Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки убити в Източна Гута и Африн, десетки хиляди бягат от двата анклава в Сирия

4
Сириец носи майка си при евакуацията от Източна Гута.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийски въздушни удари убиха днес десетки в бунтовническия анклав Източна Гута, а турски обстрел по държания от кюрдска милиция Африн в Северна Сирия също взе десетки жертви, предаде АФП. Десетки хиляди са напуснали двата анклава в последните дни.

Най-малко 57 цивилни са загинали в Източна Гута край Дамаск, където настъплението на режима на президента Башар Асад продължава близо месец. От началото му на 18 февруари жертвите са вече 1300, като почти 20% са деца, сочат данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

В четвъртък 12 000 души напуснаха анклав, като разказаха за живота си под обсада, в лишения и недоимък. „В сутерена бяхме 66 семейства, всяко от по 7 души“, заяви Хюсеин Самид (40 г.) пред АФП след евакуацията. „Които бяхме наблъскани в мазето, решихме да тръгнем, каквото и да ни струва“, добави той.

Днес стотици се бяха събрали в покрайнините на Източна Гута, чудейки се дали да тръгнат към войниците, обстрелвали от седмици домовете им. Те бяха взели най-необходимото в чанти и вързопи.

Силите на сирийския режим вече контролират почти 70% от анклава.

В другата гореща точка в Сирия - Африн, който е почти обкръжен от турски сили и подкрепяни от тях бунтовници, при обстрел на турската артилерия били убити 18 цивилни днес, сред които 5 деца.

Над 30 000 души напуснаха за денонощие държания от кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) анклав, съобщи в четвъртък Сирийският център за наблюдение на човешките права. Други се готвеха днес да ги последват, преди да бъде отрязан последния път за евакуация.

Турция стартира на 20 януари военната операция „Маслинова клонка“. Тя отрича да атакува цивилни, но данните на Сирийския център сочат, че са убити най-малко 245 мирни граждани, включително 41 деца.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна