Месец на Боряна Сечанова в юбилейния сезон на балет „Арабеск“

| обновено на 14.03.18 в 19:33

Продължава юбилейният 50-и сезон на балет „Арабеск“, на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски“. Месец март е посветен на творчеството на голямата българска хореографка Боряна Сечанова.

След спектакъла „Кармен колекция“на 7-и март, на 15-и март елитната българска танцова трупа за съвременен балет ще играе за своята публика „Пандора“ по музика на холандския композитор Пол ван Брюхе и българския композитор Петър Дундаков - един от най-предизвикателните проекти на Боряна Сечанова през последните 10 години, който изследва съзнанието на съвременния човек като действително вместилище на доброто и злото. На 29-и март балет „Арабеск“ ще играе отново „Ромео и Жулиета“ по музика на Прокофиев. С много успешната премиера на тази творба започна великолепно юбилейният сезон 2017/2018 г.

Чуйте в звуковия файл разговора на Росица Кавалджиева с Боряна Сечанова в предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“.

Българското национално радио ви дава възможност да бъдете сред публиката на спектакъла „Ромео и Жулиета“ на 29-и март в НМТ „Стефан Македонски“ с билети – подарък от предаването „Каста дива“. Можете да участвате в томболата като ни пишете до 21-и март на електронната поща castadiva@bnr.bg Пожелаваме Ви късмет!


Още от категорията

Излезе книгата "Дядо Добри – светецът от Байлово"

Книгата „Дядо Добри – светецът от Байлово“ от днес вече е по книжарниците. Историята е написана от журналиста Борислав Радославов. В интервю за предаването „Нещо повече“ той каза: „Човек трябва да се е потопил и да е вникнал в неговата мисия, за да може да бъде част от нея и да може да я предаде на читателите. /…/ Дядо Добри ми каза "Направи..

публикувано на 19.06.18 в 18:08
Св. Кирил (вляво) и св. Методий

С ново име в служба на Бога

• По стара традиция при замонашване или встъпване в свещена степен светското име на човека се заменя с духовно. Какъв е символът на „прекръщаването“, кой  и как прави избора и кога промяната е задължителна. В немногото запазени средновековни ръкописи се срещат отделни случаи, в които се посочват и двете имена на духовника. Две от най-значимите фигури в..

публикувано на 19.06.18 в 17:10

Изкуството на песента акустично

Музикален формат, превърнат в спектакъл, който включва песни на Кирил Калев от трите му авторски албума, ни очаква на 21 юни от 19.30 на сцената на „Сити Марк Арт център” в София. Зад заглавието „Изкуството на песента акустично” се крие богата ретроспектива от песенното творчество на български и световни музиканти и поети. Специални гости на..

публикувано на 19.06.18 в 16:28

За пети път – "Срещи на младото европейско кино"

От днес до края на седмицата кино "Одеон" и Френският институт ще бъдат домакини на петия фестивал "Срещи на младото европейско кино". За организатора Ралица Асенова тазгодишното издание е съчетание от най-новото европейско творчество с кинообразователни инициативи, срещи за всички любители на киното с музика и архивни кадри. За първи път в..

публикувано на 19.06.18 в 16:25

Преследвачът на насрещния вятър

Това е четвъртата поетична книга на Росен Желязков. За словото си той твърди, че е преживяно и магическо. А за литературата го открива Калин Терзийски. Премиерата е довечера /(19 юни) от 18.00ч. в галерия – книжарница „София прес”. Чуйте в „Артефир” поканата на Калина Бъчварова - издател и на Калин Терзийски - редактор на книгата „Преследвачът..

публикувано на 19.06.18 в 16:14

Ателиета с различни чуждестранни водещи е новата инициатива в Театрална работилница "Сфумато"

Ателиета с различни чуждестранни водещи е новата инициатива в Театрална работилница "Сфумато". В предаването „12+3“ Стефан Иванов – драматург и поет, разказа: „В тазгодишното издание на „Малък сезон“ в "Сфумато" има много чуждестранни участници. Заедно с Ясен Василев – поет и драматург, се свързахме с различни компании, трупи и артисти. Много..

публикувано на 19.06.18 в 15:55

В "Двор на кирилицата" в Плиска ще бъдат открити паметници на Св. Паисий Хилендарски и на Никола Вапцаров

В културно-историческия комплекс "Двор на кирилицата" в град Плиска ще бъдат открити паметници на Свети Паисий Хилендарски, когото днес църквата почита, и на Никола Вапцаров – по повод 65 години от удостояването му посмъртно с международната награда за мир. Това съобщи Светла Барякова, директор на музейния комплекс в Банско: "В алеята на..

публикувано на 19.06.18 в 13:59