Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърватия и България отчитат увеличение на туристообмена

Хърватия
Снимка: БГНЕС

България и Хърватия констатират увеличение на туристообмена. Сред чуждестранните туристи хърватските са на 35-о място по численост у нас и през миналата година отбелязват ръст от над 26 на сто. Хърватия попада на 20-о място сред избираните дестинации за пътешествия от българските туристи. През тази година се очаква взаимният интерес да нараства, като туроператорите предлагат разнообразни нови програми.

Българските туристи в Загреб се увеличават с всяка година, със задоволство отбелязва Лука Бенко от туристическата организация на града:

"През 2017 година имахме 33 000 пристигания от България, а туристите са реализирали повече от 44 000 нощувки, което е забележително число за българския пазар. Българите са на 11-о място по брой сред останалите чуждестранни туристи. Загреб е разположен на пътя за Централна Европа и обикновено, когато българите пътуват към Венеция, Милано или в посока Унгария, остават една нощ в Загреб. Пролетта или есента е предпочитаното време за пътуване в Хърватия".

През тази година туроператорите предлагат нови посоки за пътешествия до Хърватия, съобщи Емилия Владимирова, представител на туроператорска агенция:

"Има чартърна програма, която е до Истрия. Това място не е толкова познато, поради липсата на регулярни полети, но притежава изключително красиви заливи и градчета".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мила Младенова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени