Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата “Златното руно. Пътят на аргонавтите” представя непоказвани предмети от древността

Включени са златни и сребърни източни съдове, ритони, ритуални сребърни позлатени съдове, обредни сервизи

Шейсет и два експоната от колекция Васил Божков ще поведат посетителите на Националната галерия - Двореца, от 16 март до 10 юни 2018 г. на приказно приключение с аргонавтите. Включени са златни и сребърни източни съдове, ритони, червенофигурни вази, ритуални сребърни позлатени съдове, обредни сервизи.

За първи път пред публика се представят шестнайсет предмета, като по-значимите от тях са сребърният ритон със скулптирана фигура на стар Силен, два сребърни съда с образа на Тезей, масивен златен кантарос от ХІІ-Х в. пр. Хр. и централният предмет в експозицията - сребърен кантарос със златни детайли, със сцена, изобразяваща жертвоприношение на овен.
 

“Златното руно. Пътят на аргонавтите” - така е озаглавена изложбата, която представя експонати от колекцията на Васил Божков. По думите на Анастасиос Сидерис, главен куратор на колекцията, "изложбата показва металообработването в древността не само в Европа, но и в света.

Предметите, включени в нея тръгват от ранния неолитен период и стигат до ранното Средновековие, като са представени различни култури: тракийска, гръцка, персийска, етруска. Металните вази са в основата на колекцията, като в изложбата са показани някои от най-ценните експонати в световен мащаб".

Любава Конова, която заедно с Елка Пенкова са куратори на експозицията, обяснява че избират темата на изложбата "Златното руно. Пътят на аргонавтите", съобразявайки я с предметите, които ще бъдат показани.

За зрителите, които ще посетят изложбата, организаторите са предвидили и издаване на брошура, която ще ги води в пътешествието на аргонавтите, казва Любава Конова.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна