Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова: Най-голямата държавна ядрена компания в Китай проявява интерес към АЕЦ "Белене"

Снимка: БГНЕС

Докладът на работната група, която анализира ситуацията за изграждането на АЕЦ "Белене", трябва да е готов до 30 юни, съобщи в кулоарите на парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Китайска компания е проявила интерес да инвестира в проекта, съобщи тя по време на на парламентарния контрол:

"Налице е писмо от най-голямата държавна ядрена компания в Китай "Си Ен Си". То е от средата на месец февруари. През изминалата седмица Европейската инвестиционна банка също заяви, че проявява интерес към възможността да финансира един такъв проект, разбира се, с доста условности, свързани с това как той ще бъде структуриран чисто финансово".

"Окончателните резултати от предпроектното проучване около изграждането на газовия хъб "Балкан" ще бъдат ясни до 4 месеца. Договорът за извършването на това проучване вече е подписан", коментира още министър Петкова и добави:

"Това е, наистина, един добър проект, който се подкрепя и от Европейската комисия. Смятам, че това е проект, който ще допринесе за диверсификацията на източните маршрути за доставка на природен газ и най-вече за това цената на природния газ да бъде наистина пазарна, конкурентна".

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени