Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Резултатите от местните избори в Белград могат да предизвикат предсрочни парламентарни избори в Сърбия, пишат местни издания. За ново гласуване за парламент се обявиха вицепремиерът Небойша Стефанович, отделни депутати от управляващата Сръбска прогресивна партия и част от опозицията, пише белградският вестник "Вечерние новости".

Резултатите създадоха нова политическа сцена, която е съставена от Сръбската прогресивна партия и Социалистическата партия на Сърбия, а от друга - от опозицията, която премина изборната бариера, пише" Новости".

Основна тема в Македония е приемането на албанския за втори официален език в страната и отказа на президента Георге Иванов да подпише законовите промени. "Този закон е израз на тиранията на парламентарното мнозинство над мнозинството граждани на Република Македония", цитира "Нова Македония" обръщението на президента.

Западни издания акцентират върху обявените от британския премиер Тереза Мей мерки срещу Русия заради отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал. След Брекзит Мей не може да разчита на Тръмп и Европа срещу Русия и Путин го знае, гласи коментар в "Гардиън".

Кремъл няма нищо общо с опита за убийство на Скрипал. По същия начин Москва няма общо с анексирането на Крим, отбелязва иронично вестник "Файненшъл таймс".

Имаме само един живот, за да оценим великия дизайн на вселената, цитира "Индипендънт" починалия вчера физик Стивън Хокинг. Професорът от Кеймбридж ще остане в историята с яснотата, с която предаваше някои от най-сложните мистерии на вселената, допълва изданието.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени