Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп потвърди назначаването на Лари Кудлоу за шеф на Националния икономически съвет

Лари Кудлоу
Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че известният финансов коментатор на телевизия CNBC Лари Кудлоу е неговият избор за нов директор на Националния икономически съвет (НИС) към Белия дом.

Не е изненада, че назначението беше обявено от Тръмп посредством съобщение в Тиутър.

"Лари Кулоу ще бъде моят главен икономически съветник като директор на Националния икономически съвет. Нашата страна ще има много години на велик икономически и финансов успех, с ниски данъци, нямащи равни на себе си иновации, честна търговия и растяща непрекъснато работна сила", туитна президентът на САЩ в четвъртък.

Избирането на Лари Кудлоу на този пост беше факт след подадената през миналата седмица оставка от банкера ветеран Гари Кон в знак на несъгласие с решението на американския президент на наложи високи мита върху вноса на стомана и алуминий в САЩ.

Любопитно е да се отбележи, че и самият Кудлоу също публично изрази несъгласието си с новите митнически тарифи. Доналд Тръмп обаче заяви преди дни, че известният финансов коментатор от CNBC ще промени своето мнение и в крайна сметка ще започне да гледа на митническите тарифи като на полезен инструмент за предоговаряне на търговски сделки.

"Ние не постигаме съгласие по всичко, но в този случай мисля, че това ще е за добро. Искам да разполагам и с различно мнение", заяви Тръмп пред репортери малко по-рано през седмицата.

Агенция Ройтерс напомня, че 70-годишният Лари Кудлоу е дългогодишен приятел и един от най-ранните поддръжници на президентската кампания на Тръмп през 2016 година. Преди много години той беше икономически съветник на бившия републикански президент Роналд Рейгън и след това прекара голяма част от времето си на Уолстрийт, преди да се превърне в разпознаваемо лице по една от водещите финансови телевизия CNBC.

Самият Лари Кудлоу потвърди още в сряда вечерта, че е приел поста на директор на Националния икономически съвет към Белия дом. В обширно интервю по телевизия CNBC, той заяви, че е поддържник на политиката на силен долар, тъй като вярва, че добрата икономическа политика включва "силен и стабилен долар".

"Една велика страна се нуждае от силна валута. Нямам причина да вярвам, че президентът Тръмп не подкрепя политиката на силен и стабилен долар", посочи Кудлоу и допълни: "Не казвам, че доларът трябва да поскъпне с 30%, просто нека останалият свят да знае, че ще запазим стабилна световната международна резервна валута, като това създава увереност и у дома".

В същото интервю новият шеф на Националния икономически съвет заплаши Китай, че може да очаква от САЩ и от други държави предприемането на твърда позиция по отношение на неговата международна търговия.

Лари Кудлоу също така отбеляза, че първоначално се е противопоставил на наложените митнически тарифи върху вноса на стомана и алуминий, но в последствие е омекотил позицията си, след като е видял, че Белият дом е предложил изключения по отношение на Канада и Мексико, както и за други страни, които желаят да договарят по-благоприятни за САЩ търговски позиции.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени