Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отлага се срещата на турския външен министър с държавния секретар на САЩ

Мевлют Чавушоглу – външен министър на Турция
Снимка: БГНЕС

Насрочената за 19 март среща на американския държавен секретар с турския външен министър се отлага поради отстраняването на Рекс Тилерсън от поста му.

Говорителят на Министерството на външните работи Хами Аксой не посочи друга възможна дата за планираната среща. Вчера турският външен министър Мевлют Чавушоглу намекна от Москва за възможно отлагане на разговорите с американската страна. Той направи това по време на пресконференция, след като заедно с руския му колега Сергей Лавров участваха в шестата сесия на Съвместната руско-турска комисия за стратегическо планиране. 

Очакваше се по време на разговорите между Мевлют Чавушоглу и Рекс Тилърсън особено внимание да бъде отделено на въпроса за Манбидж. В сирийската провинция, редом със сили на сирийските кюрди, има и американски войници и Анкара настоява за тяхното изтегляне и спиране на американската подкрепа за кюрдските Сили за народна защита.

Миналата седмица американски и турски технически комитети обсъждаха въпроса във Вашингтон по време на своята първа среща. След посещението на бившия американски държавен секретар Рекс Тилърсън в Анкара през февруари бяха формирани 3 работни групи, които да обсъждат спорните въпроси между страните, включително ситуацията в Ирак, Сирия и турското искане за екстрадиция на проповедника Фетуллах Гюлен.

Вчера турски прокурори поискаха 35 години затвор за американския пастор Андрю Брънсън за шпионаж и подпомагане на организацията на Фетуллах Гюлен и ПКК.

Свидетелство за напрежението в отношенията между Анкара и Вашингтон е и фактът, че Съединените щати не са изпратили свой посланик от октомври миналата година, когато изтече мандатът на посланик Джон Бас. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени