Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на акциите, търгувани на Уолстрийт, след като Белият дом омаловажи рисковете за търговска война

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските акции поскъпват в четвъртък, след като търговският съветник от Белия дом - Питър Наваро заяви, че наложените от САЩ мита за вноса на стомана и алуминий няма да доведат до търговска война.

Твърдият подход на президента Доналд Тръмп по отношение на световната търговия, включително въвеждането на нови мита за вноса на стомана и алуминий, няма да предизвика непременно ответни мерки от търговските партньори на САЩ, посочи през телвизия CNBC Питър Наваро, който е ръководител на Национален съвет за търговия към Белия дом.

Омаловажаването на рисковете от търговска война доведе до ръст на акциите на американските технологични и индустриалните компании, които в последно време бяха подложени на най-силен натиск от продажби.

Корпорациите, особено промишлените компании, бяха подложени на натиск от протекционистките политики на Тръмп, като през последни дни се заговори, че ще бъдат наложи и мита в размер на 60 млрд. долара годишно за близо 100 стоки, внасяни от Китай. В същото време от Белият дом настояват властите в Пекин да предприемат мерки за съкращаване с 100 млрд. долара на огромния китайски търговски излишък със САЩ.

След изказването на Питър Наваро индексът на сините чипове DJIA нарасна с цели 280 пункта към 25 053 пункта, преди да стабилизира малко под важното психологическо ниво от 25 000 пункта, повишавайки се в рамките на деня с 0,95%.

Широкият индекс S&P500 се повишава с 0,25% към 2755 пункта, а технологичният индекс Nasdaq се колебае около 7500 пункта - недалеч от вчерашното ниво на затваряне около 7496 пункта.

Най-солиден ръст от около 0,7% бележи индексът на S&P, включващ индустриалните компании, като това представлява негово първо повишение през последните четири сесии на търговия.

Акциите на водещи компании като General Electric, 3M и Caterpillar поскъпват с около и над 1%, като дори и акциите на Boeing вече излизат на зелена територия, нараствайки с 0,4%, след като при старта на днешната търговия те се понижиха с над 0,5% на фона на притеснения за негативният ефект от вносните мита за стомана и алуминий върху самолетостроителния гигант.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени