Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Словения подаде оставка

Словенският премиер Миро Церар
Снимка: БТА

Словенският премиер Миро Церар подаде оставка късно снощи, след като Върховният съд анулира референдум, на който бе одобрен жп проект за 1 млрд. евро, предаде БТА.

„Сили от миналото не ни позволяват да работим за бъдещите поколения“, заяви Церар на пресконференция, часове след решението на съда.

„Взех решение, което всеки заслужаващ доверие политик би следвало да вземе в подобна ситуация“, каза още премиерът и добави: „Вие (гражданите) ще имате възможност на изборите да отсъдите кое е правилно и кое – грешно и кой заслужава вашата подкрепа“.

По-рано в сряда Върховният съд анулира резултатите от референдума през септември 2017 г., подкрепил най-големия инвестиционен проект на левоцентристкото правителство – обновяване на транспортни връзки с адриатическото пристанище Копер. Той предвиждаше изграждане на нова жп линия към единственото голямо търговско пристанище на малката членка на Евросъюза, посочва АФП.

Според съда правителството не действало безпристрастно, като харчило публични средства при агитацията в подкрепа на проекта, който Церар се надяваше да стартира преди това лято.

По думите на премиера коалиционните партньори от дълго време се опитвали да подкопават проекти. Той не назова обаче конкретни партии или програми.

Правителствената коалиция, която пое властта през септември 2014 г., включва освен Партията на модерния център на Церар, партия „Социалдемократи“ и Демократичната партия на пенсионерите (ДеСУС).

Церар ще остане на поста до съставянето на ново правителство. Очакваше се изборите в Словения да се състоят през юни и не е ясно дали оставката на премиера ще доведе до изтеглянето им за по-ранен срок, отбелязва Ройтерс.

В социологическите проучвания партията на Церар изостава зад три други политически партии, като води листата на Марян Шарец, която никога преди не е била в парламента.

Словенски учители по-рано вчера проведоха втората си еднодневна стачка с искане за по-високи заплати. Други държавни служители също настояват за солидни увеличения на заплащането на труда.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени