Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дойче банк завиши оценката за финансовата си загуба през 2017 година до 751 млн. евро

Въпреки по-високите загуби, германската банка е раздала бонуси за цели 2,3 млрд. евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък Дойче банка публикува своя окончателен финансова доклад за 2017-а година, като отчете доста по-висока загуба за миналата година от предварителната оценка.

Според одитираните резултати, цитирани от Ройтерс, водещата германска кредитна институция е излязла през 2017-а година на нетна загуба от 751 млн. евро.Tова е доста над нетната загуба за 512 млн. евро, според предварителните и неодитирани резултати на банката, публикувани в началото на миналия месец.

Преизчислението е в резултат от корекция на оценката на т.нар. "отсрочени данъчни активи" на германската банка в Обединеното кралство. Това представляват минали кредити и удръжки, които дружествата могат да използват за компенсиране при бъдещи плащания на данъци.

Освен това Управителният и Надзорният съвет на Дойче банк ще предложат на нейното годишно общо събрание да бъде раздаден дивидент от 11 евроцента за всяка една акция. Трябва да се има предвид, че за 2015-а и 2016-а години банката раздаде дивидент за общо 19 евроцента на акция.

От банковата институция заявиха, че остават ангажирани с целта да постигнат нетна печалба и изплащане на конкурентен дивиденти за настоящата финансова и календарна година.

Според последния финансов отчет, броят на служители в Дойче банк е намалял през 2017-а година с 2209 (или с 2,25) до общо 97 535 служители.

За изминалата година, заплатата на главния изпълнителен директор Джон Краян на най-голямата германска банка пък е била в размер на 3,4 млн. евро. В същото време се оказа, че Дойче банка е изплатила за 2017-а година бонуси за цели 2,3 млрд. евро, което е четири пъти по-голям сума, отколкото бонусите, които бяха раздадени през 2016-а година, въпреки че банката отчете по-голям нетна загуба за миналата година.

Въпреки по-голямата от очакваното нетна загуба за 2017-а година, акциите на Дойче банк поскъпват с 0,5% в началото на днешната търговия във Франкфурт, която стартира по-късно от обичайното поради технически причини.

Говорител на Deutsche Boerse заяви, че търговията се забавила поради проблем със свързаността и за да се осигури стабилен равноправен достъп на всички участниците на пазара до системата за търговия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени