Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на февруарската инфлация в еврозоната до 14-месечно дъно от 1,1 на сто

Инфлацията в еврозоната се забави през февруари за трети пореден месец, достигайки 14-месечно дъно, показват окончателни данни на Евростат, които са по-слаби от предварителната оценка на европейската статистика и вероятно ще подсилят предпазливата позиция на ЕЦБ относно бъдещето на програмата за покупки на еврооблигаци, известна като "количествени улеснения".

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през февруари с 0,2% на месечна работа, но растежът на инфлацията на годишна база се забави рязко до 1,1% от 1,3% през януари и под предварителен индекс на ниво от 1,2%, отбелязвайки най-слабо повишение от декември 2016-а година насам.

По този начин инфлацията в еврозоната продължава да изостава далеч под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто въпреки многогодишното дъно на безработицата (от 8,7%) и нарастването през миналата година на БВП с 2,5% (най-солидна експанзия от 2007-а година насам).

Основно влияние за отслабването на инфлацията в еврозоната за трети пореден месец оказват цените на хранителни стоки, напитките и тютюневите изделия, които се повишиха през февруари с едва 1,0% след растеж с 1,9% през януари. В същото време енергийните цени се увеличиха с 2,1% след повишение с 2,2% месец по-рано, докато цените на услугите се повишиха с 1,3% след растеж с 1,2% през януари.

Основният индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) нарасна за втори пореден месец с 1,0%. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Отслабването на инфлацията през последните три месеца беше очаквано от Европейската централна банка с оглед на солидния ръст на енергийните цени в началото на 2017-а година, който обаче не се повтори през първите месеци на новата година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени