Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнопроизводителите са против законопроекта за регулиране на икономическите дейности с нефт

Снимка: БГНЕС

Подписите на 32 депутати от всички парламентарни групи стоят под законопроект за регулиране на икономическите дейности с нефт и нефтопродукти, който днес влиза за разглеждане в Комисията за борба със сивата икономика и контрабандата.

Проектът предвижда задължителна регистрация на всички фирми, които искат да търгуват, превозват и складират течни горива. Освен това се предвижда фирмите да доказват солиден собствен капитал и да предоставят солидни банкови гаранции в полза на държавата.

Земеделците се събират днес, за да формират окончателната си отрицателна позиция по този проект.

„Този закон за нас е репресивен“, каза в интервю за предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ Мариела Йорданова, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

„Спецификата на земеделското производство е такава, че ние няма как да отговорим на разпоредбите на този законопроект, защото имаме препятствие от административен и инфраструктурен характер. Изисква се да бъдат регистрирани обектите по Закона за устройство на територията, а голяма част от стопанствата са извън урбанизираната територия“, обясни тя.

Йорданова приветства намерението на депутатите за борба със сивата икономика и контрабандата и каза, че зърнопроизводителите са били част от инициативите за борба с тези сиви практики.

„Изненадани сме обаче, че ние земеделците сме включени в обхвата на този закон. Това е реанимация на първоначалния вариант на злополучната наредба № Н-18, която принуди земеделците да излязат по пътищата да протестират. Ние сме разтревожени. Имаме готовност за сериозни действия, за да си защитим интересите“, подчерта зам.- председателят на НАЗ.

„Нямаме никакъв икономически интерес да злоупотребяваме с гориво, защото си възстановяваме ДДС. Ние имаме нотифицирана помощ за възстановяване акциза върху горивата. Нашият интерес е всеки един литър да бъде на светло и да бъде употребен за селскостопански нужди. Всичките ни фактури отиват в НАП и сме проверявани за едно и също нещо най-малко по три пъти“, каза още Мариела Йорданова.

Цялото интервю с Мариела Йорданова можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени