Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цифровизацията е възможност, но има и риск от социална изолация (обобщение)

Цифровата трансформация е уникална възможност за икономически растеж и иновации. В целия този процес от особено значение е свързаността между отделните региони, защото цифровизацията е възможност, но и риск за повече социална изолация, риск за повече бедност и за повече периферизация на регионите, подчертава комисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел.

"Цифрите са изключително стряскащи: 80 милиона европейци никога не са използвали интернет, а ние говорим за блокчейн, за изкуствен интелект.  Само 37 % от работната сила в Европа има основни цифрови умения, знаем, че след 2020 година 90 % от работните места ще изискват такива цифрови умения. Днес разликата между градски и селски райони е изключително голяма все още, докато 76 % от домакинствата в градските райони имат добра свързаност, тя пада под 40 % в селските райони", казва българският комисар.

Европа, заедно с регионите и държавите членки, прави така, че процесите да се ускорят. Интернет да достига до всички региони и много силна и движеща сила за това има Комитетът на регионите, посочва  Мария Габриел. И добавя: "Сега е моментът да инвестираме. От юни месец 2018 година даваме възможност за трансграничен стаж на до 6 000 хиляди студенти в Европа да могат да видят с какво новите технологии ще им донесат перспектива за работни места.“

Безплатен интернет за общините в Европа

На 20 март ще стартира проектът WiFi4EU за безплатен безжичен интернет на общините в цяла Европа, с бюджет от 120 милиона евро. 

"Визираме да покрием между 6 000 - 8 000 общини. Принципът ще бъде "първи дошъл, първи обслужен" и затова разчитам на активността на българските общини, на всички общини в Европа. Веднъж регистрирал се в една от точките, си автоматично регистриран във всички останали, които ще бъдат в Европа. Ето възможност за малки населени места да привлекат вниманието към себе си."

Мария Габриел с мерки за жените предприемачи

Във връзка с Международния ден на жените българският еврокомисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел предложи мерки, политики и действия, с които да се преодолее ниският брой на жените предприемачи в Европа.

Тя се ангажира със стратегия за жените в технологиите, която да насърчи участието на жените в развитието на цифровия сектор и в процеса на цифрова трансформация на европейската икономика изобщо.

„Бихме искали повече жени и момичета да имат достъп до технологиите и да избират образование, което после да им даде възможност да развият своя потенциал в тази област“, заяви българският еврокомисар Мария Габриел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!