Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Турция няма да се изтегли от Африн, докато не завърши работата си там

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Така президентът на страната Реджеб Ердоган отговори на декларацията на Европейския парламент, че е сериозно загрижен за ескалацията на обстановката в Африн.

Реджеб Ердоган беше категоричен, че Европарламентът няма какво да каже на Турция по въпроса. Турския лидер подчерта, че страната не е „момче за шамари“, а държава със собствена воля. „В страната ми в момента сме приели като гости 3,5 милиона сирийци. Каква част от тежестта сте споделили, че да ни кажете това“, добави Ердоган.

В друга реч пред ученици той отново защити идеята османотурският език да се изучава в училищата в страната. Президентът на Турция призова собствениците да сменят имената на магазините си, ако те не са турски, и нарече „лоша привичка“ „болестта“ да се използват чуждици. 

Междувременно остра реакция срещу резолюцията на евродепутатите демонстрира и турският министър на европейските въпроси Йомер Челик. Според него тя е невежествена и е „едно от най-лишените от визия решения на Европарламента в последните години“. По думите му призивът Анкара да се изтегли от Африн е открита подкрепа за „терористите“ и пренебрегва турските тревоги. Според министър Челик позоваването на резолюцията на цивилните жертви е двоен стандарт, тъй като Турция е приела на своя територия милиони бежанци. Той допълни, че какъвто и етикет да сложат, Партията демократичен съюз и Силите за народна защита са терористични организации. Йомер Челик се закани, че операцията ще продължи до ликвидирането на терористите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени