Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Златното руно. Пътят на аргонавтите" – пътешествие в древността

4
Снимка: БГНЕС

Над 60 експоната от частната колекция на Васил Божков ще поведат посетителите на приказно приключение с аргонавтите. Златни и сребърни източни съдове, ритони, ритуални сребърни позлатени съдове, погребални дарове, обредни сервизи – това са само част от артефактите в изложбата "Златното руно. Пътят на аргонавтите", която се открива утре в Националната галерия. 

16 от предметите се срещат с публика за първи път, като по-значимите от тях са два сребърни съда с образа на Тезей, сребърна амфора-ритон със зооморфни дръжки и централният предмет в експозицията – сребърен кантарос със златни детайли, със сцена, изобразяваща жертвоприношение на овен. 

Един от кураторите на изложбата Елка Пенкова – специалист по тракийска и антична история и археология, разказа в предаването "12+3":

"Аргонавтите са поколение или две (тук има спорове) преди героите на Троянската война. Там са бащите на известните герои и проследихме пътя на аргонавтите. Там, където те спират или минават – с прекрасните експонати, една част от които нямат аналози в света. Ние показваме обичаите на народите, през чийто територии преминават. Тук са и траките. Виждаме аргонавтите, сред които е и тракиецът Орфей, който води аргонавтите по пътя им към Самотраки, предаваме Делфи – в Делфи всеки, който тръгне на дълъг път, винаги иска посвещение, за да стигне до Колхида. Това е тогавашният познат свят".

Директорът на Националната галерия Слава Иванова обясни, че визуалният материал на изложбата напълно се вписва в профила на културната институция:

"Говорим наистина за много високи образци, за произведения на изкуството на бронзовата и античната торевтика и то от един много широк географски реал, което също отговаря на нашия профил. Знаете, че ние притежаваме една колекция от световно изкуство, също от Азия, от Африка. В този смисъл тази изложба напълно се вписва в това, което представляваме като институция и в нашият профил".

Колекцията на Васил Божков се състои от над 3000 предмета на античното изкуство, постъпвали през годините от 2005 до днес. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени