Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хр. Панчугов: Каквото и обединение да започне в десницата, то ще катастрофира като Реформаторския блок

Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

"Несериозно е да се смята, че около позицията на няколко партии по отношение на едно правителство или един субект, какъвто е ГЕРБ в рамките на това правителство, може да се изгради трайно обединение, което да даде увереност на българския десен избирател, че ще бъде представляван в един следващ парламент. Така беше създаден и Реформаторския блок". Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ политологът и председател на „Синьо единство“ Христо Панчугов.

"За пореден път, без да се отчитат грешките, каквото и обединение да започне в българската десница, то ще катастрофира като Реформаторския блок. Изборите, които минаха, ясно показаха недоверието, което българските десни избиратели изпитват към подобен тип обединения. Нито форматът на Радан Кънев, нито Реформаторският блок успяха да прескочат бариерата за влизане в парламента именно по тази причина – те не дадоха отговор на въпрос какво ги събира и какво ги разделя като политически цели и визия", заяви политологът.

Според него българското общество не е двуполюсно и не може да бъде разделено между ГЕРБ и БСП. Основният проблем обаче е, че българските граждани не виждат алтернатива на това, което се случва в българската политика: "Абдикирайки от воденото на смислен политически разговор за обединение около принципи и около промяна на българския политически процес, всъщност се обслужват ГЕРБ и БСП. Те остават непредизвикани на това поле и се опитват да наложат този двуполюсен моден като някаква форма на стабилност, без значение колко вредно би било това за българския политически процес и ценности, към които България е избрала да се присъедини".

Според Панчугов, президентът Румен Радев не би взел решение за политически проект и участие на парламентарни избори: "Съмнявам се, че такова нещо ще се случи. Силно се съмнявам, че той самостоятелно ще вземе такова решение." 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!