Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концертгебау идва в София

Веско Ешкенази: От постъпването си в оркестъра мечтая за този концерт

Веско Ешкенази
Снимка: БГНЕС

Кралският Концертгебау оркестър - Амстердам за първи път ще свири в България на 30 юни в НДК. София е предпоследната спирка от европейското му турне „Кралският Концертгебау оркестър среща Европа “ (RCO meets Europe ), което включва концерти в 28 европейски държави. 

За цигуларя Веско Ешкенази, който от осемнайсет години е концертмайстор на оркестъра, гостуването в София е сбъдната мечта. Той признава, че "концертът е очакван и много емоционален, защото за първи път пред българската публика един от трите най-добри оркестри в света ще излезе в целия си състав, воден от главния си диригент Даниеле Гати". И още, че "това е събитие с исторически характер както за публиката, така и за оркестъра, който в 130-годишната си история никога не е гостувал в България". 

За маестро Ешкенази особено вълнуващ момент е участието в концерта на музиканти от младежката филхармония "Пионер" - оркестърът, в който той става концертмайстор на 11-годишна възраст. Като част от проекта Side by Side (Един до друг), който Концертгебау оркестър осъществява - на сцената наред до утвърдените музиканти ще седнат млади таланти от филхармония "Пионер", за да изпълнят увертюрата на операта "Дон Жуан" от Моцарт.

Програмата включва и Концерта за цигулка в ми минор, опус 64 от Менделсон със солист Веско Ешкенази и Седма симфония на Бетовен.
Кралският Концертгебау оркестър е пътувал по целия свят, срещал се е с различна публика. Веско Ешкенази е категоричен, че във всяка държава публиката е различна, но едно я обединява: огромният интерес, на който този път се радват концертите в 28-те европейски столици - "На много от местата билетите бяха свършили година преди събитието".  

СнимкаНа диригентския пулт в София ще застане главният диригент на Концертгебау Даниеле Гати. Във впечатляващата си кариера той е бил музикален директор на Националния оркестър на Франция (Orchester National de France), на Кралската филхармония (1996 - 2009), главен диригент на Оркестъра на Националната академия на изкуствата "Санта Чечилия" в Рим (1992 - 1997), главен гост-диригент на Кралската опера "Ковънт гардън" (1994 - 1997), музикален директор на "Театро Комунале" в Болоня (1997-2007) и главен диригент в Операта в Цюрих (2009 - 2012). Маестро Гати е един от малкото италиански диригенти, канени на фестивала в Байройт, където дирижира операта "Парсифал" на Вагнер през няколко поредни години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени