Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият заместник-съпредседател на Демократичната партия на народите в Турция получи 10-годишна присъда

Айсел Туглук е осъдена като ръководител на терористична организация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият заместник-съпредседател на прокюрдската Демократична партия на народите в Турция получи 10-годишна присъда. Айсел Туглук е осъдена като ръководител на терористична организация. Присъдата беше постановена от съд в Анкара.

Айсел Туглук беше депутат от Ван преди да бъде арестувана на 28 декември 2016 г. На 2 януари тази година тя беше осъдена на година и половина затвор за нарушаване на закона за митингите.

Междувременно, пред съдебен състав в затвора в Силиври се изправиха бившият съпредседател на партията Селахаттин Демирташ и популярният депутат от Анкара от формацията Сърръ Сюрейя Йондер. Демирташ, който е адвокат по професия, заяви, че решението на Меджлиса да го лиши от депутатски имунитет е противоконституционно. Двамата политици отговарят за речи, произнесени на честванията на пролетния празник Невруз през 2013 г.

Конституционният съд на страната за втори път прецени, че правата на арестувания журналист Шахин Алпай са били нарушени. По този начин е възможно освобождаването на Алпай, който е в лошо здравословно състояние. На 11 януари Конституционният съд излезе със същото решение за Алпай и за колегата му Мехмед Алтан, но то не беше уважено от районен съд, въпреки изискванията на закона.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна