Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миро Гавран с „Приятелят на Кафка“

Миро Гавран
Снимка: mirogavran.com

Най-популярният съвременен хърватски драматург и писател Миро Гавран получи поредното признание за значимостта на своите романи. На 20 март австрийският президент Александер Ван дер Белен ще му връчи „Златен знак за заслуги към Република Австрия“. През декември авторът бе отличен във Виена и с наградата „Алоис Мок“ за утвърждаване на европейските ценности в творбите му. А творбите му са преведени на 38 езика и са станали причина за много литературни награди. Сред тях трябва да отбележим наградата на Хърватската академия на науките и изкуствата през 2012 г. за романа „Приятелят на Кафка“, който беше номиниран също така през 2013 г. за Международната награда за литература IMPAC Dublin.
Романът „Приятелят на Кафка“ от Миро Гавран неотдавна беше издаден и на български език. Преводът е дело на Валентина Седефчева – преподавател по сръбска и хърватска литература във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Тя е преводач и на предишния публикуван на български език негов роман „Кръстителят“. Миро Гарван е доста известен на нашата театрална публика с пиесите си. Интересен детайл в биографията му е фактът, че е единственият жив драматург в Европа, на чието творчество от 2003 г. насам е посветен самостоятелен театрален фестивал – „Гавранфест“.
Романът „Приятелят на Кафка“ разкрива по уникален начин историята на приятелството между Макс Брод и Франц Кафка, оказало се съдбоносно за творческата им съдба и европейската литература. Чрез факти от биографиите на двамата изключителни европейски интелектуалци началото на XX век е пресъздадено живописно и увлекателно от Миро Гавран в един лаконичен роман, въздействащ и на най-претенциозния модерен читател. Навярно би била уместна и една препоръка към тези, които тепърва ще се запознават с идеите на екзистенциализма и творчеството на Франц Кафка: Започнете с романа на Миро Гавран „Приятелят на Кафка“ и тогава всичко ще си дойде по местата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна