Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между 80 и 100 процента от насажденията с праскови по поречието на Тунджа до Сливен са измръзнали

Снимка: БГНЕС

Между 80 и 100 процента от насажденията с праскови по поречието на Тунджа в района на Сливен са измръзнали и собствениците настояват за компенсации от държавата. За "Хоризонт" директорът на Областната дирекция "Земеделие" Тодор Братанов съобщи, че обезщетения могат да получат само стопаните с изцяло провалена реколта.

Очаква се да бъде сформирана комисия, която да направи оглед на щетите в овощните градини, каза Тодор Братанов. Той призова стопаните да подават заявления в областната дирекция:

"От вчера приемаме заявления, всъщност ние постоянно приемаме, но от вчера вече имаме подадени няколко заявления. Предстоят огледи на трайните насаждения."

Стопаните изразиха опасения, че ако има изсъхнали дървета и градини, това ще е фатално за бранша и отново настояха за обезщетения:

"Да ни признаят пораженията и да платят едно обезщетение. В порядъка на около 200 лева, са платили миналата година за кюстендилските череши, което наистина е крайно недостатъчно."

В момента в Сливенско площите засадени с прасковени насаждения са около 20 хиляди декара, но все още не е ясно колко от тях са засегнати от студовете.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна