най-вече е филм за самотата, любовта, тайните и вероятно за приемането. Кои сме ние, че да съдим, кого или..

публикувано на 23.03.18 в 15:50
Асен Блатечки

Спектакъл по Стайнбек е 150-ата постановка в творческата биография на Бина Харалампиева

„Зимата на нашето недоволство” по мотиви от романа на Джон Стайнбек е най-новото заглавие в афиша на Малък градски театър „Зад канала” . Режисьор на спектакъла е Бина Харалампиева и това е 150-ата постановка в творческата ѝ биография. В този роман винаги ми е било най-интересно, че Итън Алън Хоули е един човек, който е хармонично подреден от природата..

публикувано на 23.03.18 в 14:00

„Робополицията” и свободният достъп до изкуство и информация

Как грижата за авторското право може да се превърне в инструмент за цензура? Адвокат Анна Лазарова от Цифрова република разказва защо артисти, неправителствени организации, представители на бизнеса и интернет потребители подхванаха борба срещу приемането на Член 13 от „Директива на Европейския парламент и на Съвета относно авторското право в цифровия..

публикувано на 23.03.18 в 12:34