Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие окончателните промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата

Снимка: БТА

Народното събрание прие окончателните промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата. С тях се въвежда изискването министъра на транспорта да издава разрешение за поставяне на реклами и преместваеми обекти в територията, използвана за пристанищни услуги.

От левицата оспориха предложения режим за поставяне на временните обекти. Николай Тишев коментира, че излишно се натоварва министърът на транспорта с подобни функции:

„За да поставиш едно щендерче - метър на метър, за първи март, с мартенички, пред административната сграда, на което и да е пристанище, ти трябва да искаш разрешение на министъра…“, каза той.

Иван Вълков от ГЕРБ обясни, че са предвидени два варианта за издаване на разрешения:

„Единият, в който те са свързани с технологичния процес на самото пристанище - става дума за кабинки или пък за съответни съоръжения по сигурността. Тогава разрешение дава капитанът на пристанището. А тогава, когато съоръженията са съгласно Закона за устройство на територията за преместваеми обекти или рекламни информационни съоръжения, тогава вече разрешение се дава от министъра на транспорта или упълномощено от него лице“, поясни Вълков.

Промените предвиждат още МС да приеме национален план за търсене и спасяване в български води.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени