Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Космосът: далечен, но все по-близък

БНР Новини
НАСА празнува своя 60-ти рожден ден
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази година НАСА празнува своя 60-ти рожден ден. Американската космическа агенция е създадена в разгара на Студената война. След изстрелването на „Спутник 1“ през 1957 година, президентът Айзенхауер решава, че трябва да направи необходимото, за да не се окажат САЩ губещи в процеса на космическата надпревара. И през 1958-а е изстрелян първият американски сателит „Експлорър 1“.
Разговаряме с астрофизика д-р Владимир Божилов за постиженията на американската космическа агенция, както и за нейните нови проекти, свързани с екзопланетите, с първата мисия до нашата централна звезда - „Слънчева сонда плюс“, с изграждането на инфраструктура за дългосрочни проучвания и пилотирани полети на Луната и Марс.
„Златното сечение“: председателят на фондация „ELEVATE” Момчил Кръстев за събитието, свързано с гостуването на Бас Ландсдорп, основател и лидер на водещата частна инициатива „Марс Уан“, медиен партньор на което е  БНР. С участието и на астронома Тихомир Димитров, който ще се включи в това събитие с представянето на първата космическа академия за деца у нас.   
„Вечният двигател“: Велимир Попов от обсерватория “Ирида“ за две снимки, направени от екипа на обсерваторията и качени на сайта за астрофотография на НАСА и Мичиганския технологичен университет.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна